Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Interviews

  Wim Daniëls

  Het dorp

  Ook dit tweede seizoen reizen Wim Daniëls en Huub Stapel in een motor met zijspan door Nederland op zoek naar het échte dorpsgevoel.
  13 mei
  Wim Daniëls

  Kunt u nog even kort uitleggen waar Het Dorp om draait?

  “Het Dorp is een serie over dorpen van vroeger en nu, hoe deze precies veranderd zijn en hoe zij voortbestaan. Dit samen met de boodschap dat het leven in dorpen nog altijd fantastisch is!”

   

  Wat is het grootste verschil tussen een dorp en een stad?

  “Het grootste verschil is het oog hebben voor elkaar. In een dorp heb je elkaar in de gaten, je ziet wanneer er iets met iemand aan de hand is. Mensen proberen dit dorpsgevoel ook enigszins in de stad te importeren, vaak met behulp van een buurtwhatsapp. Maar de binding tussen de mensen in een dorp is veel groter dan die tussen mensen in de stad.”

   

  Zijn er meer verschillen tussen inwoners?

  “In een dorp groet je iedereen die je tegenkomt, in de stad vinden veel mensen dat raar. Dan denken zij: ‘wat moet jij van mij, ik ken jou helemaal niet’. In steden zijn mensen veel anoniemer.”

   

  Waarom bent u zelf naar de stad verhuisd?

  “Ik ben altijd een treinreiziger geweest, en heb eigenlijk altijd de behoefte gehad om dicht bij een groot station te wonen. Zo ben ik in Eindhoven beland. Door mijn boek, Het Dorp, en dit programma heb ik de charme van veel dorpen meegemaakt. Als ik weg zou trekken, zou ik het liefst naar een dorp verhuizen. Dat hoeft niet per se Aarle-Rixtel te zijn, waar ik opgegroeid ben. Het zou net zo goed in Groningen of Friesland kunnen zijn. Maar ik heb ook te maken met mijn partner en zij blijft liever in de stad wonen.”

   

  Wat is u dit seizoen het meest bijgebleven?

  “We komen ieder dorp binnengereden in een motor met zijspan. Het onthaal dat je krijgt, is geweldig, heel hartelijk. En we hebben meteen ook veel aanspraak. Je ziet dat zich direct een schare mensen om ons heen vormt. Dat hoort echt bij een dorp. Wat mij ook nog is bijgebleven zijn de bijzondere mensen, de dorpsfiguren, die er toch nog zijn.”

   

  Is Het Dorp geworden wat u er van tevoren van had verwacht?

  “Zeker! Het vorige seizoen was een succes, dat hebben we geprobeerd door te zetten. Ook Huub is een dorpsjongen, en hij heeft echt nog dat dorpse karakter. Ik denk dat het effect hetzelfde zal zijn als de vorige keer. ‘Ja, dit is mooie rustige televisie waarin ze laten zien: zo kan het leven ook zijn’, zullen de mensen zeggen.”

   

  Wat kijkt u zelf op tv?

  “Ik ben een echte journaalkijker. Daarnaast kijk ik af en toe een serie op Netflix. Zo heb ik onlangs een fantastisch mooie Zuid-Koreaanse serie over dementie gekeken: Navillera. Verder kijk ik graag naar programma’s als Ik vertrek en Spoorloos. En ik ben een groot sportliefhebber.”

 1. Interview

  • *

   Bob Sikkes

   De Moeite Waard?!

   Terwijl Kopen zonder Kijken nog loopt, is Bouwkundige des Vaderlands Bob Sikkes (57) alweer aan een nieuw project begonnen: De Moeite Waard?!, waarin landgenoten huizen kopen, verbouwen en direct weer verkopen.
   Reacties0 reactie(s)