Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Bijna zeven miljoen Ziggo-aansluitingen zijn nu deels vergelijkbaar met glasvezel

  Ziggo heeft een volgende stap gezet richting het einde van de gefaseerde uitrol van gigabit internet, gebaseerd op DOCSIS 3.1.
  Jarco Kriek
  20 september 2022
  comments 0
  Bijna zeven miljoen Ziggo-aansluitingen zijn nu deels vergelijkbaar met glasvezel
  Foto Getty Images

  Ziggo gigabit internet is op dit moment deels te vergelijken met de diensten die onder meer KPN, Delta Fiber (Delta en Caiway) en T-Mobile leveren via de glasvezel. De maximale downloadsnelheid is namelijk 1000Mbps (1Gbps). De uploadsnelheid blijft met het huidige 50Mbps wel achter bij de symmetrische snelheden die via glasvezel worden geleverd. Ook is de prijs van het Ziggo GIGA-abonnement hoger en blijft de reactiesnelheid (latency) van kabelinternet achter in vergelijking met internet via glasvezel. Overigens zijn de door Ziggo geleverde uploadsnelheden voor het gros van de Nederlanders ruim voldoende. Wel zou het fijn zijn als Ziggo de upload zou kunnen verhogen nu thuiswerken voor veel meer mensen de norm is geworden.

   

  Sneller internet

  Ziggo heeft op 20 september nog eens 18.000 aansluitingen in woningen en bedrijfspanden in Gorinchem omgezet naar het nieuwe gigabit netwerk. In deze gemeente kunnen Ziggo-klanten nu het GIGA-abonnement bestellen bij het kabelbedrijf. Dit kan overigens in veel gevallen niet direct gebruikt worden, omdat de internetmodem eerst moet worden vervangen om toegang te krijgen tot de gigabitsnelheid. Ziggo heeft inmiddels bijna zeven miljoen adressen naar het nieuwe gigabit netwerk gemigreerd. Het kabelbedrijf wil gigabit eind dit jaar in het hele verzorgingsgebied uitgerold hebben.

   

  Nog sneller

  Het kan met de nu door Ziggo gebruikte DOCSIS 3.1 techniek allemaal nog veel sneller. In april bereikte VodafoneZiggo in een testomgeving al een maximale downloadsnelheid van 10Gbps. Om deze snelheid te bereiken werden meerdere internetmodems aan elkaar gekoppeld. Met een dergelijke downloadsnelheid kan een volledige 4K-film van bioscooplengte binnen tien seconden worden gedownload. VodafoneZiggo begint binnenkort met een interne test met de opvolgende DOCSIS 4 techniek. De zogenaamde DOCSIS 3.1 Full Duplex standaard is door ontwikkelaar CableLabs binnen DOCSIS 4 ondergebracht.

  ZiggoVodafoneZiggointernetinternetsnelheidgigabitDOCSIS 3.1GigaNetglasvezelHFC
 1. Interview

  • *

   Leo Blokhuis

   Top 2000 Quiz

   Het was het jaar waarin Coldplay definitief doorbrak, het internet ontplofte, maar ook de onzekerheid of er nog wel leven zou zijn na 2000. Het jaar 1999 herinnert fans van NPO Radio 2 echter nog aan iets heel ánders, namelijk aan de start van de Top 2000.
   Reacties0 reactie(s)