Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  DAB+ heeft te slechte ontvangst: steunzender noodzakelijk

  DAB+ biedt radioluisteraars meer mogelijkheden en ontvangst van radiozenders dan het analoge FM. Toch blijft een grote overstap naar DAB+ achterwege.
  Jarco Kriek
  7 march 2022
  comments 9
  DAB+ heeft te slechte ontvangst: steunzender noodzakelijk
  Foto Getty Images

  Meer zenders, geen FM stereoruis en niet meer overschakelen naar andere uitzendfrequenties tijdens het autorijden. Het zijn zo maar een paar voordelen die het digitale radionetwerk DAB+ ten opzichte van FM heeft. Maar DAB+ heeft op dit moment ook een belangrijk nadeel, namelijk de ontvangst. Vooral ontvangst van DAB+ binnen de eigen woning is nog ver onder de maat. Maar ook ontvangst buitenhuis – bijvoorbeeld in de auto – is niet overal in Nederland ongestoord mogelijk.

   

  Hybride ontvangst

  Radiozenders zijn verantwoordelijk voor de beschikbaarheid van het eigen signaal. Daarbij wordt uitgegaan van een hybride ontvangst. Voor het beluisteren van radiozenders binnenhuis zetten de radiozenders vooral in op internet als vervanging van FM. Buitenhuis is DAB+ de techniek die binnen acht tot tien jaar de vervangende techniek van FM is.

   

  Werk aan de winkel

  Voordat DAB+ een volwaardige vervanging van FM is, dient nog veel geïnvesteerd te worden. Een betere ontvangst is noodzakelijk. Dit stelt wethouder Van Burg van de Zeeuwse gemeente Schouwen. In deze gemeente is de ontvangst van het publieke zenderaanbod zo slecht dat de wethouder NPO heeft gevraagd om een steunzender te plaatsen op de kop van Schouwen. De ontvangst is volgens de wethouder dermate slecht dat dit tot problemen kan leiden met de noodzender als waarschuwingen bij calamiteiten.

  DAB+FMradioontvangst

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • *

   Win een thuiscode voor Fortress

   Fortress draait om een topgeheim resort voor gepensioneerde Amerikaanse inlichtingenofficieren. Als een groep criminelen het complex binnendringt, is het aan een gepensioneerde officier en zijn zoon om in te grijpen. Totaal TV mag vijf keer een Pathé Thuis-code voor deze spraakmakende actiethriller weggeven.

  TV-TIP Beter!

  Beter!
  NPO 1 om 21:24 uur
  Vandaag wil Corina, die na veel roken kampt met de longziekte COPD, weer in beweging te komen met linedancing.

  TV-TIP Vandaag Inside

  Vandaag Inside
  SBS 6 om 21:35 uur
  Heel erg lang heeft het afscheid van Vandaag Inside niet geduurd.

  Interview

  • *

   Sander Lantinga

   Vier is te veel

   De gloednieuwe quiz Vier is te veel vraagt meer dan kennis alleen: zonder overtuigingskracht en eigenwijsheid schoppen de kandidaten het niet ver. In de zoektocht naar een spitsvondige presentator kwam SBS6 uit bij Radio 538-dj Sander Lantinga.
   Reacties0 reactie(s)