Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Digitaal radionetwerk DAB+ gaat op de schop

  De komende maanden gaan veel regionale commerciële radiozenders uitzenden via een andere frequentie op het DAB+ netwerk.
  Jarco Kriek
  25 juli 2022
  comments 5
  Digitaal radionetwerk DAB+ gaat op de schop
  Foto Getty Images

  Uit een kaart gepubliceerd door Radio TV Nederland blijkt dat er een grote frequentiestoelendans gaat plaatsvinden op het digitale radionetwerk DAB+. Dit heeft te maken met nieuwe internationale afspraken over het gebruik van DAB+ frequenties. Dit zorgt ervoor dat er frequentiewijzigingen doorgevoerd moeten worden in de Nederlandse grensstreekprovincies.

   

  Grote operatie

  Dit heeft ook gevolgen voor de uitzendingen van regionale commerciële omroepen in andere delen van Nederland. De frequentiewijzigingen worden gefaseerd uitgevoerd. De regio Friesland is deze week als eerste aan de beurt. De operatie neemt nogal wat tijd in beslag omdat Broadcast Partners zender voor zender de frequenties moet wijzigen.

   

  Wijzigingen

  De belangrijkste wijzigingen die in de komende periode gaan plaatsvinden zijn:

   

  • De huidige frequentie 6B voor Noord- en Oost-Nederland wordt opgedeeld in diverse kleinere gebieden, waarvan de kleinere zenders op de frequenties 5A, 6A, 7C en 12B gaan uitzenden.
  • De DAB+ frequentie voor Noord-Brabant en Limburg verhuist van 7A naar 7C.
  • In Zeeland en Zuid-Holland verdwijnen de frequenties 9D en 8A, die worden samengevoegd in de nieuwe frequentie 5B.
  • In Noord-Holland en het onderste deel van de Waddeneilanden worden de frequenties 8A en 9D samengevoegd in de nieuwe frequentie 8B. Ontvangst op de overige Waddeneilanden gaat via frequentie 5A.
  DAB+digitaalradio

  Reacties

 1. Win stapels
  dvd's en Blu-ray's

  Stapel's dvd's en Blu-rays

  Interview

  • *

   Janny van der Heijden

   Heel Holland Bakt

   Zó lang in hetzelfde programma, ja, dan maak je nogal wat mee. Heel Holland Bakt-veteraan Janny van der Heijden (68) blikt aan de vooravond van het tiende seizoen terug én vooruit. “Ik ben altijd de klos bij André.”
   Reacties0 reactie(s)