Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Dekking glasvezelaansluitingen laagst in Randstad

    De Randstad blijft nog steeds flink achter waar het gaat om de toegang tot glasvezel aan huis ofwel fiber to the home. Al enkele jaren stagneert de uitrol in het westen van het land.
    Jan-Hein Visser
    21 december 2017
    comments 0
    Dekking glasvezelaansluitingen laagst in Randstad

    De Nederlandse regering liet recent nog weten zich geen zorgen te maken over de digitalisering in ons land en wees daarbij op de diverse keuzemogelijkheden met snel internet die de consument heeft. Ook in gebieden zonder FTTH-aansluitingen. Toch is het steeds opvallender dat juist de Randstad fors achterblijft ten opzichte van de rest van Nederland. In groeigemeenten met veel Vinex-wijken komt glasvezel wel beter van de grond en dat geldt ook voor gebieden waar kleinere kabelexploitanten actief waren. Zo is Harderwijk bijvoorbeeld volledig verglaasd en ook vrijwel geheel Almere en in Zuid-Holland grotendeels het Westland en een deel van de Drechtsteden. Voor het overige geldt dat de Randstad nog steeds achterblijft en dat de grote steden vrijwel niet meedoen. Op Stratix.nl is een actueel overzicht te vinden waar glasvezel ofwel Fiber to the Home, ligt. Ziggo en KPN gebruiken wel overal op hun zogenaamde backbones glasvezelverbindingen, maar dat staat niet synoniem voor FTTH dat het voordeel biedt van van bijvoorbeeld symmetrische upload en downloadsnelheden.

    KPNZiggoglasvezelnetwerkenFTTHDigitaliseringonlinekabelinternetReggefiberCaiway
  1. TV-TIP 2Doc: The Total Trust

    2Doc: The Total Trust
    NPO 2 om 22:18 uur
    In China is weinig ruimte voor afwijkende meningen. Activisten, advocaten, journalisten én gewone burgers worden continu bespied met een geavanceerd digitaal systeem. De overheid gebruikt het netwerk niet alleen om burgers te straffen: er wordt zo veel informatie verzameld dat protest­acties vaak te voorspellen zijn. In The Total Trust vertellen experts hoe ‘negatief gedrag’ wordt afgestraft, en hoe Chinezen beloond worden als ze zich wél aan de strenge regels houden.

    Interview