Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Bezuinigingswoede treft Ziggo en KPN: vraag illegale tv groeit

  Nederlanders bezuinigen door sterk gestegen kosten van energie en de dagelijkse boodschappen op terugkerende maandelijkse abonnementen, zoals televisie.
  Jarco Kriek
  8 december 2022
  comments 14
  Bezuinigingswoede treft Ziggo en KPN: vraag illegale tv groeit
  Foto Getty Images

  Het kijken van tv- en videocontent wordt alsmaar duurder. Dit heeft vooral te maken met versnippering van content. Wie nu bijvoorbeeld toegang tot een volledig live sportaanbod wil hebben, betaalt – de prijs afhankelijk van de aanbieder – al snel meer veertig euro per maand. Wie daarnaast van films en series houdt, kan daar nog eens enkele tientallen euro bijtellen. Dit los van het standaard tv-abonnement en internetverbinding – die voor het kijken van streamingdiensten noodzakelijk is – dat ook nog eens snel 50 euro per maand of meer kost. Tv-kijken via providers als Ziggo, KPN, T-Mobile, Delta en Caiway inclusief de benodigde streamingdiensten komt hierdoor al snel op rond de honderd euro per maand uit.

   

  Cordcutten

  Het legale antwoord om te besparen op de hoge kosten voor het bekijken van tv- en videocontent is cordcutting. Dit betekent dat niet meer traditioneel lineair naar live tv-zenders wordt gekeken. Bij providers wordt alleen een internetabonnement gekocht. Voor het tv-gedeelte worden online streamingdiensten als NLZIET of Canal Digitaal OTT gebruikt. Wie ook op de maandelijks terugkerende – weliswaar goedkopere – kosten wil bezuinigen, kan bijvoorbeeld gratis via de ether – DVB-T2 dat ook wel Digitenne wordt genoemd – naar de drie belangrijkste tv-zenders van NPO en een regionaal zenderaanbod van minimaal twee zenders kijken. Een eventuele toevoeging kan ongecodeerde satellietontvangst zijn. Met een eenmalige investering van rond de 200 euro kan men zonder extra maandelijkse kosten kijken naar alle zenders van Duitse en Britse publieke omroepen, aangevuld met een internationaal zenderaanbod waaronder de belangrijkste nieuwszenders.

   

  Illegaal

  Maar met de legale vervanging van lineaire tv blijft de kijker verstoken van onder meer live sportcontent. Hierdoor groeit bij Nederlanders de interesse voor illegale IPTV-abonnementen. Voor soms minder dan 10 euro per maand kan met dit soort abonnementen naar alle in Nederland beschikbare zenders – inclusief premium film- en sportkanalen – worden gekeken. Ook de sportcontent via Viaplay, waaronder Formule 1 en Premier League voetbal, is bij een groot deel van deze illegale abonnementen inbegrepen. Er zijn natuurlijk ook vele nadelen. Het abonnement is illegaal en kan ieder moment uitvallen. Vooruitbetaald abonnementsgeld gaat dan in rook op. De servers van de illegale diensten worden bovendien beheerd door internetcriminelen. Inloggen zonder beveiligde verbinding (VPN) kan dus een beveiligingsrisico voor uw thuisnetwerk betekenen. En wellicht belangrijker: de beeldkwaliteit bij belangrijke en veel bekeken content – zoals live sport – kan slecht zijn en zelfs kan de verbinding helemaal wegvallen. Ook zijn er soms problemen bij het synchroon lopen van beeld en geluid. En vergeet niet dat gebruik van een illegale dienst een overtreding is die straf- en civiel rechtelijke gevolgen kan hebben.

   

  Groei

  Ondanks de vele haken, ogen en mogelijke financiële gevolgen is de vraag naar dergelijke illegale abonnementen gegroeid in de afgelopen maanden met hoge inflatie. Het aantal advertenties op internet via reclamebanners en advertenties op Marktplaats stijgt. Navraag bij enkele van hen leert dat in Nederland het animo om een dergelijk abonnement te kopen groeit.

  Stichting BREINBREINillegaalabonnementIPTVlineairtraditioneelonlineOTTstreamingdienst

  Reacties

 1. TV-TIP Waku Waku

  Waku Waku
  NPO 3 om 18:21 uur
  Jarenlang werd Waku Waku gepresenteerd door Rob Fruithof, de quizmaster die vorige maand op 71-jarige leeftijd overleed. De dieren- en natuurquiz keerde vorig jaar terug op tv, met dit keer Sosha Duysker aan het roer. In het tweede seizoen doen onder andere Bracha van ­Doesburgh, Roy Donders, Nicolette Kluijver en Steven Kazàn een poging om met hun flora- en faunakennis zoveel mogelijk aapjes bij elkaar te sprokkelen. De winnaar maakt kans op 1500 euro voor een goed doel.

  TV-TIP Ice Road Rescue

  Ice Road Rescue
  National Geographic om 19:35 uur
  Thord Paulsen heeft zich alvast warm ingepakt voor het zevende seizoen van Ice Road Rescue en dat is maar goed ook. Vanwege een koude winter vol zware stormen, regenbuien en dikke ladingen sneeuw krijgen de helden van de gladde weg het lastiger dan ooit. Thord en collega Bjørn hebben veel meegemaakt, maar in dit seizoen hebben ze de zwaarste klussen uit hun carrière. De mannen moeten daardoor nog meer op elkaar vertrouwen. In het noorden heeft Jo Roger het ook zwaar en heeft hij de hulp van Stig nodig, maar is deze beginneling klaar voor het echte werk?

  Interview

  • *

   Harm Edens

   Dit Was Het Nieuws

   Hij heeft de rol van voorleesmoeder in Dit Was Het Nieuws én is een van de breinen achter legendarische comedyseries als In de Vlaamsche Pot en Het Zonnetje in Huis. Ja, Harm Edens (62) weet wel wat van humor.
   Reacties0 reactie(s)