Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Beerput 'Goois mediamatras' volledig open: NPO-directeur in opspraak, Van Nieuwkerk voorlopig niet bij RTL

  Grensoverschrijdend gedrag ligt onder de loep op het Mediapark in Hilversum. De beerput gaat wagenwijd open.
  Jarco Kriek
  5 februari 2024
  comments 0
  Beerput 'Goois mediamatras' volledig open: NPO-directeur in opspraak, Van Nieuwkerk voorlopig niet bij RTL
  Foto Getty Images

  Na de presentatie van de resultaten van het onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag binnen de publieke omroep NPO door de commissie Van Rijn lijkt het in Hilversum bijltjesdag te worden. RTL Nederland maakte vandaag bekend dat Matthijs van Nieuwkerk voorlopig geen programma’s voor RTL 4 en Videoland gaat maken. Al enige tijd is bekend dat Van Nieuwkerk verbaal grensoverschrijdend gedrag vertoonde in de tijd dat hij dagelijks zijn programma De wereld draait door maakte. Nu zijn er aanwijzingen dat Van Nieuwkerk ook fysiek grensoverschrijdend was. De presentator ontkent deze aantijging. Maar RTL Nederland zet – volgens eigen zeggen met wederzijdse instemming – Van Nieuwkerk voorlopig op de reservebank.

   

  In opspraak

  Een volgend slachtoffer van de grote schoonmaak in het Nederlandse medialandschap is NPO-directeur Video Remco van Leen. De NPO heeft Van Leen tijdelijk van werkzaamheden ontheven na een recente publicatie en aantijgingen van grensoverschrijdend gedrag. Dit zou gebeurd zijn in de periode dat Van Leen werkzaam was voor de toen nog zelfstandige publieke omroep TROS in 2014. De NPO is een feitenonderzoek begonnen. Gedurende dit onderzoek is Van Leen tijdelijk niet inzetbaar. Deze beslissing is door beide partijen in goed overleg genomen.

   

  Eerder onderzoek

  Zowel de NPO als Van Leen nemen de zaak naar eigen zeggen zeer serieus. Van Leen verleent dan ook volledige medewerking aan het onderzoek. Opvallend is dat de NPO bij de eerste aanstelling van Van Leen als waarnemend directeur Video al een onderzoek naar mogelijk grensoverschrijdend gedrag heeft gedaan. Dit naar aanleiding van een melding hieromtrent. De eindconclusie van dit onderzoek was dat er geen belemmering was om de functie te kunnen vervullen.

  NPOpublieke omroepRTLRTL NederlandRTL 4VideolandMatthijs van Nieuwkerk

  Reacties

 1. TV-TIP Voor het Blok

  Voor het Blok
  NPO 3 om 18:16 uur
  Britt Dekker heeft haar blokkendoos weer uitgepakt voor de spannende familiequiz Voor het Blok. Twee teams nemen plaats voor de bewegende blokkenmuren, die de kandidaten omver proberen te duwen. Om de baldadige blokken te verslaan moet je niet alleen veel kennis in huis hebben: soepele gewrichten zijn ook een must. Naast haar kinderprogramma's bij Zapp presenteert Britt sinds kort ook Lachen om Home Video’s op SBS6. Ze verving Airen Mylene, die na zes jaar wel genoeg had gelachen.

  TV-TIP Star Trek: Picard

  Star Trek: Picard
  Veronica om 20:00 uur
  Starfleet-kapitein Jean-Luc Picard geniet van een wel­verdiend pensioen totdat hij een nood­oproep ontvangt van oud-collega Beverly Crusher. De kapitein verzamelt zijn oude crew van de USS Enterprise en stuit op een intergalactische samenzwering. Het derde seizoen zit barstensvol bekende gezichten uit Star Trek: The Next Generation en is het laatste avontuur van Picard en zijn bemanning: Patrick Stewart is inmiddels ook alweer 83.

  Interview