Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  DAB+ ook in de Randstad op de schop

  Niet alleen in Friesland maar ook in de Randstad is zenderexploitant Broadcast Partners begonnen met de frequentiestoelendans van het digitale radionetwerk DAB+.
  Jarco Kriek
  28 juli 2022
  comments 0
  DAB+ ook in de Randstad op de schop

  De grote frequentiestoelendans die op het digitale radionetwerk DAB+ gaat plaatsvinden heeft te maken met nieuwe internationale afspraken over het gebruik van DAB+ frequenties. Dit zorgt ervoor dat er in bijna heel Nederland frequentiewijzigingen doorgevoerd moeten worden. Het gaat hierbij om de frequenties van commerciële regionale omroepen.

   

  Randstad

  De frequentiewijzigingen worden gefaseerd uitgevoerd. De regio Friesland en Den Haag zijn deze week als eerste aan de beurt. Zuid-Holland en Zeeland wordt in het nieuwe frequentieraster samengevoegd. In de regio Den Haag worden de eerste omzetting in de Randstad gedaan. Omroep West meldt dat de eigen DAB+ uitzendingen vanaf deze week op frequentie 5B als vervanging van 8A te beluisteren zijn. Na Den Haag volgt de zender in Rotterdam. De hele operatie neemt nogal wat tijd in beslag omdat Broadcast Partners zender voor zender de frequenties moet wijzigen.

   

  Wijzigingen

  De belangrijkste wijzigingen die in de komende periode gaan plaatsvinden zijn:

   

  • De huidige frequentie 6B voor Noord- en Oost-Nederland wordt opgedeeld in diverse kleinere gebieden, waarvan de kleinere zenders op de frequenties 5A, 6A en 7C.
  • In midden-Nederland en Gelderland gaat DAB+ verhuizen naar de frequentie 12B
  • De DAB+ frequentie voor Noord-Brabant en Limburg verhuist van 7A naar 7C.
  • In Zeeland en Zuid-Holland verdwijnen de frequenties 9D en 8A, die worden samengevoegd in de nieuwe frequentie 5B.
  • In Noord-Holland en het onderste deel van de Waddeneilanden worden de frequenties 8A en 9D samengevoegd in de nieuwe frequentie 8B. Ontvangst op de overige Waddeneilanden gaat via frequentie 5A.
  DAB+radiodigitaal

  Reacties

 1. Interview

  • *

   Leo Blokhuis

   Top 2000 Quiz

   Het was het jaar waarin Coldplay definitief doorbrak, het internet ontplofte, maar ook de onzekerheid of er nog wel leven zou zijn na 2000. Het jaar 1999 herinnert fans van NPO Radio 2 echter nog aan iets heel ánders, namelijk aan de start van de Top 2000.
   Reacties0 reactie(s)