Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  CNN, Cartoon Network en Boomerang verdwijnen bij Canal Digitaal

  Canal Digitaal wijzigt vanaf 31 januari het zenderaanbod via satelliet, IPTV en OTT. Dit betekent dat ook het aanbod bij diverse serviceproviders gaat veranderen.
  Jarco Kriek
  3 januari 2022
  comments 4
  CNN, Cartoon Network en Boomerang verdwijnen bij Canal Digitaal
  Foto Getty Images

  Canal Digitaal is een merknaam die toebehoort aan Canal+ Luxembourg (M7 Group). Dit mediabedrijf staat erom bekend dat het kritisch naar doorgiftevergoedingen bij nieuwe overeenkomsten kijkt. Zo zijn op dit moment alle zenders van Discovery Inc. niet meer bij Canal Digitaal te bekijken omdat Canal+ Luxembourg de waarde van zenders als Discovery, Eurosport en TLC – mede door de marktintroductie van de OTT-dienst discovery+ met aanvullend exclusieve content – lager inschat dan de door Discovery Benelux Inc. gevraagde doorgiftevergoeding.

   

  Turner Broadcasting System

  Een soortgelijke situatie gaat nu ook ontstaan bij de zenders van Turner Broadcasting System (TBS). Canal Digitaal stopt namelijk op 31 januari met de doorgifte van de zenders CNN, Cartoon Network en Boomerang. CNN stopt vooralsnog alleen via IPTV en OTT. Canal Digitaal-abonnees die via de satelliet kijken, kunnen voorlopig naar CNN blijven kijken omdat de nieuwszender nog ongecodeerd via de Astra1-satelliet beschikbaar is. Hoelang dat dit het geval is, blijft koffiedik kijken. Net als eerder in het Verenigd Koninkrijk wordt in overige delen van Europa de marktintroductie van de CNN OTT-app voorbereid. In het Verenigd Koninkrijk zorgde deze ontwikkeling ervoor dat CNN bij veel distributeurs uit het aanbod verdween en de ongecodeerde satellietdistributie via Astra2 binnenkort wordt gestaakt.

   

  Serviceproviders

  Over de redenen waarom de TBS-zenders uit het aanbod verdwijnen, wil Canal Digitaal desgevraagd tot dit moment nog niets zeggen. Uit rondgang binnen de Nederlandse distributiesector blijkt dat in het eerste deel van 2022 bij meerdere providers de huidige distributieovereenkomst voor TBS-zenders afloopt en dus verlengd dient te worden voor de blijvende doorlopende doorgifte van zenders. Het is overigens Freedom Internet die het verdwijnen van de TBS-zenders als eerste aan eigen abonnees kenbaar maakt. Net als onder meer Tweak verkoopt Freedom Internet het IPTV-product van Canal Digitaal als kijkplatform aan abonnees.

   

  Raakvlak

  TBS is overigens een onderdeel van het Amerikaanse mediabedrijf WarnerMedia dat eigendom van AT&T is. AT&T wil WarnerMedia in een nieuwe joint-venture met Discovery Inc. onderbrengen. AT&T krijgt ruim zeventig procent van de aandelen van deze nieuwe joint-venture in bezit. Het is onduidelijk of de Nederlandse marktintroductie van HBO Max en de aangekondigde joint-venture iets met de huidige ontwikkelingen bij Canal Digitaal te maken hebben. Discovery Inc. exploiteert op dit moment naast diverse lineaire kanalen ook de OTT-diensten discovery+ en Eurosport Player.

  Canal DigitaalCanal+Canal+ LuxembourgM7 GroupTurner BroadcastingCNNCartoon NetworkBoomerangsatellietAstra1Astra2distributiedistributieovereenkomstWarnerMediaDiscovery Inc.AT&THBO Maxdiscovery+Eurosport Player

  Reacties

 1. Interview

  • *

   Leo Blokhuis

   Top 2000 Quiz

   Het was het jaar waarin Coldplay definitief doorbrak, het internet ontplofte, maar ook de onzekerheid of er nog wel leven zou zijn na 2000. Het jaar 1999 herinnert fans van NPO Radio 2 echter nog aan iets heel ánders, namelijk aan de start van de Top 2000.
   Reacties0 reactie(s)