Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Britten massaal aan de digitale decoder

    Meer dan 85 procent van de Britse huishoudens kijkt naar digitale televisie. Hiermee is Engeland een voorloper in Europa.
    Jarco Kriek
    24 september 2007
    comments 0
    Britten massaal aan de digitale decoder
    Meer dan 85 procent van de Britse huishoudens kijkt naar digitale televisie. Dat blijkt uit de laatste cijfers die de Britse mediawaakhond Ofcom heeft bekend gemaakt. Hiermee is Engeland een voorloper in Europa.

    De meeste Britten kijken naar aardse digitale televisie (DVB-T), dat in Groot-Brittannië de naam Freeview heeft meegekregen. Meer dan 9,1 miljoen huishoudens kijkt via een DVB-T ontvanger naar dit gratis zendernetwerk.
     
    Freeview wordt op de voet gevolgd door digitale satelliettelevisie, dat slechts 100.000 kijkers minder heeft. Digitale kabeltelevisie heeft in Engeland een grote achterstand met 'slechts' 3,4 miljoen digitale huishoudens. Hierbij moet vermeld worden dat de bekabelingdichtheid in Engeland minder is dan in veel andere Europese landen.

    Overigens beweert Freeview zelf dat er in Engeland 13 miljoen digitale decoders voor DVB-T actief zijn. Het verschil tussen de cijfers van Ofcom en Freeview worden veroorzaakt door de telmethode. Freeview telt ook decoders mee die in andere kamers in het huis geplaatst zijn. Ofcom telt elk huishouden, ongeacht het aantal decoders in huis, gewoon voor één digitaal huishouden.

    In 945.000 Britse huishoudens staat naast een Freeview decoder ook een free-to-air satellietontvanger. Deze huishoudens kijken dus zowel naar DVB-T als DVB-S. Ook in Nederland is deze trend zichtbaar: naast de kabel of Digitenne kijkt men naar het gratis ongecodeerde aanbod via de satelliet.

    In Nederland kiezen ook steeds meer mensen voor digitale televisie. De grootste aanbieder van digitale televisie is nog steeds CanalDigitaal, dat meer dan 750.000 abonnees via de satelliet voorziet van digitale televisie. In Nederland blijft het aantal digitale huishoudens echter achter in vergelijking met de 85 procent in Engeland.

    In februari van dit jaar maakte het bedrijf Ernst & Young in haar mediabarometer bekend dat één op de vier huishoudens keek naar digitale televisie. De afgelopen maanden is dit aantal verder gestegen, zo blijkt uit cijfers van diverse digitale televisieaanbieders. In tegenstelling tot Engeland blijkt in Nederland, mede door zijn hoge bekabelinggraad, de meeste huishoudens via de kabel naar digitale televisie te kijken: meer dan de helft betrekt digitale televisie via de kabel, bleek uit het onderzoek van Ernst & Young. Op dit moment blijkt dat Digitenne van KPN, mede door zijn voordelige prijsstelling, een inhaalslag aan het maken is.
    digitaalGroot-BrittanniëFreeviewOfcom

    Reacties

  1. TV-TIP 90's Dance

    90's Dance
    NPO 3 om 20:23 uur
    Voor veel mensen bestaat dance-act 2 Brothers on the 4th Floor uit zangeres Des-Ray en rapper D-Rock, maar hoe zit het dan met die ‘twee broers’? In 90’s Dance zien we de geschiedenis van deze hitmachine, die flink scoorde met o.a. Dreams en Never Alone. Broers Bobby en Martin Boer vertellen hoe ze hun eerste hit scoorden, maar eigenlijk helemaal geen zin hadden in alle aandacht die daarbij hoorde. Het duo ronselde twee frisse gezichten voor de populaire dance-act, terwijl de ze achter de schermen muziek bleven maken.

    TV-TIP Het Jachtseizoen

    Het Jachtseizoen
    SBS6 om 20:30 uur
    Het jachtseizoen is weer geopend! De mannen van StukTV achtervolgen een nieuwe lichting BN’ers, die in een oranje overall proberen te ontkomen. Het levert spannende taferelen op, maar het is vooral de chemie tussen de voortvluchtigen die op de lachspieren werkt. Dit seizoen zien we al een paar potentiële pareltjes, met duo’s als Sylvia Geersen en Ferry Doedens, Bridget Maasland en Richard Groenendijk én Wolter Kroes en John de Bever. Zijn hun ontsnappingsplannen wel echt waterdicht?

    Interview