Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Blijven uitzendrechten bij Ziggo? Eigenaar Formule 1 wil MotoGP overnemen

  Liberty Media is onder meer eigenaar van de Formule 1 (FOM). Het Amerikaanse bedrijf wil zijn positie in sportcontent versterken door de overname van MotoGP.
  Jarco Kriek
  1 april 2024
  comments 1
  Blijven uitzendrechten bij Ziggo? Eigenaar Formule 1 wil MotoGP overnemen
  Foto Getty Images

  Naar verwachting maakt Liberty Media op korte termijn bekend dat het een overeenkomst heeft gesloten waardoor het bedrijf Dorna Sports wordt gekocht. Dorna Sports is de eigenaar van MotoGP. Naar verluidt wil Liberty Media rond de vier miljard dollar voor de competitie van scheurende motoren betalen. Met Formule 1 en MotoGP heeft Liberty Media de uitzendrechten van alle snelle racesporten in bezit. Daardoor rijst de vraag of de Europese Commissie met een dergelijke overname akkoord gaat.

   

  Content

  De overname van Dorna Sports past in de visie van de Amerikaanse mediamiljardair John Malone. Malone is de belangrijkste aandeelhouder van Liberty Media. Malone heeft dezelfde rol bij Liberty Global, dat voor de helft eigenaar is van VodafoneZiggo, waaronder kabelbedrijf Ziggo en sportzender Ziggo Sport vallen. Een groot misverstand is dat Liberty Media eigenaar is van Liberty Global – en dus mede-eigenaar van VodafoneZiggo. Dit is op papier namelijk niet het geval. Bij beide bedrijven speelt content en entertainment een prominentere rol. Daarom worden steeds meer uitzendrechten van belangrijke sporten gekocht, of in het geval van Liberty Media worden zelfs hele sportcompetities inclusief alle mondiale uitzendrechten gekocht om deze aan andere marktpartijen door te verkopen. In de visie van Malone verschuift de omzet van de verkoop van vaste diensten zoals tv en internet richting de verkoop van content en uitzendrechten. Iets dergelijks is in België te zien. Liberty Global breidt in dit land zijn activiteiten verder uit. Naast de verkoop van vaste diensten via Telenet is het bedrijf ook eigenaar van tv- en radiozenders geworden, en moeten concurrenten als Proximus met Liberty Global om de tafel om te onderhandelen over doorgiftevergoedingen voor bijvoorbeeld de Play tv-zenders.

   

  Uitzendrechten

  De strategie van Malone is door het grote succes van Max Verstappen in Formule 1 op dit moment een schot in de roos. Nog nooit is zoveel geld voor Formule 1 uitzendrechten geboden. Diverse partijen zoals Viaplay, VodafoneZiggo, Canal+ en RTL Nederland (Videoland) toonden interesse in de uitzendrechten. In de onderlinge biedingsstrijd lijkt het vrijwel zeker dat de prijs van de uitzendrechten voor de komende jaren in de richting van 50 miljoen euro of zelfs nog hoger oplopen. Bij een overname van Dorna Sports loopt de prijs van de Nederlandse uitzendrechten zeker niet zo hoog op. MotoGP bereikt in Nederland veel minder kijkers en dus ligt de prijs veel lager. Mocht Viaplay de biedingsstrijd van Formule 1 verliezen, dan kan MotoGP wel als troostprijs binnengehaald worden. MotoGP is nu nog bij Ziggo Sport te zien, maar voor het komende seizoen komen de uitzendrechten opnieuw op de markt. De vraag is of VodafoneZiggo belang ziet in MotoGP als blijkt dat het de Formule 1 uitzendrechten heeft gekocht.

  Liberty MediaDorna SportsuitzendrechtenMotoGP

  Reacties

 1. TV-TIP Voor het Blok

  Voor het Blok
  NPO 3 om 18:16 uur
  Britt Dekker heeft haar blokkendoos weer uitgepakt voor de spannende familiequiz Voor het Blok. Twee teams nemen plaats voor de bewegende blokkenmuren, die de kandidaten omver proberen te duwen. Om de baldadige blokken te verslaan moet je niet alleen veel kennis in huis hebben: soepele gewrichten zijn ook een must. Naast haar kinderprogramma's bij Zapp presenteert Britt sinds kort ook Lachen om Home Video’s op SBS6. Ze verving Airen Mylene, die na zes jaar wel genoeg had gelachen.

  TV-TIP Star Trek: Picard

  Star Trek: Picard
  Veronica om 20:00 uur
  Starfleet-kapitein Jean-Luc Picard geniet van een wel­verdiend pensioen totdat hij een nood­oproep ontvangt van oud-collega Beverly Crusher. De kapitein verzamelt zijn oude crew van de USS Enterprise en stuit op een intergalactische samenzwering. Het derde seizoen zit barstensvol bekende gezichten uit Star Trek: The Next Generation en is het laatste avontuur van Picard en zijn bemanning: Patrick Stewart is inmiddels ook alweer 83.

  Interview