Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Telecompaper: 'Abonnee voor Ziggo niet het belangrijkst'

  De abonnees staan bij VodafoneZiggo – waarvan Ziggo onderdeel is – niet op de eerste plaats, volgens Telecompaper. Het belangrijkste zijn de aandeelhouders Liberty Global en Vodafone Group.
  Jarco Kriek
  24 juli 2022
  comments 3
  Telecompaper: 'Abonnee voor Ziggo niet het belangrijkst'

  Dit stelt marktonderzoeker Telecompaper in een analyse over VodafoneZiggo. Telecompaper stelt vast dat VodafoneZiggo de minst ambitieuze toekomstplanning van alle bedrijven binnen Liberty Global heeft. Zo houdt Ziggo als enige volledig vast aan de DOCSIS-techniek. De volgende opwaardering is van DOCSIS 3.1 naar DOCSIS 4 en dus niet naar glasvezel, zoals Liberty Global in landen als België, het Verenigd Koninkrijk en Ierland wel geheel of voor een groot deel doet. In Nederland blijft de stap naar glasvezel bij Ziggo slechts beperkt tot grotere nieuwbouwprojecten.

   

  Investering

  De keuze van VodafoneZiggo om niet naar glasvezel over te stappen komt voort uit de hogere investering die hiermee gemoeid is. Het opwaarderen van een aansluiting naar DOCSIS 4 kost maximaal 200 euro. Opwaarderen van DOCSIS 3.1 naar glasvezel kost minimaal drie keer zoveel. VodafoneZiggo kiest ervoor om minder te investeren en hierdoor jaarlijks een hoger dividend uit te betalen aan aandeelhouders Liberty Global en Vodafone Group. Dit is een duidelijke keuze van het bedrijf die er wel voor zorgt dat abonnees niet gebruik kunnen maken van het technisch meest complete netwerk.

   

  Verkoop

  VodafoneZiggo is een 50/50 joint-venture van Liberty Global en Vodafone Group. Daaruit is op te maken dat bij het aangaan van deze joint-venture het plan is dat één of beide aandeelhouders hun aandeel geheel of gedeeltelijk op een bepaald moment naar de beurs kunnen brengen en verkopen. Het voorrang geven aan het uitbetalen van een hoger dividend en investeringen zo laag mogelijk te houden, duidt eveneens op een aandelenverkoop binnen afzienbare termijn. Het vasthouden aan DOCSIS is op korte termijn geen probleem omdat met de huidige techniek nog voldoende ruimte is om diensten aan te bieden die aan de verwachtingen van abonnees voldoen. Op langere termijn wordt de achterstand op de glasvezelnetwerken van onder meer KPN NetwerkNL, Open Dutch Fiber en Delta Fiber groter en groter.

  ZiggoVodafoneVodafoneZiggoLiberty GlobalVodafone GroupDOCSISglasvezel

  Reacties

 1. Interview

  • *

   Leo Blokhuis

   Top 2000 Quiz

   Het was het jaar waarin Coldplay definitief doorbrak, het internet ontplofte, maar ook de onzekerheid of er nog wel leven zou zijn na 2000. Het jaar 1999 herinnert fans van NPO Radio 2 echter nog aan iets heel ánders, namelijk aan de start van de Top 2000.
   Reacties0 reactie(s)