Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Domper voor buitengebieden: glasvezel niet verplicht

  Wie in een buitengebied woont, krijgt in de toekomst niet gegarandeerd beschikking over vaste diensten via een glasvezelnetwerk. Dit heeft het kabinet beslist.
  Jarco Kriek
  5 juli 2023
  comments 2
  Domper voor buitengebieden: glasvezel niet verplicht
  Foto Getty Images

  Het kabinet heeft besloten om telecomproviders als KPN en Delta Fiber niet te verplichten om adressen in buitengebieden een netwerk aan te bieden waarmee een minimale internetsnelheid van 30 Mb/s behaald kan worden. In buitengebieden is op dit moment het HFC-netwerk van VodafoneZiggo (Ziggo) veelal niet beschikbaar. Internet via het kopernetwerk van KPN haalt in veel buitengebieden niet de snelheid van 30 Mb/s. Soms is deze snelheid wel te behalen via een mobiel 4G- of 5G-netwerk, maar dan is er meestal sprake van een maximale databundel bij het abonnement.

   

  Aanleggen

  Dat de overheid geen voor garantie van een minimale snelheid wil verplichten, betekent niet dat exploitanten geen glasvezel in buitengebieden aanleggen. Vooral Delta Fiber en Glaspoort – een joint venture van KPN en pensioenfonds ABP – zijn hiermee actief. Zelfs op een dusdanig tempo dat minister Micky Adriaansens van EZK de dynamiek hiervan niet met een verplichting wil verstoren. De minister wil dit instrument alleen voor het uiterste geval bewaren.

   

  Draadloos

  De minister reageert met deze opmerkingen op vragen gesteld door de Tweede Kamer. In eerste instantie werd overwogen om 160 miljoen euro overheidssteun beschikbaar te stellen om 19.000 adressen in buitengebieden die buiten de boot dreigen te vallen alsnog toegang tot sneller breedbandinternet te geven, bijvoorbeeld door een draadloze oplossing. Dit lijkt nu van de baan.

  KPNNetwerkNLDelta Fiberinternetinternetsnelheidbuitengebiedglasvezel4G5G

  Reacties