Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Delta Fiber onderbouwt hoge toegangskosten glasvezel

  De kosten voor toegang- en wholesalekosten via het glasvezelnetwerk van Delta Fiber liggen hoger dan bij andere glasvezelnetwerken. Hoe komt dit?
  Jarco Kriek
  17 juli 2023
  comments 2
  Delta Fiber onderbouwt hoge toegangskosten glasvezel
  Foto Getty Images

  Serviceproviders die diensten aanbieden via de glasvezelnetwerken van Delta Fiber berekenen in enkele gevallen een hogere abonnementsprijs dan voor dezelfde diensten via andere glasvezelnetwerken. Het verschil kan hierbij oplopen tot meer dan tien euro per maand. Dit heeft te maken met de hogere prijs die voor toegang en het kopen van wholesalediensten betaald moet worden op het Delta Fiber-netwerk vergeleken bij de netwerken van KPN NetwerkNL en Open Dutch Fiber (ODF).

   

  Duurdere aanleg

  Delta Fiber maakt inzichtelijk waarom deze tarieven hoger zijn dan bij andere glasvezelnetwerken. “Dat heeft onder meer te maken met de graafafstanden. Onze focus heeft in de afgelopen jaren voornamelijk gelegen in de buitengebieden en kleinere kernen waarmee relatief hoge investeringskosten zijn gemoeid”, aldus een woordvoerder van de glasvezelexploitant. De kosten voor de aanleg van glasvezel zijn variabel. In dichtbevolkte gebieden zijn de aanlegkosten per aansluiting lager dan in bijvoorbeeld buitengebieden waar meer gegraven moet worden om glasvezel van het ene naar de eerstvolgende aansluiting te leggen. “Het is dus niet vreemd dat er verschillen zitten in de wholesaletarieven. Om dezelfde reden bestaan er soortgelijke prijsverschillen tussen KPN en Glaspoort”, voegt de Delta Fiber-woordvoerder toe.

   

  Verschil

  Navraag leert inderdaad dat de tarieven bij de KPN-netwerken van NetwerkNL en Glaspoort – de joint venture van KPN en pensioenfonds ABP – afwijkend zijn. Glaspoort, dat in minder druk bevolkte gebieden glasvezel aanlegt, hanteert in diverse gebieden ook andere wholesaleprijzen omdat de aanleg van het netwerk duurder was. KPN kiest er overigens zelf voor om de abonnementsprijs van de diensten op beide netwerken gelijk te houden.

   

  T-Mobile

  Dit gebeurt dus niet bij alle serviceproviders die via Delta Fiber diensten aanbieden. Aan het rijtje serviceproviders dat via Delta Fiber glasvezel tv, internet en bellen aanbiedt, wordt binnenkort een grote speler toegevoegd. “We hebben onlangs bekendgemaakt dat ook T-Mobile diensten over ons netwerk gaat leveren. T-Mobile is de grootste partij in Nederland die via het netwerk van derden zijn vaste diensten aanbiedt, en staat bekend om zijn scherpe prijsstelling. Dit laat zien dat de condities om vaste diensten leveren over ons glasvezelnetwerk marktconform zijn”, aldus de woordvoerder. Onbekend is op dit moment overigens of T-Mobile dezelfde tarieven gaat doorberekenen voor diensten geleverd via Delta Fiber als bij NetwerkNL en Open Dutch Fiber. Tot op heden is niet bekend vanaf wanneer T-Mobile via Delta Fiber vaste diensten gaat aanbieden en tegen welke prijs.

  Delta FiberglasvezeltvtelevisieinternetserviceproviderwholesaleT-Mobile

  Reacties

 1. TV-TIP You, Me and My Ex

  You, Me and My Ex
  TLC om 19:00 uur
  Als mensen vaak over hun ex praten zijn ze vaak nog niet helemaal over hun vorige relatie heen. Dat belet ze echter niet om een nieuwe vriend of vriendin te zoeken! You, Me and My Ex volgt vijf stellen, waarvan één iemand nog intensief contact heeft met zijn of haar ex. Elodie ontdekte tijdens haar prille relatie met De'Andre pas dat hij nog goed bevriend is met zijn ex Rowan, en dat zorgt voor veel stress. Helemaal omdat zijn moeder vurig hoopt dat De'Andre en Rowan weer terug bij elkaar komen.

  TV-TIP Harcore Pawn

  Harcore Pawn
  RTL 7 om 19:30 uur
  De spanning neemt toe in het pandhuis nadat eigenaar Les in elkaar is gezakt. Seth en Ashley proberen de tent samen te runnen, maar ze hebben allebei hele andere ideeën over hoe ze dat aanpakken. Als Les getuige is van het zoveelste conflict bedenkt hij een wedstrijd: degene die zijn werk het beste doet wordt zijn tijdelijke vervanger. Ondanks Les' plan wordt er nog heel wat afgeruzied in het tiende seizoen van Hardcore Pawn.

  Interview