Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Besparen op tv en internet bij Ziggo, KPN en andere aanbieders: dit zijn enkele mogelijkheden

  Nu prijzen van essentiële levensbehoefte stijgen, zoeken Nederlanders naar manieren om kosten te drukken. Hoe kan je bijvoorbeeld op de kosten voor tv en internet besparen?
  Jarco Kriek
  9 december 2022
  comments 8
  Besparen op tv en internet bij Ziggo, KPN en andere aanbieders: dit zijn enkele mogelijkheden
  Foto Getty Images

  In deze tijd van stijgende uitgaven voor energie en de dagelijkse boodschappen kijken veel huishoudens extra kritisch naar hun lopende abonnementen. Een belangrijke maandelijks terugkerende kostenpost is het abonnement voor tv en internet. Daar kan in veel gevallen tot tientallen euro's per maand op worden bezuinigd, zonder al te veel aan kijkplezier in te leveren.

   

  Snel is snel genoeg

  Al eerder schreven we dat veel klanten flink kunnen besparen op hun internetabonnement. Vaak laten consumenten zich verleiden tot het afsluiten van een abonnement met een internetsnelheid die hoger is dan ze nodig hebben. En meer snelheid betekent een hogere abonnementsprijs. Voor een gemiddeld gezin is een internetsnelheid van 100Mbps meer dan voldoende. Voor een groter gezin volstaat in veel gevallen een snelheid van 200Mbps. Trap dus niet in marketingpraatjes over gigabit internetabonnementen. Een downgrade naar een internetabonnement met de snelheid die bij uw behoefte past, kan op jaarbasis - afhankelijk van de provider - echt honderden euro's schelen.

   

  Schrap het pluspakket

  Maar nu dus het tv-abonnement. Onze manier van kijken naar tv- en videocontent is al een poos aan het veranderen. Steeds meer Nederlanders kijken online, en bij deze gewijzigde situatie past wellicht ook een ander tv-abonnement. Is het dure traditionele tv-abonnement bijvoorbeeld nog wel nodig? Bij dit soort abonnementen worden tientallen zenders geleverd waarvan meer dan helft door het gezin niet of nauwelijks wordt bekeken. En juist die ene zender waar wel interesse voor is, heeft de provider in een aanvullend pakket gestopt. Veel huishoudens betalen daarom wel tien euro extra voor een hele rits extra kanalen in de lijst om alleen naar die ene leuke zender te kunnen kijken. U kunt zich natuurlijk afvragen of die zender het wel waard is om jaarlijks honderd euro of meer aan uit te geven. Maar ook als dat het geval is, kan er worden gezocht naar een alternatief online abonnement met dezelfde content als het geliefde lineaire kanaal. Als het bijvoorbeeld om een Discovery-kanaal gaat, dan is de streamingdienst discovery+ een goedkope uitwijkmogelijkheid. Met deze streamingdienst kunnen series vaak ook nog reclamevrij worden bekeken, en op het moment dat u het beste uitkomt. Er zijn wel meer zenders uit aanvullende pakketten van providers waarvan de content ook bij een streamingdienst beschikbaar is. Wie zich in deze mogelijkheden verdiept, kan jaarlijks veel geld besparen zonder afscheid te hoeven te nemen van een geliefde serie of favoriet programma.

   

  Cordcutten

  Online kijken biedt meer voordelen. Zo kan NLZIET voor veel kijkers een goed alternatief zijn voor het traditionele tv-pakket. Het opzeggen van het hele tv-abonnement bij providers als Ziggo, KPN en T-Mobile wordt ook wel cordcutten of cordcutting genoemd. En met cordcutten kan echt veel geld bespaard worden. De belangrijkste en meest bekeken Nederlandse zenders van de NPO, RTL Nederland en Talpa Network zijn live te bekijken met het basispakket van NLZIET. Voor nog geen acht euro per maand biedt NLZIET 38 zenders. Bovendien kunnen programma's van de tien belangrijkste Nederlandse zenders ook nog eens tot minimaal 365 dagen reclamevrij worden teruggekeken. Met de beeldkwaliteit zit het helemaal goed, want die is vergelijkbaar met die van aanbieders van traditionele televisie. Voor twee euro per maand extra biedt NLZIET een aanvullend pakket van tien internationale zenders, waaronder vijf zenders van de Britse publieke omroep BBC. Een ander, iets duurder alternatief is het OTT-abonnement van Canal Digitaal. Dit is vooral voor voetballiefhebbers interessant. Voor 15 euro per maand kan met deze streamingdienst naar rond de zeventig zenders worden gekeken, waaronder alle kanalen van betaalzender ESPN. Alle wedstrijden van de Nederlandse voetbalcompetitie Eredivisie zijn hierdoor zonder extra kosten live te volgen. Ter vergelijking: bij Ziggo kost alleen al het aanvullende abonnement op ESPN drie euro per maand méér dan het volledige OTT-abonnement van Canal Digitaal.

   

  Shoppen met streaming

  Ook bij de steeds populairder wordende streamingdiensten kan flink worden bespaard. Want waarom zou u gelijktijdig abonnementen op meerdere streamingdiensten afsluiten? Streamingdiensten zijn maandelijks op te zeggen, waarna u natuurlijk op elk gewenst tijdstip weer een nieuw abonnement kunt nemen. Kies er bijvoorbeeld voor om een mand lang films en series te kijken via Netflix, en zeg de abonnementen van alle andere streamingdiensten op gedurende deze 'Netflix-maand'. De maand daarna zegt u het Netflix-abonnement op en activeert u een abonnement op bijvoorbeeld HBO Max. Het scheelt op jaarbasis echt heel veel geld. Let wel goed op met eventuele langdurige kortingen. HBO Max en SkyShowtime bieden abonnees van het eerste uur bijvoorbeeld een 'levenslange' korting van 50 procent. Die vervalt echter als het abonnement (tijdelijk) wordt opgezegd.

   

  Abonnement delen?

  Een populaire manier om de kosten van streamingdiensten te drukken is het delen van abonnementen met familie en vrienden. Dit is echter een praktijk die steeds meer streamingdiensten aan banden gaan leggen. Wie de algemene voorwaarden van de diensten goed doorleest, zal daarin ook vinden dat het delen van abonnementen met mensen buiten het huishouden officieel niet is toegestaan.

  ZiggoVodafoneZiggoKPNT-MobileNLZIETCanal DigitaalOTTonlinestreamingdienstlineairtvtelevisieinternetabonnementbezuinigeninflatieaccountsharingabonnement delen

  Reacties

 1. TV-TIP Run Hide Fight

  Run Hide Fight
  RTL 7 om 20:25 uur
  De zeventienjarige Zoe (Isabel May) heeft het moeilijk met de dood van haar moeder. Ze heeft een slechte relatie met haar vader (Thomas Jane) die ex-militair is. Hij heeft haar wel overlevingsvaardigheden geleerd. Die heeft ze hard nodig als vier gewapende scholieren een bloedbad aanrichten in haar school en dat livestreamen. Ze vecht terug.

  TV-TIP Mr. Frank Visser doet uitspraak

  Mr. Frank Visser doet uitspraak
  SBS 6 om 20:30 uur
  Yolanda uit Capelle aan den IJssel is wat je noemt een echte ketting­roker. Ze rookt zelfs zo veel, dat haar hoogbejaarde buurvrouw Corry door de rookwalmen niet meer buiten kan zitten. Jolanda vindt het geklaag van haar buurvrouw maar gezanik; op haar eigen balkon mag ze zoveel roken als ze wil. En als Corry er echt zoveel last van heeft, gaat ze maar een blokje om. Omdat de dames elkaar inmiddels niet meer kunnen luchten of zien, worden Viktor en inval-rechter Bart Beuvink opgetrommeld.

  Interview

  • *

   Maarten Remmers

   Keuringsdienst van Waarde

   Verslaggever en researcher Maarten Remmers zoekt in Keuringsdienst van Waarde naar de verhalen achter producten.
   Reacties0 reactie(s)