Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Chaos Brexit: Verdwijnen zenders BBC 1 en BBC 2 bij Ziggo en KPN dichterbij dan ooit

  De Britse zenders BBC 1 en BBC 2 zijn nog tot eind maart bij Nederlandse en Belgische tv-aanbieders te bekijken. Daarna wordt doorgifte zeer onzeker. Bij een no-deal Brexit is het over en uit.
  Jan-Hein Visser
  18 januari 2019
  comments 6
  Chaos Brexit: Verdwijnen zenders BBC 1 en BBC 2 bij Ziggo en KPN dichterbij dan ooit
  Foto ANP

  De binnenlandse BBC-zenders worden van oudsher doorgegeven in België, Nederland en ook in Ierland. Dit is ontstaan als gevolg van de vroegere mogelijkheid om analoge ethersignalen te ontvangen. Na de digitalisering heeft de BBC met bestaande aanbieders (maar niet meer met de jongere glasvezelaanbieders) overeenkomsten gesloten voor doorgifte. KPN was de laatste grote partij die in 2011 de zenders mocht gaan doorgeven via IPTV en Digitenne. Die afspraken zijn indertijd gemaakt omdat de analoge aanvoer via de ether verdween en de BBC de doorgifte van de satellietsignalen zonder vergoeding niet meer zomaar goedkeurde en zelfs als illegaal bestempelde. Voor een tweede keer komt de distributie nu in gevaar, maar dit keer ligt de bal niet meer alleen bij de BBC. De BBC-zenders die met een Britse Ofcom licentie uitzenden - en dat geldt voor alle binnenlandse publieke BBC-kanalen - mogen niet zonder meer worden doorgegeven na een Brexit. In dat geval moet de wetgeving en overeenkomst worden aangepast net zoals voor alle handel in Britse producten. En bij een No-deal, die nu daadwerkelijk dreigt, ligt dit nog moeilijker: dan zijn de Britse uitzendlicenties hoe dan ook ongeldig. Voor fans van de zenders is het alsnog hopen op een deal, of op uitstel dan wel afstel van een Brexit. De realiteit toont een somber vooruitzicht: de voorgestelde Brexit-deal die de Britse premier Theresa May met de EU had beklonken is massaal weggestemd door het Britse parlement en een No-deal Brexit lijkt dichterbij dan ooit.


  BBC weg bij Ziggo en KPN?

  De Engelstalige website Broadband TV News meldt vrijdag dat zowel de BBC als het Commissariaat voor de Media (CvdM) de lippen nog op elkaar houden. Ziggo en het Belgische Telenet bestuderen de mogelijke juridische gevolgen met betrekking tot doorgifte na een Brexit. Ook KPN, Delta-Caiway, het Waalse VOO, Kabelnoord en aanbieders via het wholesale aanbod op de KPN-netwerken moeten zich voorbereiden. Feit is dat het CvdM het laatste woord heeft in Nederland: wanneer de huidige Britse Ofcom-licentie niet meer geldig is wordt doorgifte in principe illegaal en daarmee in beginsel strafbaar. Het is vervolgens aan de distributeurs die allemaal toestemming hadden voor doorgifte van de BBC-zenders om te beslissen wat ze daarmee doen. Stopzetten ligt in dat geval het meest voor de hand. En in dat geval verdwijnen - afhankelijk van het pakket per aanbieder - een of meerdere van de navolgende zenders: BBC 1, BBC 1 HD, BBC 2, BBC 2 HD, CBBC (UK), Cbeebies (UK), BBC Four, BBC Four HD en in principe ook de radiozenders: BBC Radio 1, -2, -3 en -4. Want ook die radiozenders hebben dan alleen een Britse licentie. De BBC ontvangt voor doorgifte van deze zenders in Nederland en België een vergoeding. Dat is een bijzondere afspraak: publieke kanalen worden onder Britse licentie doorgegeven in opdracht van de commerciële tak van de omroep. De kans is groot dat de BBC deze inkomsten gaat mislopen want zoals de kaarten momenteel liggen is de kans op stopzetting van de doorgifte groter dan dat deze wordt voortgezet. Weliswaar kunnen politieke gebeurtenissen de komende maanden hierin verandering brengen. Eind januari stemt het Britse Parlement opnieuw.


  BBC First en World News via EU-licentie

  De BBC is ondertussen hard bezig om de distributie van al haar internationale commercieel geëxploiteerde kanalen, die onder de aparte tak BBC Studio's (ook bekend als BBC Worldwide) vallen, veilig te stellen. Maar halverwege januari had de omroep dit in elk geval nog niet rond. Het gaat in Nederland en België om zenders als BBC World News, BBC First HD en BBC Entertainment. Het verplaatsen van de internationale afdeling naar een EU-land - waarschijnlijk Ierland of Nederland - is een grote en kostbare operatie, maar een die de BBC wel moet doen, wil de omroep niet enorm veel inkomsten mislopen. In dat geval moet behalve van een voor de hele EU geldige uitzendlicentie ook een zogeheten uplink in een EU-land worden gerealiseerd. Dat kan naast satelliet ook een online hub via glasvezel zijn. Niet alleen voor de Benelux markt staat hierbij veel op het spel voor de BBC. Ook in Scandinavische en Oost-Europese landen worden BBC-zenders doorgegeven. Daar zitten bij veel aanbieders zenders als BBC Brit en BBC Earth in het zenderaanbod. Het is niet ondenkbaar dat die zenders bij een verdwijnen van de binnenlandse BBC-kanalen op den duur ook als vervangers naar de Benelux komen.

   
  Ontvangst BBC en ITV via satelliet verzekerd

  Hoeveel kijkers in Nederland nu daadwerkelijk 'getroffen' worden door een verdwijnen van BBC 1 en -2 is lastig te zeggen. De kijkcijfers daarvan worden niet door SKO bijgehouden, maar liggen waarschijnlijk laag. Het zijn vooral diegenen met een band met Groot-Brittannië of liefhebbers van Britse tv die tevens de Engelse taal goed beheersen, die vaak naar deze zenders kijken. Bij een verdwijnen bij de huidige distributeurs blijven twee opties over: de ingewikkelde is via het internet naar streams kijken. Dat moet dan wel via een illegale omweg, want een zogeheten geoblock wordt daar nu al op toegepast. De veel eenvoudigere weg - maar dan moet het wél mogelijk zijn om een schotelantenne te plaatsen - is via de satelliet. De Benelux valt binnen de Astra-2 UK beam. En daarop zenden in het kader van Freesat álle Britse binnenlandse publieke en ook veel commerciële zenders ongecodeerd uit. In de Benelux is van zuidwest naar noordoost een schotel van 40 tot 80 cm nodig voor storingsvrije ontvangst. Geschikt is elke FTA DVB-S(2) decoder en een antenne op de Astra-2 satelliet op 28,2 graden oost. Kijkers via Canal Digitaal die beschikken over Triple sat (Astra 23,5, 19,2 en 28,2 oost) of andere schotelopstellingen waarbij ook de Astra-2 zit, trekken ook aan het langste einde: in de fastscan ontvangen ook zij alle Britse zenders. En Brexit of niet en deal of no-deal, de Free to air uitzendingen via de Astra-2 verdwijnen niet zomaar. De licenties zijn namelijk alle Britse, de satellietbeam is niet nog kleiner te maken dan die nu al is en een codering zou betekenen dat vele miljoenen decoders moeten worden vervangen. Heel veel Britse zenders zenden bovendien buiten Sky Digital uit en coderen daarom niet. De 'overspill' van het Freesat signaal via de Astra-2 UK-uitzendbeam is beperkt en wordt door rechthebbenden al jaren gedoogd.

   

  Of verhuis naar Zwitserland...

  Er is maar één land in Europa, waar men qua ontvangst van de BBC altijd aan het langste eind trekt. Dit is Zwitserland. Het Alpenland is geen EU-lid en daarom gaat al haar eigen wetgeving boven Europese of internationale. In het bergachtige land is de bekabeling van een vergelijkbare dichtheid als die in België en Nederland. Ieder buitenlands kanaal dat via de ether (met een richtantenne of een schotel van kleiner dan een meter) vrij kan worden ontvangen, mag daar worden doorgeven. Daar is geen aparte licentie of toestemming van de omroep voor nodig. Dat wetgeving alles bepaalt wordt daarmee nog duidelijker. Alle aanbieders in Zwitserland geven alle binnenlandse Britse zenders door, waaronder zelfs ITV evenals Channel 4 en -5; zenders die zelfs in België en Nederland voor geen enkele aanbieder (meer) beschikbaar zijn. Protesten en rechtszaken van de Britse omroepen daarover hebben niets uitgehaald. In Zwitserland kon met grote antennes bovenop de bergen van oudsher altijd al het Duitse, Oostenrijkse, Franse en Italiaanse zenderaanbod worden opgevangen en op de kabel doorgezet. Met de komst van Freesat op de Britse Astra-2 positie zijn daar alle Britse binnenlandse zenders aan toegevoegd. Zeker in het noordwesten van Zwitserland is de UK-beam van de Astra-2 namelijk nog net sterk genoeg voor ontvangst met een schotel van 80 centimeter.

  BBCBrexitBBC OneBBC TwoBBC FourBBC RadioKPNTelenetZiggoDeltaCaiwaySatellietIPTVCanalDigitaalAstra2BBC BritBBC EarthBBC FirstBBC EntertainmentBBC World NewsEUTheresa MayNo DealITVChannel4FreesatAstra2IPTVKabelTVDigitenneBelgiëNederlandZwitserlandIerlandCvdMBBC1BBC2BBC Radio 1BBC Radio 2BBC Radio 3BBC Radio 4KabelnoordOfcomGroot-BrittanniëEngeland

  Reacties

 1. TV-TIP Den Skyldige

  Den Skyldige
  NPO 3 om 20:24 uur
  In afwachting van een rechtszaak omtrent zijn handelen bij een incident, is politieagent Asger uit zijn functie ontheven en gedwongen om bij de alarmcentrale te werken. Hij beantwoordt een noodoproep van een verwarde vrouw, die vermoedelijk slachtoffer van een ontvoering is. Met de telefoon als enige hulpmiddel begint Asger een race tegen de klok om de vrouw op te sporen.

  TV-TIP Louis Theroux: Dark States

  Louis Theroux: Dark States
  NPO 3 om 20:25 uur
  Houston is de op drie na grootste stad van de Verenigde Staten én het belangrijkste kruispunt van mensenhandel in Noord-Amerika. Naar schatting een op de vijf slachtoffers wordt via Houston verhandeld. De meesten van hen belanden uiteindelijk in de seksindustrie. In de laatste aflevering van het drieluik Dark States onderzoekt Louis de verhouding tussen prostituee en pooier en probeert hij erachter te komen wat deze vrouwen tussen de klamme lappen houdt.

  Interview

  • *

   Anne-Mar Zwart

   Blauw Bloed

   Anne-Mar Zwart (37) is de nieuwe presentator van Blauw Bloed, het royalty-programma van de EO dat na ruim een jaar afwezigheid, terugkeert op tv.
   Reacties0 reactie(s)