DAB+ uitbreiding een stap dichterbij: NLPO kiest zenderexploitanten voor technische realisatie
NLPO is de branchevereniging van lokale omroepen en beheert een door het ministerie van OCW beschikbaar gestelde subsidiepot die met miljoenen euro is gevuld. Dit geld is bestemd voor lokale omroepen om onder meer het zenderpark op te bouwen. Lokale omroepen die in aanmerking willen komen voor hun deel van de subsidie moeten wel akkoord gaan met criteria die door NLPO in samenspraak met het ministerie van OCW zijn opgesteld. Eén daarvan is dat lokale omroepen bij de keuze van zenderexploitant moeten kiezen uit twee door NLPO geselecteerde bedrijven.
Verwacht
NLPO heeft de publieke lokale omroepen vandaag laten weten welke twee bedrijven de branchevereniging wil aanwijzen voor het collectieve aanbod voor het opbouwen van het lokale DAB+ netwerk in frequentielaag 6. Niet onverwacht is hierbij de keuze gevallen op Broadcast Partners (BP) en Radio Netwerk Nederland (RNN). Totaal TV meldde eerder al dat deze keuze voor de hand lag, omdat deze zenderexploitanten naast toezichthouder Rijksdienst Digitale Infrastructuur (RDI) de enige in Nederland zijn die een licentie bezitten om toegang te krijgen tot een speciaal softwareprogramma dat nodig is om de meest effectieve zenderopstelling te berekenen. Hierdoor kan met een beperkt aantal zenders en met lagere kosten een lokaal allotment worden opgebouwd. Zowel BP als RNN beschikt ook over een eigen monitoringsysteem om storingen bij de distributie direct te herkennen en snel op te lossen.
Geen zorgen
NLPO meldt aan lokale omroepen hierover: `”Het collectieve aanbod voorziet lokale omroepen binnenkort van een volledig ontzorgde dienstverlening op het gebied van beheer en onderhoud. De te leveren netwerkstructuur en dekkingspercentages voldoen gegarandeerd aan de gestelde DAB-vergunningsvoorwaarden en specifieke eisen per allotment. De dienstverlening wordt 24/7 gemonitord, en valt onder een Service Level Agreement (SLA) met een minimale beschikbaarheid van 99%. Omroepen blijven enkel verantwoordelijk voor de aanlevering van de audiostream.” Om daarna te vervolgen: “Voor de collectieve DAB+-diensten hanteert de NLPO een uniform, gesubsidieerd maandtarief (flat fee) dat geldt voor alle omroepen, ongeacht de technische complexiteit en kosten van het specifieke allotment. Publieke omroepen profiteren van een aantrekkelijk vast tarief, terwijl ook commerciële omroepen een competitief flat fee maandtarief aangeboden krijgen. Zo wordt zoveel mogelijk een gelijk speelveld gecreëerd voor zowel publieke als commerciële omroepen binnen het DAB+-landschap.”
Vier keer zoveel
Commerciële lokale omroepen gaan voor zenderexploitatie bij het collectieve aanbod dat NLPO aan lokale omroepen voorstelt vier keer zoveel betalen als publieke lokale omroepen. Waar als richtprijs op de maandelijkse factuur van de publieke omroep een bedrag van 60 euro per maand exclusief btw staat is dit bij commerciële omroep 245 euro. NLPO stelt hierbij dat aan het einde van deze maand de definitieve prijzen aan lokale omroepen bekend worden gemaakt. “De tarieven gelden per programmakanaal in een allotment en zijn inclusief installatie, stroomkosten, onderhoud en beheer. De definitieve tarieven worden na 31 oktober vastgesteld. De contractperiode voor deelname aan de collectieve DAB+ diensten loopt tot het einde van de vergunning op 1 september 2030.”
Eigen keuze
Lokale omroepen hebben naast het collectieve aanbod van NLPO ook de keuze om zelf voor een andere zenderexploitant te kiezen. De consequentie van deze eigen keuze is dan wel dat er geen subsidie wordt verstrektuit de geldpot die door het ministerie van OCW beschikbaar is gesteld. De verwachting is dat na het definitief aanwijzen van BP en RNN als bedrijven die namens NLPO het collectieve aanbod invullen nog voor het einde van dit jaar een deel van de lokale allotments operationeel wordt en in de lucht zal zijn. NLPO verwacht dat uiteindelijk in het eerste kwartaal van 2025 alle 57 lokale DAB+ allotments operationeel zijn.