Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Delta Fiber begrijpt strategie KPN niet: uitnodiging wordt afgeslagen, daarnaast toegangskosten te hoog

  Delta Fiber heeft nu ook via de eigen website de grootste aanbieders van tv en internet - Ziggo en KPN - een open uitnodiging gedaan.
  Jarco Kriek
  12 juli 2023
  comments 3
  Delta Fiber begrijpt strategie KPN niet: uitnodiging wordt afgeslagen, daarnaast toegangskosten te hoog

  Delta Fiber maakte eerder al op het Telecompaper Insight congres en later uitgebreider in een reactie aan Totaal TV bekend dat het tegen het verdubbelen van glasvezel is. Bij het verdubbelen komen er twee – en soms zelfs drie – toegangsmogelijkheden tot een glasvezelnetwerk. Dit naast in vele gevallen ook een toegangspunt tot het HFC-netwerk van Ziggo dat op veel adressen al langere tijd aanwezig is. Het economisch rendabel maken van glasvezelnetwerken komt hiermee in het geding. En dat is voor investeerders achter de glasvezelexploitanten natuurlijk een doorn in het oog. Zo ook bij de investeerders EQT en Stonepeak die eigenaar van Delta Fiber zijn. Delta Fiber is dan ook vanwege deze reden van mening dat hooguit twee netwerken rendabel te exploiteren zijn. Dit inclusief het al bestaande vrijwel landelijke HFC-netwerk van VodafoneZiggo. In sommige gebieden – zoals buitengebieden – is vanwege de hoge kosten van aanleg van glasvezel slechts een netwerk rendabel te exploiteren in de visie van Delta Fiber.

   

  Diverse redenen

  Om de eigen woorden meer kracht te geven, speelt Delta Fiber de maatschappelijke troefkaart uit. De extra keuzevrijheid die consumenten krijgen als er twee met elkaar concurrerende glasvezelnetwerken beschikbaar zijn heeft volgens Delta Fiber een belangrijke keerzijde. De aanleg van glasvezel is in de ogen van het van oorsprong Zeeuwse bedrijf ingrijpend en complex. Twee glasvezelnetwerken betekent niet alleen twee keer dezelfde soort kabels. Maar ook twee keer graafwerkzaamheden en twee keer de installatie van soortgelijke apparatuur. En deze aanpak heeft impact op de maatschappij, zo beredeneert Delta Fiber. De inzet van vakmensen zoals technici, monteurs, uitvoerders, projectleiders en omgevingsmanagers die betrokken zijn bij de aanleg van dubbele glasvezelnetwerken kan volgens Delta Fiber beter gebruikt worden voor woningbouw en bij de energietransitie. Op dit moment twee belangrijke knelpunten in Nederland.

   

  Andere strategie

  Maar is het op deze manier inspelen op het sentiment van Nederlanders wel terecht? Delta Fiber weet dat hun strategie anders is dan die van KPN. Delta Fiber is eigendom van durfinvesteerders. Grote internationale financiële instellingen die op enige moment met een goed rendement hun aandelen verkopen. Delta Fiber legt in verreweg alle gebieden ook een nieuw netwerk voor het leveren van vaste diensten zoals tv en internet aan. Bij KPN is dit anders. Dit telecombedrijf zag af van de verkoop van alle aandelen aan durfinvesteerders. Een bod van EQT en Stonepeak – inderdaad de huidige eigenaren van Delta Fiber – van rond 18 miljard euro werd vriendelijk weggewimpeld. Maar er is nog een belangrijk verschil. Voor KPN is glasvezel een vervanging van het oude kopernetwerk. Geen nieuw netwerk dus maar een verbetering van iets wat al tientallen jaren in de grond ligt en operationeel is. Ook bij VodafoneZiggo en het Ziggo HFC-netwerk is hetzelfde het geval. Als VodafoneZiggo op enig moment besluit om van coax naar volledig glasvezel over te stappen, dan is dat geen nieuw netwerk maar het vernieuwen van een verouderd netwerk.

   

  Te duur

  De open uitnodiging van Delta Fiber aan VodafoneZiggo en KPN is dan ook een wassen neus. De kans dat een van beide bedrijven op de uitnodiging ingaat, is nihil. En dat niet alleen omdat deze bedrijven zelf netwerken hebben. Delta Fiber glasvezel is een open netwerk. Dat wordt ook meerdere malen door de eigenaar benadrukt. Maar open betekent niet dat het voor serviceproviders interessant is. De toegangsprijzen voor het Delta Fiber glasvezelnetwerk blijken hoog te zijn. Vergeleken met de open netwerken van KPN NetwerkNL, Glaspoort en Open Dutch Fiber (ODF) zelfs zo duur dat meerdere serviceproviders die via diverse glasvezelnetwerken diensten aanbieden hogere abonnementsprijzen in rekening brengen wanneer hun diensten via het Delta Fiber-netwerk geleverd worden. Zo was Online.nl een van de grote uitzonderingen in Nederland door de abonnementsprijs ondanks de hoge inflatie niet te verhogen. Tenminste op de KPN glasvezelnetwerken NetwerkNL en Glaspoort. De diensten van Online.nl via het Delta Fiber netwerk werden echter wel met enkele euro's per maand verhoogd.

  Delta FiberKPNNetwerkNLGlaspoortglasvezelverdubbelenconcurrentie

  Reacties

 1. TV-TIP Sweet Home Alabama

  Sweet Home Alabama
  RTL 8 om 20:25 uur
  Modeontwerpster Melanie (Reese Witherspoon) staat op het punt te gaan trouwen met Andrew (Patrick Dempsey), de zoon van de burgemeester van New York. Alleen is ze nog getrouwd met Jake (Josh Lucas), haar jeugdliefde uit Alabama. Omdat hij weigert de scheidingspapieren te ondertekenen, gaat Melanie naar Alabama om de scheiding te regelen.

  TV-TIP Tomb Raider

  Tomb Raider
  RTL 7 om 20:25 uur
  Jaren geleden verdween haar vader, een excentrieke avonturier, spoorloos. Nu besluit de Londense fietskoerier Lara Croft (Alicia Vikander) hem te gaan zoeken. Ze begint haar zoektocht op zijn laatst bekende bestemming: een eiland voor de kust van Japan. Dat is het begin van een avontuur vol gevaren.

  Interview