Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  ACM verplicht grondeigenaren aanleg glasvezel toe te staan

  De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft besloten dat grondeigenaren toe moeten staan dat glasvezel op hun terrein wordt aangelegd.
  Jarco Kriek
  13 september 2022
  comments 0
  ACM verplicht grondeigenaren aanleg glasvezel toe te staan
  Foto Getty Images

  ACM stelt in beide uitspraken dat de toegang tot het eigendom van de grondeigenaren niet kan worden ontzegd voor de aanleg van glasvezel. In beide gevallen had Delta Fiber ACM om een oordeel gevraagd in een geschil over het verlenen van toegang tot een gebied waaronder de exploitant glasvezelkabels wilde aanleggen. De toezichthouder besloot in beide gevallen om Delta Fiber in het gelijk te stellen op basis van de Telecomwet. In het eerste geval is niet bekendgemaakt om welk gebied het gaat. Bij de huidige uitspraak gaat het om een gebied in Friesland waarbij grondeigenaar It Fryske Gea geen toestemming wilde verlenen aan Delta Fiber voor het graven in hun eigendom.

   

  Nederland vol glasvezel

  De aanleg van glasvezel blijft onverminderd doorgaan. Het zijn vooral KPN (KPN NetwerkNL en Glaspoort), Delta Fiber en Open Dutch Fiber (met hoofdhuurder T-Mobile) die met de aanleg van glasvezel aan de slag zijn. Voor het einde van 2025 heeft ongeveer negen van de tien woningen in Nederland toegang tot één of meer glasvezelnetwerken. Dit naast een aansluiting voor het Ziggo HFC-kabelnetwerk, dat eveneens snel breedbandinternet kan leveren dat deels vergelijkbaar is met glasvezel.

  ACMAutoriteit Consument & MarktDelta FiberglasvezelaanlegTelecomwet

  Reacties

 1. TV-TIP Jaimie: in the Vaes Lane

  Jaimie: in the Vaes Lane
  TLC om 22:30 uur
  Nadat haar vriend Jorik Scholten (Lil’ Kleine) begin van het jaar een auto-portier tegen haar hoofd ­besloot te rammen, was het voor Jaimie Vaes klaar. Ze pakte haar koffers om met zoontje Lío voorgoed te vertrekken. In het derde seizoen van Jamie: in the Vaes Lane probeert de realityster de scherven van haar leven te lijmen met hulp van boezemvriendinnen Estelle Cruijff en Koen Kardashian.

  TV-TIP Time

  Time
  NPO 2 om 23:09 uur
  Mark Hebden belandt in de gevangenis nadat hij per ongeluk een man uit zijn schoenen heeft gereden. Verteerd door schuld­gevoelens probeert hij zich staande te houden in een voor hem totaal onbekende wereld. Intussen doet ­gevangenisbewaarder Eric McNally zijn best om de rust en orde in de petoet te bewaren. Hij raakt chantabel als een van de gedetineerden ontdekt dat ook Erics zoon zijn dagen achter de tralies slijt.

  Interview