Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Canal Digitaal wijzigt codering voorlopig niet: focus eerst op streamingdienst Canal+

  Menig satellietkijker kan vooralsnog opgelucht adem halen. De eerder aangekondigde en meerdere malen uitgestelde wijziging van codering blijft voorlopig uit.
  Jarco Kriek
  1 februari 2024
  comments 3
  Canal Digitaal wijzigt codering voorlopig niet: focus eerst op streamingdienst Canal+

  Door het uitschakelen van de oudere SECA/Mediaguard codering gaan satellietontvangers met een ingebouwde niet-gecertificeerde multicas kaartlezer op zwart. Ook als een smartcard wordt gebruikt met daarvoor een bij Canal Digitaal gekocht tv-abonnement. Na het uitschakelen van de oudere codering moet een door Canal Digitaal gecertificeerde CI+ module in combinatie met de smartcard worden gebruikt om beeld te krijgen bij zenders in het tv-abonnement. Eigenaar Canal+ Luxembourg (M7 Group) kondigde eerder aan te willen stoppen met de verouderde onveiligere coderingsnorm, maar stelde dit meerdere malen uit. Op zeer korte termijn wordt niet verwacht dat het stoppen met de oude coderingsnorm wordt doorgezet. De focus ligt op dit moment bij de marktintroductie van streamingdienst Canal+ in Nederland, zo laat het bedrijf aan Totaal TV weten.

   

  Versobering

  Het aantal zenders dat met een smartcard in de interne multicas kaartlezer met een smartcard kan worden bekeken neemt wel af. Nieuwe zenders die aan het satellietzenderaanbod van Canal Digitaal worden toegevoegd, zijn niet voorzien van de oudere coderingsnorm. Hierdoor kunnen abonnees bijvoorbeeld niet kijken naar het onlangs toegevoegde filmkanaal Canal+ Action dat via de Astra3-satelliet te ontvangen is. Wanneer de smartcard in combinatie met de gecertificeerde CI+ module in dergelijke satellietontvangers wordt gebruikt, kan wel naar deze filmzender gekeken worden. Onder meer de in Nederland veel gebruikte Enigma2 Linux decoders zijn voorzien van een niet-gecertificeerde multicas kaartlezer.

  Canal DigitaalCanal+ LuxembourgCanal+satellietcodering

  Reacties

 1. TV-TIP Heel Holland Bakt

  Heel Holland Bakt
  NPO 1 om 20:24 uur
  Het thema van de aflevering is ‘oost west, thuis best’ en dat uit zich in een handvol uitdagende opdrachten. Als eerst moeten de thuisbakkers een fruitmand van botercrème maken. Wie deze opdracht op zijn sloffen uit kan voeren, heeft een voordeel bij de technische opdracht. Er moeten namelijk karamelsloffen worden gebakken. Wie dan nog niet uit z’n slof is geschoten, mag aan de slag met de grootste uitdaging van de avond: een ‘bak je droomhuis’-spektakelstuk. De bakkers die dit voor elkaar krijgen, hoeven nog niet naar huis.

  TV-TIP De Wereld van Chinezen

  De Wereld van Chinezen
  NPO 2 om 20:24 uur
  Alles lijkt weer zoals het was in Suriname, maar schijn bedriegt, want de invloed van China wordt steeds groter en groter. Maar liefst negentig procent van de winkels in de hoofdstad Paramaribo is in handen van Chinezen en Suriname heeft een torenhoge schuld bij China. Ruben Terlou brengt een bezoek aan Suriname en overal waar de journalist komt, ziet hij Chinese winkeliers, Chinese goud­zoekers en Chinese goudhandelaren. Ook ziet hij de negatieve invloed van China op de Surinaamse natuur.

  Interview

  • *

   Joris Linssen

   Out of Office

   In het nieuwe Out of Office volgt Joris Linssen vijf mensen met een burn-out die een half jaar gaan helpen op een zorgboerderij. Heeft hij ooit overwogen om zelf een pauze te nemen en ‘out of office’ te gaan?
   Reacties0 reactie(s)