Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Dweilen met kraan open voor de RDI: kerst vol met radiopiraten in de ether op FM

  De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) staat de komende dagen voor de onmogelijke taak om een overvloed van radiopiraten uit de ether te weren.
  Jarco Kriek
  22 december 2023
  comments 0
  Dweilen met kraan open voor de RDI: kerst vol met radiopiraten in de ether op FM

  De periode rond de kerstdagen en oudejaarsdag wordt traditioneel door radiopiraten aangegrepen om illegaal via FM in de ether uit te zenden. In vrijwel het hele land zijn op de radio zenders te beluisteren die zonder uitzendvergunning een plek in de ether gebruiken. En omdat de ether op de FM-omroepband al overvol is, zorgen deze illegaal radiozenders voor storing van ontvangst van legale radiozenders die bedragen tussen de duizenden en miljoenen euro's voor hun uitzendfrequenties betalen. Aan toezichthouder RDI de taak om illegale radiozenders uit de ether te verwijderen.

   

  Kansloos

  En dat is makkelijke gezegd dan gedaan. Het is dweilen met de kroon open voor RDI. Al voor de kerstperiode kan RDI deze opdracht niet volbrengen. Wie in het weekend in het oosten of het noorden van het land de radio aanzet, kan tientallen radiopiraten ontvangen. De nu overgebleven radiopiraten zenden vaak onbemand uit. Eigenaren kunnen hierdoor moeilijk juridisch aangepakt worden. Maar wat wellicht nog problematischer is dat zijn de vermogens waarmee radiopiraten op dit moment uitzenden. Lokaal bereik is voor veel hedendaagse radiopiraten onvoldoende. Een groot bereik – soms zelf in meer dan de helft van Nederland – is voor veel mensen die aan illegale radiozenders meewerken een sport. Zendvermogens van zelfs tot boven de 20 kilowatt worden ingezet. De grotere radiopiraten gebruiken standaard een uitzendvermogen van minimaal 1 kilowatt.

   

  Uitzendmast

  Naast dit soort uitzendvermogens worden ook op innovatieve wijze zendmasten ingezet. Eigen verrijdbare zendmasten van tientallen meters hoog die automatisch kunnen worden in- en uitgeschoven worden op openbaar terrein geplaatst. Wie niet over een dergelijke tienduizenden euro kostende eigen zendmast beschikt, gaat op zoek naar andere manieren om de uitzendantennes op grote hoogte te plaatsen. Naast het uitzendvermogen is namelijk de hoogte waar de uitzendantennes staan opgesteld van belang om een groot ontvangstgebied te bereiken, Daarom worden de antennes van veel onbemande zenders naast de eigen verrijdbare zendmasten ook op hoge flats of ander gebouwen, in masten van mobiele telecomproviders of zelfs met gevaar voor eigen leven in hoogspanningsmasten geplaatst. RDI kan de zender dan wel uit de lucht halen maar omdat de eigenaren vaak niet kan worden achterhaald, keren de radiopiraten soms alweer dezelfde week weer terug in de ether.

   

  In heel het land

  En waar het hele jaar door hoofdzakelijk in het oosten en noorden van het land radiopiraten actief zijn, is dit met feestdagen zoals de kerstperiode anders. In het hele land zijn radiopiraten actief. Bij menen die in de jaren 80 en 90 bij radiopiraten actief waren gaat in deze periode het bloed kruipen waar het volgens de wetgever niet gaan mag. Dan wordt voor enkele dagen een radiozender illegaal aangezet. Namen die elk jaar weer in de ether terugkeren zijn Radio Activity, Dance Radio, Fantasy, Bellamy, Tik van de Meulen en vele andere.

  radioFMradiopiraatkerstkerstmisRijksinspectie Digitale InfrastructuurRDI

  Reacties

 1. TV-TIP Voor het Blok

  Voor het Blok
  NPO 3 om 18:16 uur
  Britt Dekker heeft haar blokkendoos weer uitgepakt voor de spannende familiequiz Voor het Blok. Twee teams nemen plaats voor de bewegende blokkenmuren, die de kandidaten omver proberen te duwen. Om de baldadige blokken te verslaan moet je niet alleen veel kennis in huis hebben: soepele gewrichten zijn ook een must. Naast haar kinderprogramma's bij Zapp presenteert Britt sinds kort ook Lachen om Home Video’s op SBS6. Ze verving Airen Mylene, die na zes jaar wel genoeg had gelachen.

  TV-TIP Star Trek: Picard

  Star Trek: Picard
  Veronica om 20:00 uur
  Starfleet-kapitein Jean-Luc Picard geniet van een wel­verdiend pensioen totdat hij een nood­oproep ontvangt van oud-collega Beverly Crusher. De kapitein verzamelt zijn oude crew van de USS Enterprise en stuit op een intergalactische samenzwering. Het derde seizoen zit barstensvol bekende gezichten uit Star Trek: The Next Generation en is het laatste avontuur van Picard en zijn bemanning: Patrick Stewart is inmiddels ook alweer 83.

  Interview