Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Diverse illegale IPTV-diensten keren na in beslagname terug

  Diverse illegale IPTV-diensten die na een in beslagname van een datacenter in Den Helder op zwart gingen, keren één voor één weer terug.
  Jarco Kriek
  4 juni 2023
  comments 4
  Diverse illegale IPTV-diensten keren na in beslagname terug
  Foto Getty Images

  Een actie onder leiding van de FIOD leidde ertoe dat op 23 mei in Den Helder een compleet datacenter met in totaal 1.200 servers in beslag werd genomen. Aanleiding was dat vrijwel alle servers in het gebouw werden gebruikt voor het leveren van streams voor illegale IPTV-abonnementen. In meer dan een miljoen huiskamers in Europa – waaronder honderdduizenden in Nederland – ging het beeld op zwart.

   

  Wederverkoop

  In Nederland werden de abonnementen vooral bij belwinkels verkocht. Ook op internet waren de abonnementen te koop. Buiten directe verkoop van abonnementen werden de streams ook aan uitbaters van andere illegale IPTV-diensten verkocht. Hierdoor werden tientallen van dergelijke diensten deels of volledig platgelegd.

   

  Terug

  Na iets meer dan een week komen steeds meer getroffen illegale IPTV-diensten met bewegende beelden terug. In enkele gevallen is vrijwel het hele zenderaanbod terug. In andere gevallen komt het aanbod stap voor stap terug. Het gaat hierbij in eerste instantie om het aanbod van lineaire zenders. De uitbaters van de illegale IPTV-diensten hebben dus wegen weten te vinden om de benodigde internetstreams via een andere manier tot zich te krijgen en daarna via hun netwerk aan klanten door te geven. Films en series afkomstig van streamingdiensten als Netflix, Videoland, Disney+ en Videoland zijn bij de getroffen diensten veelal nog niet terug. 

   

  Moeilijk

  Uit de huidige gang van zaken blijkt dat het moeilijk is om illegale IPTV volledig te stoppen. Hoewel het datacenter waarschijnlijk een belangrijke spil was in de verspreiding van illegale IPTV in Europa blijkt dat binnen iets meer dan een week diensten weer terugkeren. Inspanningen van auteursrechtenbelangenvereniging BREIN en lokale overheden in Europa blijken dweilen met de kraan open. Zeker nu de inflatie in Europese landen hoog is en meer mensen in een financieel moeilijke positie belanden, is voor meer kijkers de stap naar een illegale kijkvorm aantrekkelijk geworden. De internetcriminelen achter illegale IPTV-diensten profiteren hiervan.

  illegaalIPTVinternetinternetcriminelentvtelevisieabonnement

  Reacties