Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Canal Digitaal: geen gefaseerde uitschakeling Mediaguard, in oktober alles op zwart

  Bij het stopzetten van de Mediaguard-codering gaat Canal Digitaal geen lang traject met gefaseerde uitschakelen van kanalen bewandelen.
  Jarco Kriek
  6 juli 2023
  comments 1
  Canal Digitaal: geen gefaseerde uitschakeling Mediaguard, in oktober alles op zwart
  Foto Getty Images

  Mediaguard is een al heel oude coderingsnorm die bij satellietdistributie nog steeds door Canal Digitaal wordt ondersteund. Maar daar komt over enkele maanden verandering in. De satelliettelevisie-aanbieder liet deze week via een nieuwsbrief aan dealers weten dat ondersteuning van Mediaguard in september wordt gestaakt. Al in februari van 2022 maakte Canal Digitaal dit voornemen bekend. De uitschakeling werd toen vanwege verschillende redenen – waaronder de mindere beschikbaarheid van vervangende apparatuur – voor onbepaalde tijd uitgesteld.

   

  Enigma2 Open Source ontvangers

  Het stoppen met Mediaguard is vooral een probleem voor Canal Digitaal-abonnees die kijken met een satellietontvanger met een losse smartcard via een Multicas kaartlezer. Het gaat dan vooral om de populaire Open Source Enigma2 Linux satellietontvangers. Het kijken met de interne smartcard lezer is na september niet meer mogelijk. Ook andere merken ontvangers met Multicas kaartlezer gaan 'op zwart'. Als de betreffende ontvanger beschikt over een CI-slot kan de ontvanger met de aanschaf van een geschikte CI-module ook in de toekomst gebruikt blijven worden. Wel is het raadzaam om hiervoor contact op te nemen met een satellietspeciaalzaak. Het stoppen van de ondersteuning van Mediaguard betekent namelijk ook dat bepaalde merken en modellen CI-modules de werking verliezen.

   

  Bevestiging

  Canal Digitaal bevestigt aan Totaal TV dat Mediaguard stopt. Vanaf oktober is het daarom niet meer mogelijk om via oudere CI-modules en Multicas kaartlezers in combinatie met een losse smartcard naar tv- en radiozenders te kijken en luisteren. Nieuwe kanalen die onlangs zijn toegevoegd - zoals DreamWorks - worden vanaf het begin van de satellietdistributie al direct niet meer in Mediaguard via de satelliet doorgegeven. “Dit gezien wij en contentaanbieders strenge eisen stellen”, aldus een woordvoerder.

   

  Alles uit

  Een lang gefaseerd traject van uitschakeling van zenders die nu nog Mediaguard ondersteunen, ligt niet in het vooruitzicht. De codering wordt bij alle zenders uitgezet. “Vanaf oktober stoppen we helemaal met het ondersteunen van de Mediaguard codering om zenders en content te beschermen”, aldus de woordvoerder. Canal Digitaal klanten worden in de komende weken persoonlijk ingelicht. En dat niet alleen, zo laat Canal Digitaal aan Totaal TV weten. “Uiteraard zorgen wij richting onze klanten voor een passende oplossing.”

  Canal DigitaalCanal+Canal+ LuxembourgM7 Groupsatelliettvtelevisiecodering

  Reacties

 1. Interview

  • *

   Eva Laurenssen

   Dertigers

   Dramaserie Dertigers sluit het jaar af met een knal, in de vorm van een heuse kerstspecial. Is dit echt het afscheidsfeestje? We vragen het aan Eva Laurenssen, gezicht van het eerste uur.
   Reacties0 reactie(s)