Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  DAB+ heeft te slechte ontvangst: steunzender noodzakelijk

  DAB+ biedt radioluisteraars meer mogelijkheden en ontvangst van radiozenders dan het analoge FM. Toch blijft een grote overstap naar DAB+ achterwege.
  Jarco Kriek
  7 maart 2022
  comments 10
  DAB+ heeft te slechte ontvangst: steunzender noodzakelijk
  Foto Getty Images

  Meer zenders, geen FM stereoruis en niet meer overschakelen naar andere uitzendfrequenties tijdens het autorijden. Het zijn zo maar een paar voordelen die het digitale radionetwerk DAB+ ten opzichte van FM heeft. Maar DAB+ heeft op dit moment ook een belangrijk nadeel, namelijk de ontvangst. Vooral ontvangst van DAB+ binnen de eigen woning is nog ver onder de maat. Maar ook ontvangst buitenhuis – bijvoorbeeld in de auto – is niet overal in Nederland ongestoord mogelijk.

   

  Hybride ontvangst

  Radiozenders zijn verantwoordelijk voor de beschikbaarheid van het eigen signaal. Daarbij wordt uitgegaan van een hybride ontvangst. Voor het beluisteren van radiozenders binnenhuis zetten de radiozenders vooral in op internet als vervanging van FM. Buitenhuis is DAB+ de techniek die binnen acht tot tien jaar de vervangende techniek van FM is.

   

  Werk aan de winkel

  Voordat DAB+ een volwaardige vervanging van FM is, dient nog veel geïnvesteerd te worden. Een betere ontvangst is noodzakelijk. Dit stelt wethouder Van Burg van de Zeeuwse gemeente Schouwen. In deze gemeente is de ontvangst van het publieke zenderaanbod zo slecht dat de wethouder NPO heeft gevraagd om een steunzender te plaatsen op de kop van Schouwen. De ontvangst is volgens de wethouder dermate slecht dat dit tot problemen kan leiden met de noodzender als waarschuwingen bij calamiteiten.

  DAB+FMradioontvangst

  Reacties

 1. TV-TIP Rachel en Elbert Passen Op

  Rachel en Elbert Passen Op
  NPO 3 om 18:32 uur
  Het werk van een boer is erg zwaar en gaat altijd door. Een boer heeft daardoor zelden tijd voor vakantie, maar gelukkig zijn Rachel Rosier en Elbert Smelt er om op de boerderij te passen. In dit jeugdprogramma trekken de twee hun kaplaarzen aan, zodat de boer met zijn gezin op vakantie kan. Het presentatieduo heeft alleen weinig ervaring met het boerenleven en ze moeten eerst nog het vak onder de knie zien te krijgen.

  TV-TIP Heathrow

  Heathrow
  RTL Z om 19:30 uur
  Met 76.000 medewerkers en meer dan 70 miljoen passagiers per jaar is London Heathrow Airport het grootste vliegveld van Europa en deze documentaireserie geeft een kijkje achter de schermen van het drukste vliegveld van Groot-Brittannië. We zien niet alleen de dagelijkse werkzaamheden, waardoor de vliegtuigen veilig kunnen opstijgen en landen, maar ook de problemen waar Heathrow mee te maken krijgt. Want ook dit gigantische vliegveld kampt met personeelstekort en dat heeft grote gevolgen.

  Interview

  • *

   Eva Laurenssen

   Dertigers

   Dramaserie Dertigers sluit het jaar af met een knal, in de vorm van een heuse kerstspecial. Is dit echt het afscheidsfeestje? We vragen het aan Eva Laurenssen, gezicht van het eerste uur.
   Reacties0 reactie(s)