AVROTROS maakt van NPO radio een soap

Dat begon in augustus met de soap rond het programma Platenbonanza van Rob Stenders. De dj ging van AVROTROS naar BNNVARA. Ondanks de nadrukkelijke wens van luisteraars van NPO Radio 2 moest Rob Stenders zijn tijdslot van 14.00 tot 16.00 uur afstaan aan Annemieke Schollaardt. Het gevolg was veel klagende NPO radio 2-luisteraars en grote verontwaardiging in het radiolandschap. Zo schreef onder meer radiolegende Lex Harding een brief aan de Raad van Bestuur van de NPO. Maar Platenbonanza met Rob Stenders keert zo goed als zeker in januari weer van 14.00 tot 16.00 uur terug in de programmering van NPO Radio 2. Annemieke Schollaardt gaat al na vier maanden van de middag naar de avond. En grote verliezer is Stefan Stasse die noodgedwongen naar het minder beluisterde NPO Radio 5 moet verkassen.
Rechtszaak
Ook op NPO Radio 1 speelt AVROTROS een rol in een ander soapwaardig verhaal. AVROTROS wil niet verder met presentator Peter de Bie. Samen met Mieke van der Weij presenteert De Bie het goed beluisterde en gewaardeerde zaterdagochtendprogramma De Nieuwsshow. Omdat De Bie met dit programma op de radio wil blijven, zocht hij naar een oplossing. Die werd in Omroep MAX gevonden. Deze publieke omroep wil De Nieuwsshow met presentatoren en redacteuren in zijn geheel overnemen. NPO ziet dit als overkoepelende organisatie als goed alternatief. AVROTROS dreigt echter met een rechtszaak als De Nieuwsshow daadwerkelijk naar Omroep MAX verhuist. Weer lijkt het erop dat AVROTROS het eigen belang voor die van de luisteraar stelt.
Luisteraar de dupe
Natuurlijk is het een goed recht van AVROTROS om tot zekere hoogte de eigen belangen te beschermen. Maar in de beide gevallen van Platenbonanza en De Nieuwsshow lijkt de luisteraar, en dus de financierder van de publieke omroep, de dupe te worden van een machtsspel dat in Hilversum gespeeld wordt. Daarbij lukt het de NPO als overkoepelende organisatie niet om de belangen van de luisteraars te behartigen.