Aanpak illegaal tv-kijken opgevoerd
ZAanbieders zoals Ziggo en Canal Digitaal zijn samen met partners als coderingsspecialist Irdeto actief bezig met het opsporen van personen die het illegaal kijken naar door hen aangeboden tv-pakketten faciliteren. Ook auteursrechtenbeschermer Stichting BREIN is actief bij het opsporen van personen die illegale tv-abonnementen en de hiervoor benodigde apparatuur verkopen. En nu cybercriminaliteit bij de Nederlandse politie een hogere prioriteit heeft, wordt ook vaker aangifte van misstanden gedaan voor het in gang zetten van een strafrechtelijk traject. Het aantal invallen en aanhoudingen door politie wordt hierdoor groter. Naast het strafrechtelijk traject wordt in de meeste gevallen ook een civielrechtelijke procedure begonnen om misgelopen abonnementsgelden terug te vorderen.
Cardsharing en IPTV
Het meest voorkomend in Nederland is abonnementsfraude door cardsharing en IPTV. Bij cardsharing wordt een legaal abonnement door een server met anderen gedeeld. Om toegang tot de server te krijgen, moet betaald worden. Dit abonnement is velen malen goedkoper dan bij de betreffende aanbieder voor een legaal abonnement betaald moet worden. Een groot misverstand bij cardsharing is dat gedacht wordt dat het om een hack van de smartcard van de aanbieder gaat. Dit is niet het geval. Het gaat om een technische manipulatie waarvan de smartcard slechts een onderdeel is. Bij IPTV wordt het signaal van vaak duizenden tv-zenders via een server online naar de abonnee van de dienst uitgespeeld. In tegenstelling tot cardsharing is bij IPTV dus het fysieke ontvangstsignaal van de betreffende aanbieder niet nodig. Cardsharing kan dus in een beperkter gebied dan IPTV gebruikt worden. Het dataverbruik van internet is met cardsharing wel veel lager. Zowel cardsharing als IPTV is zowel voor de aanbieders als voor gebruikers een strafbaar feit.
Invallen
Deze week werd bekend dat op meerdere plaatsen invallen inzake illegaal tv-kijken zijn gedaan. In Utrecht en De Meern werden cardshare-servers uit de lucht gehaald. Deze verzorgden voor mogelijk duizend klanten gedurende een langere periode de data die nodig is om illegaal naar het volledige zenderaanbod van Ziggo te kijken. Het kabelbedrijf heeft hierdoor honderdduizenden euro’s aan inkomsten misgelopen. In Den Haag werd een verkoper van illegale IPTV-abonnementen met bijbehorende apparatuur gepakt. Bij deze politieactie werden rond de tien IPTV-mediaspelers in beslag genomen.