Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Bedrijf Rupert Murdoch brein achter hack codering tv-aanbieders

    Volgens de onderzoeksjournalisten van het BBC tv-programma Panorama is het beveiligingsbedrijf NDS – eigendom van Rupert Murdoch – het brein achter de coderingshack van tv-aanbieder ITV.
    Jarco Kriek
    27 maart 2012
    comments 0
    Bedrijf Rupert Murdoch brein achter hack codering tv-aanbieders

    Volgens de onderzoeksjournalisten van het BBC tv-programma Panorama is het beveiligingsbedrijf NDS – eigendom van Rupert Murdoch – het brein achter de coderingshack van tv-aanbieder ITV.

    De zaak speelde al eerder voor een Amerikaans gerechtshof. Toen werd NDS door diverse jury’s van de beschuldiging vrijgesproken. De onderzoeksjournalisten zeggen nu harde bewijzen te hebben dat er wel degelijk sprake van betrokkenheid van NDS bij de coderingshack van ITV Digital is. De illegale praktijken zouden aan het einde van de vorige eeuw en begin van deze eeuw hebben plaatsgevonden.

    Seca codering

    Er zijn ook al langere tijd geruchten dat NDS betrokken is geweest bij de hack van de eerste generatie van de Seca/Mediaguard codering. Deze werd ook door de toenmalige Nederlandse satelliettelevisieaanbieder Canal+ gebruikt. Ook hier gaat het alleen om geruchten en is er nooit hard en overtuigend bewijs aan een rechtbank overlegd.

    Waar rook is

    Toch gaat de schijn nu tegen NDS werken. Vorig jaar ontstond er in Engeland veel ophef over verregaande afluisterpraktijken bij de krant News of the World. Ook deze – inmiddels opgeheven – krant was eigendom van Rupert Murdoch. De niet altijd even frisse praktijken binnen bedrijven van Rupert Murdoch stelt de aantijgingen enigszins in een ander daglicht.

    Internetforums

    In het begin van deze eeuw waren er – ook in Nederland – gerichte acties van tv-aanbieders om internetsites en internetforums die informatie over coderingen plaatsten van het internet te verwijderen. Diverse internetsites namen de vlucht naar een bepaalde internetserver waar men zich veilig achtte. Later bleek dat de eigenaar van deze server nauwe banden met NDS had.

    NDS ontkent alle aantijgingen

    NDS stelt in een verklaring na de uitzending van BBC Panoroma dat men zich niet kan vinden in de aantijgingen die in het tv-programma zijn gedaan. Het beveiligingsbedrijf ontkent in alle toonaarden zich met het hacken van coderingssystemen van tv-aanbieders te hebben beziggehouden.

    Sky Television

    Er is sprake van een mogelijk belang van Rupert Murdoch bij de codering van tv-aanbieders. Zeker als het om de codering van het vroegere ITV Digital gaat. Net als NDS is ook BSkyB – waarvan de Engelse tv-aanbieder Sky Television onderdeel van is – eigendom van Rupert Murdoch. Ook zijn in de afgelopen jaren diverse tv-aanbieders die gebruikt maakten van gehackte coderingsystemen naar de als betrouwbaar bekend staande NDS-coderingstechniek overgestapt.
    Rupert MurdochNDScoderingtv-aanbiedersITV DigitalhackBSkyBSky TelevisionCanal+CanalDigitaalSecaMediaguardNews of the World

    Reacties

  1. TV-TIP Departure

    Departure
    SBS9 om 20:30 uur
    Kendra Malley, speurneus bij het Canadese Transport Safety Investigation Bureau (TSIB), wordt opgetrommeld wanneer BGA vlucht 716 boven de Atlantische Oceaan van de radar verdwijnt. Voor Kendra is het een stap om weer aan de slag te gaan; de briljante luchtvaartexpert was met verlof, nadat haar echtgenoot omkwam bij een ongeluk. Terwijl de hele wereld toekijkt, werken Kendra en haar team koortsachtig om het vermiste vlieg­tuig te lokaliseren en mogelijke over­levenden op te snorren.

    TV-TIP Flikken Maastricht

    Flikken Maastricht
    NPO 1 om 20:33 uur
    Tijdens een etentje wordt Nico belaagd door een groepje opgeschoten jongens. Wolfs schiet te hulp en slaat hierbij een van de belagers knock-out. Terwijl Eva naar Groningen gaat om met de vriend van Maurice in de tbs te praten, krijgt Wolfs van Zitman de opdracht om haar buurman bij te staan. Die is opgelicht bij de aankoop van een gebruikte sportauto. Intussen wordt Romeo opgehouden door een verlate bezorger, waardoor Marion er alleen voor staat.

    Interview