Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Canal Digitaal wijzigt satellietdistributie volledig

  Nederlanders die in binnen- en buitenland via de satelliet via Canal Digitaal naar tv-zenders kijken en radiozenders luisteren hebben te maken met een wijziging.
  Jarco Kriek
  22 mei 2024
  comments 6
  Canal Digitaal wijzigt satellietdistributie volledig

  Canal Digitaal is de enige provider in Nederland die een zenderaanbod via de satelliet levert. Het aantal abonnees van dit satellietproduct van Canal Digitaal daalt structureel. Reden voor eigenaar Canal+ om te beknibbelen op de kosten van transponderhuur bij satellietbedrijf SES. Hierdoor heeft Canal+ de parameters van alle door dit bedrijf gebruikte transponder op de Astra3-satelliet gewijzigd. Deze transponders worden niet alleen gebruikt voor de distributie van het zenderaanbod van Canal Digitaal, maar ook voor TV Vlaanderen en Skylink.

   

  Wijzigingen

  Alle door Canal Digitaal op de Astra3-satelliet gebruikte transponders gebruiken vanaf vandaag (22 mei) de symbolrate 29900. Met uitzondering van frequentie 11934 MHz, verticaal gebruikten alle transponders deze symbolrate al. De nieuwe parameters voor deze transponder zijn vanaf nu 11934 MHz, verticaal, symbolrate 29900, FEC 3/4 (DVB-S2 – 8PSK). Een andere en grotere wijziging is dat bij alle gebruikte transponders de foutcorrectie (FEC) van 2/3 naar 3/4 wordt gezet. Door de wijziging van de foutcorrectie komt er meer ruimte vrij voor de doorgifte van meer zenders of het afstoten van een transponder. Canal+ lijkt te kiezen voor het uitbreiden van het aanbod van Skylink, mede omdat satelliet voor Tsjechië nog steeds een groeimarkt is.

   

  Zwart beeld

  Door de wijzigingen die afgelopen nacht zijn doorgevoerd, kan de satellietkijker bij het aanzetten van de ontvanger zwart beeld op de televisie ervaren. Ondersteunt de ontvanger de fastscanzenderlijst en is deze zenderlijst niet automatisch vernieuwd, kan deze handmatig via het menu van ontvanger aangepast worden. Als een Enigma2 Linux satellietontvanger wordt gebruikt, komt een nieuwe zenderlijst van Kanalenlijst Hans met de nieuwe aanpassingen beschikbaar. In alle andere gevallen dienen de wijzigingen handmatig doorgevoerd te worden om het zwarte beeld weer kleurrijk met bewegende beelden te maken.

  Canal DigitaalCanal+canal+ NederlandCanal+ Luxembourgtvtelevisieradiosatellietbandbreedte

  Reacties