Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Britse Channel 4 blijft in handen van overheid

    De Britse zender Channel 4 blijft een publiek kanaal, dat weliswaar commercials brengt. De optie voor een volledige privatisering is definitief van de baan.
    Jan-Hein Visser
    29 maart 2017
    comments 0
    Britse Channel 4 blijft in handen van overheid

    Lange tijd was de toekomst van Channel 4 ongewis omdat de Britse overheid overwoog de zender, die in haar bezit is, van de hand te doen. Indien de zender geheel commercieel wordt, heeft dat gevolgen voor de kwaliteit van de programmering. Zo is Channel 5 in handen van Viacom en deze overwegen zelfs om de Australische serie Neighbours stop te zetten en te vervangen door goedkopere producties. De zender Channel 4 blijft nu publiek, maar financiert zichzelf met commercials. Channel 4 is in 1982 opgericht als alternatief voor de BBC en aanvulling op ITV. De zender moet een plek zijn met aandacht voor diversiteit, minderheden en doelgroepen die op de grote zenders als BBC1 en ITV te weinig aandacht krijgen. Tegenwoordig is de zender wat commerciëler ingesteld. Hits zoals Great British Bake Off, de Formule 1 (tot en met dit jaar en gedeeld met Sky) en ook de Crufts, de hondenshows, zijn allemaal door Channel 4 aangekocht en bij de BBC verdwenen.

     

    Channel 4 te zien via satelliet

    De zender blijft nu definitief in bezit van de overheid, maar moet waarschijnlijk wel haar hoofdkwartier in Londen gaan verlaten als voorwaarde. Dit is om werkgelegenheid te spreiden. Channel 4 is in Nederland en België in HD-kwaliteit en ongecodeerd, maar alleen via de satelliet Astra-2 op 28,2 graden oost, te ontvangen. Net als ITV geeft geen enkele provider de zender door via haar eigen netwerken. CanalDigitaal en TV Vlaanderen hebben de zender wel in hun fastscanzaplijst staan, omdat ontvangst met de juiste antenne-installatie heel goed mogelijk is.

    Channel 4BBCChannel 5ITVFreesatPublieke omroepBritsSatellietCanalDigitaalTV VlaanderenSchotelCrufstFormule 1Great British Bake OffNeighboursViacom

    Reacties

  1. TV-TIP UEFA Champions League (v): Ajax - Chelsea

    UEFA Champions League (v): Ajax - Chelsea
    NPO 3 om 18:20 uur
    Terwijl hun mannelijke collega’s bijna over hun eigen voeten struikelen, hebben de Ajax-vrouwen het een stuk beter op de rit. Na een knappe tweede plek in de groepsfase van de Champions League, mogen zij zich gaan bewijzen in de knock-outfase. De tegenstander is er meteen eentje van formaat: Chelsea, de finalist van 2021 en al vier jaar op rij kampioen in eigen land. Weet het team van aanvoerder Sherida Spitse weer potten te breken?

    TV-TIP My Strange Addiction: Still Addicted?

    My Strange Addiction: Still Addicted?
    TLC om 20:30 uur
    Het knagen op wc-papier of kattenhaar, drinken van je eigen urine of slapen met een ronkende föhn naast je hoofd; sommige mensen houden er nogal bizarre gewoontes op na. My Strange Addiction gaat na tien jaar terug naar een aantal van de meest opmerkelijke gevallen van destijds. Heeft Nathaniel bijvoorbeeld nog een relatie met zijn auto? En hoe gaat het met de onsmakelijk lange nagels van Ayanna?

    Interview

    • *

      Joris Linssen

      Out of Office

      In het nieuwe Out of Office volgt Joris Linssen vijf mensen met een burn-out die een half jaar gaan helpen op een zorgboerderij. Heeft hij ooit overwogen om zelf een pauze te nemen en ‘out of office’ te gaan?
      Reacties0 reactie(s)