Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  DAB+ breidt uit met eerbetoon aan Radio Stad Den Haag

  Een eerbetoon aan de bekende radiopiraat Radio Stad Den Haag: zo omschrijft de initiatiefnemer van Radio 972 de nieuwe zender die op DAB+ gaat uitzenden.
  Jarco Kriek
  29 september 2022
  comments 2
  DAB+ breidt uit met eerbetoon aan Radio Stad Den Haag
  Foto Getty Images

  Radio 972 is vanaf 3 oktober in een groot deel van Zuid-Holland via het digitale radionetwerk DAB+ te beluisteren. De nieuwe commerciële radiozender neemt de DAB+ kanalen van Radio NRG over. De avond- en weekendprogrammering van NRG worden door Radio 972 overgenomen. De non-stop uitzendingen gaan online verder onder de naam 972 NRG op de website radio972.com.

   

  Lokaal DAB+

  Radio 972 gaat via diverse lokale DAB+ netwerken uitzenden. Dit betekent dat de nieuwe commerciële radiozender niet op één frequentie in het hele uitzendgebied te ontvangen is. Wie in dit gebied dus via een autoradio naar de zender wil luisteren, moet mogelijk handmatig een of meerdere keren van DAB+ kanaal wisselen. Radio 972 is te ontvangen op DAB+ kanalen 5C, 8B, 9B en 11B, van Den Haag tot Gouda en van Rotterdam tot Schiphol. Wereldwijd is Radio 972 online te beluisteren.

   

  tekst gaat verder onder foto

   

  Radio Stad Den Haag

  De naam Radio 972 is volgens mede-initiatiefnemer Hans Dols een eerbetoon aan de Haagse radiopiraat Radio Stad Den Haag. Dit radiostation was in de periode 1982 – 1988 populair, vooral onder jongeren. Niet alleen in Den Haag, maar in vrijwel heel Zuid-Holland was Radio Stad Den Haag in deze periode te ontvangen. De radiopiraat werd door toezichthouder Radio Controledienst (RCD) – het huidige Agentschap Telecom – meer dan honderd keer uit de lucht gehaald. De handhavende acties van RCD namen vanaf 1986 toe: alleen al in 1987 werd Radio Stad Den Haag tachtig keer opgedoekt. Naast het uit de lucht halen werden medewerkers van de radiopiraat afgeluisterd, gevolgd en gearresteerd. Vooral hierdoor werd besloten om op 1 januari 1988 de stekker uit de radiopiraat te trekken. Daarna kwam Radio Stad Den Haag legaal terug, en begin jaren 90 ook weer als radiopiraat.

   

  Eerbetoon

  De oprichters en programmamakers van Radio 972 noemen zich schatplichtig aan Radio Stad Den Haag. Toch wordt het muziekformat anders dan de radiopiraat. Waar Radio Stad Den Haag voornamelijk disco en Italo (uit Italië afkomstige discomuziek) uitzond, is het format van Radio 972 meer eigentijds. Het gaat om een combinatie van volwassen klinkende zomerse chill-, lounge- en soulfull & deep house en lichte dance-pop. Hans Dols over het nieuwe commerciële radiostation: “We zijn trots dat wij aanstaande maandag 3 oktober na hard werken achter de schermen een nieuw radiostation gaan lanceren. Met dit zeer eigentijdse en eigenwijze radioformat onderscheidt 972 zich van andere radiozenders. We verwachten niet alleen veel nieuwe luisteraars aan ons te binden, maar ook dat wij een aantrekkelijk reclamemedium voor adverteerders worden, zowel landelijk als regionaal.”

  DAB+radiodigitaalRadio 972

  Reacties

 1. Interview

  • *

   Bob Sikkes

   De Moeite Waard?!

   Terwijl Kopen zonder Kijken nog loopt, is Bouwkundige des Vaderlands Bob Sikkes (57) alweer aan een nieuw project begonnen: De Moeite Waard?!, waarin landgenoten huizen kopen, verbouwen en direct weer verkopen.
   Reacties0 reactie(s)