Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  DAB+ breidt uit: meer zenders landelijk te horen

  Het landelijke aanbod van het digitale radionetwerk DAB+ is uitgebreid. Dit komt door de herstructurering van regionale uitzendfrequenties.
  Jarco Kriek
  2 september 2022
  comments 4
  DAB+ breidt uit: meer zenders landelijk te horen
  Foto Getty Images

  De frequenties van regionale commerciële omroepen zijn in de afgelopen weken gewijzigd. Dit moest vanwege internationale frequentieafspraken. Hierdoor zijn de uitzendfrequenties en het ontvangstgebied van regionale commerciële omroepen veranderd. Omdat nu meer uitzendfrequenties gebruikt worden, is er meer bandbreedte beschikbaar voor de digitale etherverspreiding van radiozenders. In veel gevallen gebruiken radiozenders deze extra bandbreedte voor het verbeteren van de geluidskwaliteit. In enkele gevallen wordt de bandbreedte gebruikt voor zenderuitbreiding.

   

  Landelijk bereik

  Voor de zenders Arrow Classic Rock, Tukker FM en Magic FM betekent de herstructurering van de frequenties dat zij nu vrijwel landelijk via DAB+ te horen zijn. Arrow Classic Rock en Magic FM zijn al enige tijd in grote delen van Nederland via de frequentiemux van dienstenaanbieder MTVNL via DAB+ te beluisteren. Landelijke dekking is voor deze zenders nu een feit omdat ze ook via de frequentie van regionale commerciële omroepen in Zeeland en Zuid-Holland te ontvangen zijn. Tukker FM gebruikt op veel frequenties de vrijgekomen bandbreedte die is ontstaan omdat diverse radiozenders de geluidskwaliteit niet verhogen maar met een bandbreedte van 64kbps blijven uitzenden.

  DAB+digitaalradiozenderaanbodgeluidskwaliteitArrow Classic RockTukker FMMagic FM

  Reacties