Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Canal Digitaal past aanbod aan vanwege conflict met satellieteigenaar SES

  De wijziging van de foutcorrectie van 2/3 naar 3/4 die Canal+ Luxembourg deze week uitvoerde bij onder meer Canal Digitaal is het gevolg van een conflict met SES.
  Jarco Kriek
  24 mei 2024
  comments 4
  Canal Digitaal past aanbod aan vanwege conflict met satellieteigenaar SES

  SES is het Luxemburgse satellietbedrijf dat eigenaar is van de door Canal+ Luxembourg (M7 Group) gebruikte Astra 3B-satelliet op 23,5 graden oost. Tussen de satellieteigenaar en Canal+ Luxembourg is volgens het doorgaans goed ingelichte Tsjechische satellietplatform Parabola een meningsverschil ontstaan over de huur van twee transponders op de Astra 3B-satelliet. Het gaat om de transponders die uitzenden op de frequenties 11778 MHz verticaal en 11954 MHz horizontaal. Beide transponders worden hoofdzakelijk gebruikt voor doorgifte van zenders die onderdeel zijn van het zenderaanbod van Skylink en zullen binnen afzienbare tijd uitgeschakeld worden.

   

  Wijzigingen

  Canal+ Nederland – waar de activiteiten van Canal Digitaal onder vallen – liet onlangs weten dat de wijziging van foutcorrectie van alle door Canal+ Luxembourg gebruikte transponders op de Astra3-satellietpoisitie onderdeel was van optimalisatie van gehuurde bandbreedte. In Nederland verdwijnen hierdoor volgens Canal+ Nederland de zenders 192 TV en NPO Politiek van de satelliet. Deze kanalen zijn binnenkort alleen nog online via de Canal Digitaal TV App te zien. Ook wordt de beeldkwaliteit van satellietdistributie van TravelXP, Dreamworks en Mezzo van HD naar SD verlaagd. De beeldkwaliteit van de eigen Canal+ zender Filmbox gaat juist omhoog van SD naar HD. Het slagveld bij Skylink is nog groter. Bij deze providers verdwijnt een groter aantal zenders van de satelliet. Ook wordt de beeldkwaliteit bij diverse zenders van HD naar SD aangepast.

   

  Transponderstoelendans

  Door de omzetting van alle transponders naar de minder gunstigere FEC-waarde 3/4 komt er in totaal rond 50 Mb/s bandbreedte beschikbaar op de resterende door Canal+ Luxembourg gehuurde transponders op de Astra3-satellietpositie. De zenders die uitzenden op de twee transponders die worden afgestoten maar wel via de satelliet beschikbaar blijven, zullen verhuizen naar de overgebleven transponders. Hierdoor ontstaat binnenkort een transponderstoelendans van voornamelijk zenders die door Skylink wordt aangeboden.

  Canal DigitaalCanal+ NederlandCanal+ LuxembourgCanal+satellietSESAstra3transponderhuurbandbreedte

  Reacties