Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Eerste wijziging DAB+ door herverdeling FM frequenties

  De Nederlandse etheruitzendingen via DAB+ van Radio Nostalgie zijn verleden tijd. De zender heeft plaats moeten maken voor Sublime.
  Jarco Kriek
  30 augustus 2023
  comments 1
  Eerste wijziging DAB+ door herverdeling FM frequenties

  Dat Radio Nostalgie niet meer via het digitale radionetwerk DAB+ in Nederland te beluisteren is, is een direct gevolg van andere wijzigingen in de ether. De nieuwe uitzendvergunningen voor landelijke commerciële FM-zenders worden op 1 september van kracht. Hierdoor verliezen Sublime en SLAM! hun landelijke FM-frequentie. Beide radiozenders zijn – net als Radio Nostalgie – eigendom van Mediahuis.

   

  Stoelendans

  SLAM! blijft in de Randstad op FM beschikbaar omdat Mediahuis een frequentiepakket van een vergunninghouder huurt. Landelijk blijft SLAM! op DAB+ hetzelfde kanaal 11C beschikbaar omdat het de restcapaciteit gaat gebruiken van de totale bandbreedte die Mediahuis op dit kanaal verkrijgt bij de nieuwe FM-uitzendvergunningen van Radio Veronica en 100%NL. Daarbij blijft 100%NL op dezelfde FM-frequenties als nu het geval is. Radio Veronica verhuist naar het FM-frequentiepakket dat nu door SLAM! wordt gebruikt. Voor Radio Veronica geldt vanaf 1 september dat het op een ongeclausuleerd kavel gaat uitzenden. Dit betekent dat er geen regels zijn wat betreft invulling van de radioprogramma’s en verplichte muziekkeuze, zoals nu wel het geval is.

   

  Sublime

  Mediahuis verliest het frequentiepakket dat nu op FM door Sublime wordt gebruikt. Hier gaat het nieuwe radiostation Financial News Radio op uitzenden. Omdat Mediahuis het merk Sublime met daarbij behorend muziekformat in de lucht wil houden, moet Radio Nostalgie van DAB+ verdwijnen. Sublime heeft namelijk het uitzendslot van Radio Nostalgie op kanaal 9C overgenomen. Deze keuze van Mediahuis is begrijpelijk. Op DAB+ zijn meerdere radiozenders beschikbaar die worden gevuld met oudere muziek die ook door Radio Nostalgie wordt uitgezonden. Niet alleen Radio 10 en de verwachte nieuwkomer Joe FM zijn via dit digitale radionetwerk te horen, maar in ieder geval ook diverse themakanalen van Radio 10 vullen ditzelfde muzieksegment aan. Radio Nostalgie blijft wel online beschikbaar.

   

  Play Nostalgie

  In de Belgische grensregio blijft Radio Nostalgie wel via FM en DAB+ te beluisteren. Het gaat hier echter om de Belgische versie van de radiozender, die verder gaat onder de naam Play Nostalgie.

  radioDAB+Radio NostalgieRadio VeronicaSublimeSLAM!100%NLFM

  Reacties

 1. TV-TIP Steenrijk, Straatarm

  Steenrijk, Straatarm
  SBS6 om 20:30 uur
  In Putten, midden in de Gelderse vallei, woont Nicole – dochter van Jan – des Bouvrie samen met haar vriend Arne en hun drie honden in een oude koeienstal uit 1897. De was is slap, het interieur bont en tot de nok toe gevuld met nostalgie en herinneringen. Hoe anders is dat bij oma, dochter en kleindochter Matteeva. Hun dertien-in-het-dozijn-huurwoning is saai en kil en het trio heeft werkelijk geen nagel om aan de kont te krabben. De twee gezinnen ruilen een week lang van huis, budget en leven.

  TV-TIP 100 Dagen in de Vergeten Wijk

  100 Dagen in de Vergeten Wijk
  NPO 3 om 21:11 uur
  Nadat ze eerder al als bijzonder stagiairs door een middelbare school en een psychiatrische kliniek scharrelden, duiken Tim den Besten en Nicolaas Veul dit keer onder in de Haagse wijk Laak. Het is een van de buurten die hoog scoren in lijstjes over eenzaamheid, armoede, woningnood en racisme. Om inzicht te krijgen in het leven in deze ‘vergeten wijk’, gaan Tim en Nicolaas er honderd dagen wonen én werken.

  Interview

  • *

   Leo Blokhuis

   Top 2000 Quiz

   Het was het jaar waarin Coldplay definitief doorbrak, het internet ontplofte, maar ook de onzekerheid of er nog wel leven zou zijn na 2000. Het jaar 1999 herinnert fans van NPO Radio 2 echter nog aan iets heel ánders, namelijk aan de start van de Top 2000.
   Reacties0 reactie(s)