Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  ACM verplicht grondeigenaren aanleg glasvezel toe te staan

  De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft besloten dat grondeigenaren toe moeten staan dat glasvezel op hun terrein wordt aangelegd.
  Jarco Kriek
  13 september 2022
  comments 0
  ACM verplicht grondeigenaren aanleg glasvezel toe te staan
  Foto Getty Images

  ACM stelt in beide uitspraken dat de toegang tot het eigendom van de grondeigenaren niet kan worden ontzegd voor de aanleg van glasvezel. In beide gevallen had Delta Fiber ACM om een oordeel gevraagd in een geschil over het verlenen van toegang tot een gebied waaronder de exploitant glasvezelkabels wilde aanleggen. De toezichthouder besloot in beide gevallen om Delta Fiber in het gelijk te stellen op basis van de Telecomwet. In het eerste geval is niet bekendgemaakt om welk gebied het gaat. Bij de huidige uitspraak gaat het om een gebied in Friesland waarbij grondeigenaar It Fryske Gea geen toestemming wilde verlenen aan Delta Fiber voor het graven in hun eigendom.

   

  Nederland vol glasvezel

  De aanleg van glasvezel blijft onverminderd doorgaan. Het zijn vooral KPN (KPN NetwerkNL en Glaspoort), Delta Fiber en Open Dutch Fiber (met hoofdhuurder T-Mobile) die met de aanleg van glasvezel aan de slag zijn. Voor het einde van 2025 heeft ongeveer negen van de tien woningen in Nederland toegang tot één of meer glasvezelnetwerken. Dit naast een aansluiting voor het Ziggo HFC-kabelnetwerk, dat eveneens snel breedbandinternet kan leveren dat deels vergelijkbaar is met glasvezel.

  ACMAutoriteit Consument & MarktDelta FiberglasvezelaanlegTelecomwet

  Reacties

 1. TV-TIP MasterChef Australië: Dessert Masters

  MasterChef Australië: Dessert Masters
  Net5 om 19:30 uur
  De bejubelde Australische MasterChef-franchise wordt uitgebreid met een nieuwe gang. Onder leiding van Melissa Leong en Amaury Guichon kruisen in Dessert Masters tien bekende en minder bekende patissiers de gardes om het beste dessert uit hun bakblik te toveren. Onder hen Reynold Poernomo, de toetjeskoning die het in het zevende seizoen van MasterChef nog tot de vierde plek wist te schoppen. Inmiddels is hij de trotse eigenaar van dessertbar KOI in Sydney.

  TV-TIP Voetbal: Nations League (v): Nederland - België

  Voetbal: Nations League (v): Nederland - België
  NPO 3 om 20:23 uur
  In een groep met regerend Europees kampioen en verliezend WK-finalist Engeland wisten de Nederlandse dames bij de start van de eerste Nations League voor vrouwen al dat ze zich geen enkele misstap konden veroor­loven. Alleen de winnaar van de groep houdt immers kans op een ticket voor de Spelen. Toch ging het al in de eerste wedstrijd tegen België mis. Maar Oranje rechtte haar rug, en schopte het na vier wedstrijden tot de virtuele groepswinst. De laatste horde: die dekselse Red Flames.

  Interview

  • *

   Leo Blokhuis

   Top 2000 Quiz

   Het was het jaar waarin Coldplay definitief doorbrak, het internet ontplofte, maar ook de onzekerheid of er nog wel leven zou zijn na 2000. Het jaar 1999 herinnert fans van NPO Radio 2 echter nog aan iets heel ánders, namelijk aan de start van de Top 2000.
   Reacties0 reactie(s)