Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Consumentenbond: ‘toeslag abonnement delen Netflix mag niet'

  De Consumentenbond geeft Netflix een vriendelijke corrigerende tik. Het berekenen van een extra toeslag voor het gebruik van een abonnement buiten het eigen huis mag niet.
  Jarco Kriek
  20 oktober 2022
  comments 2
  Consumentenbond: ‘toeslag abonnement delen Netflix mag niet'

  Netflix maakte vandaag bekend dat het in 2023 een extra toeslag gaat berekenen voor abonnees die het abonnement delen met anderen, zoals familie en vrienden. Netflix gaat hiervoor gebruikmaken van een speciaal systeem waarbij de thuislocatie van de abonnee en de gebruikte apparaten binnen een woning zoals televisies en online mediaspelers aan het account worden gekoppeld op basis van IP-adressen en unieke serienummers. Voor gebruik op mobiele apparaten als tablet of smartphone geldt deze toeslag niet om bijvoorbeeld gebruik van het abonnement tijdens vakanties zonder extra kosten mogelijk te houden.

   

  Europese wet

  De Consumentenbond laat via de eigen sociale media-kanalen weten dat een dergelijke extra toeslag in strijd is met Europese regelgeving. “Volgens Europese regels reizen abonnementen van streamingdiensten gewoon met je mee, dus ook na 14 dagen. Zolang je hoofdadres maar in Nederland is. Jullie mogen je klanten hiervoor geen extra kosten in rekening brengen”, aldus de Consumentenbond die daarna Netflix het advies geeft om zich aan de wet te houden.

   

  Mobiel gebruik

  Het lijkt om de interpretatie van Europese regels te draaien. Netflix lijkt in de veronderstelling dat het uitsluiten van gebruik van de streamingdienst op mobiele apparaten voor de accountsharingtoeslag voldoende is om te voldoen aan Europese regelgeving dat een online dienst in alle landen van de Europese Unie gebruikt kan worden. De Consumentenbond denkt daar anders over en stelt dat dit voor alle apparaten het geval moet zijn.

  ConsumentenbondNetflixOTTonlinestreamingdienstabonnementabonnement delenaccountsharing

  Reacties