Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  DAB+ heeft te slechte ontvangst: steunzender noodzakelijk

  DAB+ biedt radioluisteraars meer mogelijkheden en ontvangst van radiozenders dan het analoge FM. Toch blijft een grote overstap naar DAB+ achterwege.
  Jarco Kriek
  7 march 2022
  comments 9
  DAB+ heeft te slechte ontvangst: steunzender noodzakelijk
  Foto Getty Images

  Meer zenders, geen FM stereoruis en niet meer overschakelen naar andere uitzendfrequenties tijdens het autorijden. Het zijn zo maar een paar voordelen die het digitale radionetwerk DAB+ ten opzichte van FM heeft. Maar DAB+ heeft op dit moment ook een belangrijk nadeel, namelijk de ontvangst. Vooral ontvangst van DAB+ binnen de eigen woning is nog ver onder de maat. Maar ook ontvangst buitenhuis – bijvoorbeeld in de auto – is niet overal in Nederland ongestoord mogelijk.

   

  Hybride ontvangst

  Radiozenders zijn verantwoordelijk voor de beschikbaarheid van het eigen signaal. Daarbij wordt uitgegaan van een hybride ontvangst. Voor het beluisteren van radiozenders binnenhuis zetten de radiozenders vooral in op internet als vervanging van FM. Buitenhuis is DAB+ de techniek die binnen acht tot tien jaar de vervangende techniek van FM is.

   

  Werk aan de winkel

  Voordat DAB+ een volwaardige vervanging van FM is, dient nog veel geïnvesteerd te worden. Een betere ontvangst is noodzakelijk. Dit stelt wethouder Van Burg van de Zeeuwse gemeente Schouwen. In deze gemeente is de ontvangst van het publieke zenderaanbod zo slecht dat de wethouder NPO heeft gevraagd om een steunzender te plaatsen op de kop van Schouwen. De ontvangst is volgens de wethouder dermate slecht dat dit tot problemen kan leiden met de noodzender als waarschuwingen bij calamiteiten.

  DAB+FMradioontvangst

  Reacties

 1. TV-TIP De Bodyguard

  De Bodyguard
  NPO 3 om 20:25 uur
  De cursus Brandveiligheid is koud afgerond of er staat al een huis in lichterlaaie. En niet zomaar een huis, maar een huis met een vip. Terwijl het kandidatenveld twijfelt over wat te doen – blussen of ­evacueren – wordt het voor een van hen te heet onder de ­voeten, wat een keiharde exit ­betekent. Voor het over­gebleven zestal staat direct een nieuwe opdracht op stapel: begeleid een bekende influencer naar een interviewlocatie. Maar wat als er opeens een nijdige man opduikt?

  TV-TIP Parker

  Parker
  Veronica om 20:30 uur
  Parker is een beroepscrimineel met een ongebruikelijke gedragscode: hij steelt niet van de armen en zal onschuldige mensen nooit iets aandoen. Tijdens zijn nieuwste klus wordt hij neergeschoten door zijn medeovervallers als hij weigert aan een ander plan mee te werken. Ze laten hem voor dood achter, maar hij overleeft het en weet zijn ex-teamgenoten op te sporen in het rijke Palm Beach. De bende is daar bezig met het plannen van hun grootste overval ooit. Vermomd als een vermogende Texaan en met hulp van de beeldschone makelaar Leslie zint Parker op wraak.

  Interview