Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Dubbele glasvezelaansluiting in half miljoen woningen: concurrentie Ziggo groeit verder

  Ziggo blijft de gevolgen voelen van het vasthouden aan het HFC-netwerk. Steeds meer huishoudens kunnen al kiezen uit twee glasvezelaansluitingen.
  Jarco Kriek
  22 september 2023
  comments 7
  Dubbele glasvezelaansluiting in half miljoen woningen: concurrentie Ziggo groeit verder
  Foto Getty Images

  Uit onderzoek van Telecompaper blijkt dat op korte termijn het aantal adressen met niet één maar twee toegangspunten tot een glasvezelnetwerk richting de half miljoen stijgt. Telecompaper gaat uit van ruim 460.000 adressen waar dubbele toegang tot glasvezel mogelijk is. Daarnaast is er in veel gevallen ook toegang tot het HFC-netwerk van Ziggo. Het Ziggo-netwerk levert een downloadsnelheid die gelijk is aan die van glasvezel – alleen Delta Fiber levert via glasvezel meer internetsnelheid, namelijk maximaal 8 Gb/s – maar de uploadsnelheid blijft ver achter. Waar bij glasvezel symmetrische snelheid de standaard is, blijft bij Ziggo de uploadsnelheid bij consumentenabonnementen vanaf oktober steken op 100 Mb/s.

   

  Concurrentie

  Dubbel glasvezel binnen het Ziggo-verzorgingsgebied betekent dat de concurrentie voor Ziggo toeneemt, maar ook glasvezelproviders als KPN, Odido en Delta kunnen hierdoor elkaar onderling beconcurreren. In Nederland leggen vooral KPN (NetwerkNL en Glaspoort), Delta Fiber en Open Dutch Fiber (ODF) glasvezelnetwerken aan. Deze bedrijven zorgen er ook voor dat op veel adressen meerdere toegangspunten tot een glasvezelnetwerk zijn. Als deze situatie aanhoudt stijgt het aantal adressen met een dubbele of in enkele gevallen zelfs driedubbele glasvezeltoegangspunt in de toekomst nog verder.

  KPNNetwerkNLGlaspoortOpen Dutch FIberODFDelta FiberglasvezeltvtelevisieinternetconcurrentieconcurrentiestrijdZiggoVodafoneZiggo

  Reacties

 1. TV-TIP 100 Dagen in de Vergeten Wijk

  100 Dagen in de Vergeten Wijk
  NPO 3 om 21:11 uur
  Nadat ze eerder al als bijzonder stagiairs door een middelbare school en een psychiatrische kliniek scharrelden, duiken Tim den Besten en Nicolaas Veul dit keer onder in de Haagse wijk Laak. Het is een van de buurten die hoog scoren in lijstjes over eenzaamheid, armoede, woningnood en racisme. Om inzicht te krijgen in het leven in deze ‘vergeten wijk’, gaan Tim en Nicolaas er honderd dagen wonen én werken.

  TV-TIP De Rijdende Rechter

  De Rijdende Rechter
  NPO 1 om 21:27 uur
  Sinds de gemeente de straat van de 88-jarige mevrouw Groenewold op de schop nam, is het bal in het Zuid-Limburgse Brunssum. Want waar de inrit van de bejaarde dame eerst nog aan een groenstrook grensde, dendert ze met haar autootje nu rechtstreeks het fietspad op. Levensgevaarlijk, ook omdat de hoge heg van de buren haar zicht nog eens extra belemmert. Mocht er ooit een fietser onder haar auto belanden, dan is de gemeente daarvoor verantwoordelijk. Onzin, volgens de lokale wethouder. En is ze destijds ook niet zelf akkoord gegaan met de herinrichting?

  Interview

  • *

   Leo Blokhuis

   Top 2000 Quiz

   Het was het jaar waarin Coldplay definitief doorbrak, het internet ontplofte, maar ook de onzekerheid of er nog wel leven zou zijn na 2000. Het jaar 1999 herinnert fans van NPO Radio 2 echter nog aan iets heel ánders, namelijk aan de start van de Top 2000.
   Reacties0 reactie(s)