Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  DAB+ heeft te slechte ontvangst: steunzender noodzakelijk

  DAB+ biedt radioluisteraars meer mogelijkheden en ontvangst van radiozenders dan het analoge FM. Toch blijft een grote overstap naar DAB+ achterwege.
  Jarco Kriek
  7 maart 2022
  comments 9
  DAB+ heeft te slechte ontvangst: steunzender noodzakelijk
  Foto Getty Images

  Meer zenders, geen FM stereoruis en niet meer overschakelen naar andere uitzendfrequenties tijdens het autorijden. Het zijn zo maar een paar voordelen die het digitale radionetwerk DAB+ ten opzichte van FM heeft. Maar DAB+ heeft op dit moment ook een belangrijk nadeel, namelijk de ontvangst. Vooral ontvangst van DAB+ binnen de eigen woning is nog ver onder de maat. Maar ook ontvangst buitenhuis – bijvoorbeeld in de auto – is niet overal in Nederland ongestoord mogelijk.

   

  Hybride ontvangst

  Radiozenders zijn verantwoordelijk voor de beschikbaarheid van het eigen signaal. Daarbij wordt uitgegaan van een hybride ontvangst. Voor het beluisteren van radiozenders binnenhuis zetten de radiozenders vooral in op internet als vervanging van FM. Buitenhuis is DAB+ de techniek die binnen acht tot tien jaar de vervangende techniek van FM is.

   

  Werk aan de winkel

  Voordat DAB+ een volwaardige vervanging van FM is, dient nog veel geïnvesteerd te worden. Een betere ontvangst is noodzakelijk. Dit stelt wethouder Van Burg van de Zeeuwse gemeente Schouwen. In deze gemeente is de ontvangst van het publieke zenderaanbod zo slecht dat de wethouder NPO heeft gevraagd om een steunzender te plaatsen op de kop van Schouwen. De ontvangst is volgens de wethouder dermate slecht dat dit tot problemen kan leiden met de noodzender als waarschuwingen bij calamiteiten.

  DAB+FMradioontvangst

  Reacties

 1. TV-TIP WK Veldrijden

  WK Veldrijden
  NPO 1 om 15:03 uur
  Hoewel Marianne Vos zich vorig jaar voor de zevende keer de regenboog­trui infietste, is niet de kannibaal uit ’s-Hertogenbosch, maar Fem van Empel de favoriet voor de wereldtitel. Het talent uit Den Dungen reeg de wereldbekerzeges afgelopen tijd aan elkaar, maar kwam tijdens het NK vorig maand verrassend adem tekort. De nationale titel ging naar Puck Pieterse, die in Hoogerheide niet alleen haar Nederlandse concurrentie, maar ook het internationale veld eruit wil peddelen.

  TV-TIP Serengeti

  Serengeti
  NPO 1 om 19:05 uur
  Het leven op de eindeloze grasvlaktes van de Serengeti leek even rustig voort te kabbelen, maar oplaaiende vetes blijken nooit ver weg. Terwijl Tamu, een pasgeboren gazellekalfje, zijn eerste wiebelige stappen zet, wordt hij beloerd door de hongerige jakhalzen Shavu en Shaba. Maar ook zij hebben hun problemen. Hun pups zijn het huis uitgetreiterd door een legertje agressieve mieren en zijn nu onvindbaar. Weten pa en moe hun kroost op te sporen?

  Interview

  • *

   Maarten Remmers

   Keuringsdienst van Waarde

   Verslaggever en researcher Maarten Remmers zoekt in Keuringsdienst van Waarde naar de verhalen achter producten.
   Reacties0 reactie(s)