Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Camperbezitters ziedend op Canal Digitaal: waarom grote veranderingen in recreatieseizoen?

  De wijziging van de foutcorrectie die Canal Digitaal gebruikt voor verspreiding van tv- en radiozenders heeft gevolgen voor vakantiegangers.
  Jarco Kriek
  24 mei 2024
  comments 13
  Camperbezitters ziedend op Canal Digitaal: waarom grote veranderingen in recreatieseizoen?
  Foto ProShots

  Wie met de camper of caravan op pad is in Nederland of andere Europese landen binnen de footprint van de Astra3-satelliet, kan opeens merken dat de volautomatische schotelantenne niet meer werkt zoals voorheen. Diverse satellietspeciaalzaken en installateurs van dergelijke antennesystemen melden aan Totaal TV veel vragen te krijgen over niet meer goed functionerende installaties. Dit is te herleiden naar een aanpassing van de parameter voor foutcorrectie op de gebruikte transponders. Dit was nodig om extra bandbreedte vrij te maken vanwege het toekomstig afstoten van twee transponders op de Astra3-satelliet. Een meningsverschil met satellieteigenaar SES zou de aanleiding zijn.

   

  Uitrichten

  Volautomatische antennesystemen maken gebruik van een bepaalde frequentie die via software wordt ingevoerd in het systeem. Aan de hand van het ontvangen signaal op deze frequentie wordt de schotelantenne automatisch optimaal uitgericht. Dergelijke systemen worden vooral op campers en caravans gebruikt. Omdat de FEC-waarde op alle door Canal+ Luxembourg (M7 Group) gebruikte transponders – en dus ook die van het Canal Digitaal zenderaanbod – gewijzigd is, ontvangt het volautomatisch antennesysteem geen signaal meer. Hierdoor kan de schotelantenne niet meer worden uitgericht op de Astra3-satellietpositie als binnen de software voor het uitrichten van deze satelliet een Canal+ transponder is ingesteld. Om het antennesysteem weer werkend te krijgen, moeten de parameters in de firmware worden aangepast. Deze handeling kan door eigenaar van camper of caravan zelf uitgevoerd worden, maar niet iedereen is hiertoe in staat.

   

  Controle

  Voor eigenaren van campers en caravans met een dergelijk volautomatisch schotelsysteem die nog naar een vakantiebestemming moeten vertrekken, is het aan te raden om voor vertrek na te gaan of het systeem nog automatisch functioneert. Dit geldt dan alleen voor ontvangst van de Astra3-satellietpositie.

  Canal DigitaalCanal+ NederlandCanal+ LuxembourgCanal+satellietAstra3schotelantennemobile homescampercaravan

  Reacties