Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  AT in hemd gezet door radiopiraten: Den Haag piratenbolwerk

  Toezichthouder Agentschap Telecom (AT) heeft geen stootkracht om het radiopiraten moeilijk te maken. Dit is de conclusie die aan het eind van het jaar gemaakt kan worden.
  Jarco Kriek
  26 december 2022
  comments 5
  AT in hemd gezet door radiopiraten: Den Haag piratenbolwerk

  Traditioneel zijn er rond de kerstdagen veel radiopiraten in de lucht. Hoewel er niet veel lege frequenties zijn op de FM-band waar radiopiraten op kunnen uitzenden, is het aantal illegale uitzendingen groter dan in de jaren hiervoor. Niet alleen in de traditionele provincies Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel waar radiopiraten het gehele jaar door actief zijn. Ook in de Randstad zijn op dit moment opvallend veel radiopiraten actief.

   

  Activity Radio

  Daarbij geldt dat Den Haag op dit moment als illegaal radiobolwerk van Nederland beschouwd kan worden. Zenders als Hitradio Centraal, Radio Stad Den Haag en Danceradio Den Haag zijn in grote delen van Zuid-Holland te ontvangen. De meeste van deze zenders zijn niet alleen rond de kerstdagen in de ether te beluisteren, maar zijn tijdens veel weekenden in het jaar te beluisteren. In Zuid-Holland is Activity Radio de hardste radiopiraat tijdens deze kerstdagen. De radiozender zendt uit vanuit de regio Zuid-Holland-Zuid en is in grote delen van Zuid-Holland, Noord-Brabant en Zeeland te ontvangen. Ook in het grensgebied met België kan de radiozender ontvangen worden op FM 92,3 MHz.

   

  Acties

  Toezichthouder AT lijkt lijdzaam te moeten toezien hoe radiopiraten de ether vullen. In de afgelopen dagen heeft de toezichthouder bij de handhaving slechts kleine speldenprikken kunnen geven. Tot echt grote acties is het nog niet gekomen. Het laat zien dat de slagkracht van AT – dat vanaf 1 januari als Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) verder gaat – bij het handhaven van het analoge FM-frequentiespectrum beperkt is. Als al wordt opgetreden tegen radiopiraten dan worden de eigenaren van de illegale radiozenders niet opgespoord omdat zenders en zendmasten worden geplaatst die een andere grond- en/of masteigenaar hebben. Hierdoor wordt in veel gevallen alleen de zender of het belangrijkste deel van de zender in beslag genomen en andere onderdelen zoals delen van de zendmast en coaxkabels vernield zodat deze niet meer gebruikt kunnen worden.

  radioillegaalFMradiopiratenetherpiratenAgentschap TelecomATRijksinspectie Digitale InfrastructuurRDI

  Reacties

 1. TV-TIP Gort over de Grens

  Gort over de Grens
  NPO 2 om 20:28 uur
  Ilja Gort weet wel hoe je een lekker wijntje moet brouwen – hij bottelt zich al jaren een slag in de rondte in zijn chateau in het dorpje Saint-Émilion, zo’n 20 kilometer ten oosten van Bordeaux. Toch waagt hij zich dit keer niet alleen aan een peperdure Franse klassieker, maar laat hij ook een Chateau Migraine de Touraine door zijn keel glijden. Moet hij de strip paracetamol alvast klaarleggen of valt de mythische wijn best te pruimen?

  TV-TIP Je Huis op Orde

  Je Huis op Orde
  SBS 6 om 20:30 uur
  Het huis van Esther en Jacob uit Heemstede was altijd al een puinhoop, maar sinds Esther de diagnose borstkanker kreeg, heeft ze helemaal geen energie meer om de bezem door de overvolle stulp te halen. Het resultaat is dat het duo en hun twee pubers inmiddels verdrinken in de janboel. Omdat Jacob zijn vrouw in deze woelige tijd een schoon en opgeruimd huis gunt, worden Viktor en zijn team van professioneel opruimers opgetrommeld. Maar of Esther daar nou op zit te wachten…

  Interview

  • *

   Maarten Remmers

   Keuringsdienst van Waarde

   Verslaggever en researcher Maarten Remmers zoekt in Keuringsdienst van Waarde naar de verhalen achter producten.
   Reacties0 reactie(s)