Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Commerciële radiozenders in de wachtrij voor DAB+

    Publieke commerciële radiozenders moeten nog enige weken geduld hebben voordat ze een vergunning kunnen aanvragen voor het uitzenden via DAB+.
    Jarco Kriek
    19 januari 2024
    comments 5
    Commerciële radiozenders in de wachtrij voor DAB+

    Publieke lokale omroepen hebben voorrang bij de vergunningaanvraag voor het digitaal uitzenden via DAB+. Voor lokale DAB+ uitzendingen is frequentielaag 6 gereserveerd. Nederland is bij deze frequentielaag verdeeld in 57 uitzendrasters. Per uitzendraster zijn 18 kanaalsloten met een bandbreedte van 64 kb/s beschikbaar. Publieke lokale omroepen kunnen tot 6 februari met voorrang een DAB+ uitzendvergunning aanvragen bij toezichthouder Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI). Zij zijn zeker van een uitzendvergunning omdat ook lokale omroepen in de toekomst de transitie naar DAB+ moeten maken. Hierdoor is in de overbruggingsperiode uitzenden via zowel FM als DAB+ een verplichting voor lokale omroepen die een radiozender aanbieden.

     

    Geduld

    Commerciële publieke omroepen moeten op hun beurt wachten. Deze organisaties kunnen vanaf 6 februari een DAB+ vergunning aanvragen. De ruimte die in de 57 lokale uitzendrasters na de aanvragen van publieke omroepen is overgebleven, kan worden verdeeld onder de commerciële lokale omroepen. Mocht er na aanvragen van zowel publieke als commerciële omroepen bandbreedte op een uitzendraster overblijven, dan mag dit over de vergunninghouders worden verdeeld. De verwachting is dat dit bij meerdere lokale uitzendrasters het geval is. Bij sommige commerciële lokale omroepen die op dit moment al via DAB+ te beluisteren zijn, is onvrede over de voorrang die lokale publieke omroepen bij de vergunningaanvraag krijgen.

     

    Tijdelijke vergunning

    De vergunningen die RDI aan lokale omroepen uitgeeft heeft een looptijd van zes jaar, met ingangsdatum 1 september 2024. RDI verwacht dat de eerste lokale omroepen vanaf 24 september in de lucht zijn. De huidige experimentele uitzendvergunningen voor lokaal gebruik verlopen in september. De mogelijkheid bestaat hierdoor dat het huidige lokale DAB+ aanbod wijzigt. Vaak gaat het om zenderuitbreiding, maar de mogelijkheid bestaat ook dat commerciële lokale omroepen die nu op DAB+ uitzenden geen nieuwe vergunning aanvragen.

    radioDAB+Rijksinspectie Digitale InfrastructuurRDIuitzendvergunning

    Reacties

  1. TV-TIP 90's Dance

    90's Dance
    NPO 3 om 20:22 uur
    Danceformatie T-Spoon scoorde nooit een nummer 1-hit in Nederland, maar ging in 1997 wél de halve wereld over met de zomerhit Sex on the Beach. De groep haalde hoge noteringen in Groot-Brittannië en Nieuw-Zeeland en haalde in Japan wél de nummer 1-notering. In de laatste aflevering van 90’s Dance vertellen alle betrokkenen over de bizarre tijden die aanbraken nadat ze een wereldhit scoorden met de ondeugende dance-classic. Zangeres Linda Estelle durfde haar ouders bijna niet te vertellen over het succes.

    TV-TIP The Survivor

    The Survivor
    RTL 7 om 20:25 uur
    De Poolse Harry Haft (Ben Foster) moet concentratiekamp Auschwitz overleven door letterlijk te vechten voor zijn leven. Een SS-officier dwingt hem om het op te nemen tegen zijn medegevangenen. Hij overleeft het kamp en gaat naar New York. Daar begint hij weer met boksen, in de hoop op bekendheid, zodat zijn geliefde hem terug kan vinden.

    Interview