Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Interviews

  Wendy van Dijk

  Wie kent Nederland?

  Wie kent Nederland? begint aan het tweede seizoen. Wat weten twee teams over de gewoontes, gedragingen en eigenschappen van de gemiddelde Nederlander? Wendy van Dijk presenteert.
  13 july
  Wendy van Dijk

  In Wie kent Nederland? draait het om interessante feitjes en bijzondere weetjes over ons land én de deelnemende bekende Nederlanders. Najib Amhali, Britt Dekker en Kees Tol nemen het elke week op tegen Leonie ter Braak, Leo Alkemade en Rob Kemps. Kortom: op papier de ideale show om op zaterdagavond mee te spelen vanaf de bank. Het programma scoorde vorig jaar gemiddeld zo’n 500.000 kijkers op de zondagavond.

   

  Hoe vind je het dat er nog een tweede seizoen van het programma komt?

  “Ik vond het niet vanzelfsprekend. Het was een nieuw programma, zoals er bij Talpa veel nieuwe programma’s worden gebracht. Dat evalueer je daarna met elkaar: hoe kijken we erop terug? Vinden we dat het toekomst heeft? Kan het beter? Willen we allemaal niet meer verder of juist wel? Dat doen we samen met het panel. We waren het met elkaar eens dat we het samen erg leuk hadden, maar dat het programma nog wel wat kon gebruiken. Wij als makers zijn ook kritisch. En vonden dat het beter kon. De druk is best hoog als je met iets nieuws komt: alles moet meteen scoren, dus heel fijn dat we eraan hebben mogen sleutelen.”

   

  Wat hebben jullie aangepast bij het sleutelen?

  “Ten eerste het decor dat mede de uitstraling van het programma bepaalt. Nu is het warmer dan vorig seizoen. Ook hebben we goed naar de verschillende spellen gekeken en deze hier en daar aangepast. Na al die aanpassingen vonden we het de moeite waard om het nog een kans te geven.”

   

  Wat is er veranderd in de spellen zelf?

  “Dat we niet meer de hele tijd met z’n allen naar een scherm kijken, maar dat er ook fysieke handelingen zijn. Dat het panel iets meer bewegingsvrijheid krijgt. Dus zijn er iets meer spellen met beweging bedacht. Ook hadden we een bepaalde opbouw in de spellen waardoor het ene spel minder goed uit de verf kwam dan het andere. Dankzij de nieuwe opbouw is er meer mogelijkheid om met elkaar in discussie te gaan. En dát levert vaak juist leuke momenten op!”

   

  Nog meer veranderingen dit seizoen?

  “Ja, het publiek was ook vrij statisch. Dat zag je bijna niet. Daar zitten wij nu dichter op. Het is ook echt: team blauw en team rood. Ze worden er meer bij betrokken. Het publiek kan met een bepaald spel ook zijn medewerking verlenen. Bovendien zijn we gestopt met de Mystery Guest. Die gaf niet per se een toegevoegde waarde. Je hebt twee panels met samen zes mensen; een zevende was op zich niet nodig.”

   

  Ben je een strenge spelleidster?

  “Nee, niet streng. Ik vind het erg leuk om het spelletje mee te spelen, dus moet mezelf onwijs inhouden om niet mee te gaan doen. Inmiddels heb ik geleerd: het enige wat ik moet doen, is het boeltje in toom houden en op een bepaalde manier de vaart erin houden. Als je die rol uitschakelt, heb je een hartstikke leuke en gezellige avond, dan pak je er een glaasje wijn en wat kaas bij... Maar we maken een tv-programma, dus íemand moet zeggen: ‘Ho, stop. We moeten door.’ Diegene ben ik en dat gaat me goed af.”

   

  Wat vind jij het sterkst aan dit ­programma?

  “De synergie in de groep! Het zijn zulke leuke, eigengereide types met allemaal hun eigen talent. Dan is het belangrijk dat je ze blijft voeden met spellen waar ze iets mee kunnen. Hoe kunnen we hun talenten het beste gebruiken? Je moet ze zo goed mogelijk uit de verf laten komen. Het is toch een rijkdom dat je zo’n team bij elkaar hebt?”

  Lees hier ons interview met Wendy over De dansmarathon

  Lees hier ons interview met Wendy over Moordvrouw

  Lees hier ons interview met Wendy over Ushi & Dushi

 1. TV-TIP Aussie Gold Hunters

  Aussie Gold Hunters
  Discovery Channel om 20:30 uur
  Goud, zweet en tranen in het ­nieuwe seizoen van Aussie Gold Hunters. Want met ­goudprijzen op record­hoogte ­nemen de ­goudzoekers in de snikhete en ­uitgestrekte Outback van Australië nog meer risico om de jackpot naar de oppervlakte te schoffelen. Zo ­besluiten The Dust Devils om met een konvooi aan kostbare machines 1200 km het land in te trekken. Maar ligt het goud daar wel te blinken? De Poseidon Crew heeft in ieder geval wel succes.

  TV-TIP Andy & Melisa

  Andy & Melisa
  SBS 6 om 20:30 uur
  Na een kleine flirt met RTL en een paar jaar radiostilte keren Andy en vriendin Melisa – de twee zijn al jaren gescheiden – terug op het oude SBS-nest. En hier blijkt dat er eigenlijk niks veranderd is. Al ligt de oud-voetballer niet meer dagen gestrekt op de bank. Er is tv-werk, een YouTube-kanaal en er moet ook geklust worden in hun nieuwe stek aan de Costa de Sol, dat gereedgemaakt moet worden voor de verhuur.

  Interview