Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Bezuinigingswoede treft Ziggo en KPN: vraag illegale tv groeit

    Nederlanders bezuinigen door sterk gestegen kosten van energie en de dagelijkse boodschappen op terugkerende maandelijkse abonnementen, zoals televisie.
    Jarco Kriek
    8 december 2022
    comments 14
    Bezuinigingswoede treft Ziggo en KPN: vraag illegale tv groeit
    Foto Getty Images

    Het kijken van tv- en videocontent wordt alsmaar duurder. Dit heeft vooral te maken met versnippering van content. Wie nu bijvoorbeeld toegang tot een volledig live sportaanbod wil hebben, betaalt – de prijs afhankelijk van de aanbieder – al snel meer veertig euro per maand. Wie daarnaast van films en series houdt, kan daar nog eens enkele tientallen euro bijtellen. Dit los van het standaard tv-abonnement en internetverbinding – die voor het kijken van streamingdiensten noodzakelijk is – dat ook nog eens snel 50 euro per maand of meer kost. Tv-kijken via providers als Ziggo, KPN, T-Mobile, Delta en Caiway inclusief de benodigde streamingdiensten komt hierdoor al snel op rond de honderd euro per maand uit.

     

    Cordcutten

    Het legale antwoord om te besparen op de hoge kosten voor het bekijken van tv- en videocontent is cordcutting. Dit betekent dat niet meer traditioneel lineair naar live tv-zenders wordt gekeken. Bij providers wordt alleen een internetabonnement gekocht. Voor het tv-gedeelte worden online streamingdiensten als NLZIET of Canal Digitaal OTT gebruikt. Wie ook op de maandelijks terugkerende – weliswaar goedkopere – kosten wil bezuinigen, kan bijvoorbeeld gratis via de ether – DVB-T2 dat ook wel Digitenne wordt genoemd – naar de drie belangrijkste tv-zenders van NPO en een regionaal zenderaanbod van minimaal twee zenders kijken. Een eventuele toevoeging kan ongecodeerde satellietontvangst zijn. Met een eenmalige investering van rond de 200 euro kan men zonder extra maandelijkse kosten kijken naar alle zenders van Duitse en Britse publieke omroepen, aangevuld met een internationaal zenderaanbod waaronder de belangrijkste nieuwszenders.

     

    Illegaal

    Maar met de legale vervanging van lineaire tv blijft de kijker verstoken van onder meer live sportcontent. Hierdoor groeit bij Nederlanders de interesse voor illegale IPTV-abonnementen. Voor soms minder dan 10 euro per maand kan met dit soort abonnementen naar alle in Nederland beschikbare zenders – inclusief premium film- en sportkanalen – worden gekeken. Ook de sportcontent via Viaplay, waaronder Formule 1 en Premier League voetbal, is bij een groot deel van deze illegale abonnementen inbegrepen. Er zijn natuurlijk ook vele nadelen. Het abonnement is illegaal en kan ieder moment uitvallen. Vooruitbetaald abonnementsgeld gaat dan in rook op. De servers van de illegale diensten worden bovendien beheerd door internetcriminelen. Inloggen zonder beveiligde verbinding (VPN) kan dus een beveiligingsrisico voor uw thuisnetwerk betekenen. En wellicht belangrijker: de beeldkwaliteit bij belangrijke en veel bekeken content – zoals live sport – kan slecht zijn en zelfs kan de verbinding helemaal wegvallen. Ook zijn er soms problemen bij het synchroon lopen van beeld en geluid. En vergeet niet dat gebruik van een illegale dienst een overtreding is die straf- en civiel rechtelijke gevolgen kan hebben.

     

    Groei

    Ondanks de vele haken, ogen en mogelijke financiële gevolgen is de vraag naar dergelijke illegale abonnementen gegroeid in de afgelopen maanden met hoge inflatie. Het aantal advertenties op internet via reclamebanners en advertenties op Marktplaats stijgt. Navraag bij enkele van hen leert dat in Nederland het animo om een dergelijk abonnement te kopen groeit.

    Stichting BREINBREINillegaalabonnementIPTVlineairtraditioneelonlineOTTstreamingdienst

    Reacties

  1. TV-TIP Departure

    Departure
    SBS9 om 20:30 uur
    Kendra Malley, speurneus bij het Canadese Transport Safety Investigation Bureau (TSIB), wordt opgetrommeld wanneer BGA vlucht 716 boven de Atlantische Oceaan van de radar verdwijnt. Voor Kendra is het een stap om weer aan de slag te gaan; de briljante luchtvaartexpert was met verlof, nadat haar echtgenoot omkwam bij een ongeluk. Terwijl de hele wereld toekijkt, werken Kendra en haar team koortsachtig om het vermiste vlieg­tuig te lokaliseren en mogelijke over­levenden op te snorren.

    TV-TIP Flikken Maastricht

    Flikken Maastricht
    NPO 1 om 20:33 uur
    Tijdens een etentje wordt Nico belaagd door een groepje opgeschoten jongens. Wolfs schiet te hulp en slaat hierbij een van de belagers knock-out. Terwijl Eva naar Groningen gaat om met de vriend van Maurice in de tbs te praten, krijgt Wolfs van Zitman de opdracht om haar buurman bij te staan. Die is opgelicht bij de aankoop van een gebruikte sportauto. Intussen wordt Romeo opgehouden door een verlate bezorger, waardoor Marion er alleen voor staat.

    Interview