Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  ESPN gooit deur naar snelle komst van voetbal in 4K dicht

  Aan de door Ziggo aangewakkerde soap rond de mogelijke overstap van Eredivisie naar 4K wordt door ESPN zelf een einde gemaakt.
  Jarco Kriek
  14 juli 2022
  comments 5
  ESPN gooit deur naar snelle komst van voetbal in 4K dicht
  Foto Getty Images

  Het voetbal uit de Eredivisie blijft in de huidige beeldkwaliteit beschikbaar. ESPN heeft op korte termijn geen plannen om ESPN UHD naar 4K op te waarderen. Dit maakt de betaalzender desgevraagd bekend aan Totaal TV. De onduidelijkheid ontstond vorige week nadat Ziggo op een speciale 4K-pagina publiceerde dat ESPN UHD in 4K zou gaan uitzenden. Na vragen van Totaal TV werd deze aankondiging verwijderd. Een dag daarna publiceerde Ziggo echter wederom een bericht van gelijke strekking op een ander deel van de website. VodafoneZiggo liet ook toen aan Totaal TV weten dat het om een vergissing ging.

   

  Tevreden

  ESPN-woordvoerder Kristiaan Schimmel laat aan Totaal TV weten dat het gaat om een intern misverstand bij VodafoneZiggo. “Wij gaan samen met onze technische partners door op de vorig jaar ingeslagen weg van ESPN UHD. In het eerste seizoen is ESPN UHD zeer positief ontvangen. Wij zien de combinatie van HDR, het bredere kleurenpalet en de hogere framerate als beste optie qua beeldervaring waar het gaat om live sport in het algemeen en voetbal in het bijzonder.”

   

  Full HD

  ESPN UHD mag zich Ultra HD-zender noemen, ondanks dat in feite de beeldresolutie Full HD 1080p wordt gebruikt. Omdat er technieken als HDR, HLG en Wide Color Gamut (WCG2020) aan het signaal zijn toegevoegd is ESPN UHD alleen met 4K-ontvangstapparatuur te bekijken. Het is echter geen volwaardige 4K, omdat er geen gebruik wordt gemaakt van de hiervoor benodigde 3840 x 2160 beeldresolutie. De framerate is bij ESPN UHD met 50 beelden per seconde wel het dubbele van wat gangbaar is bij 4K broadcasting.

   

  Buitenland

  Overigens is Nederland een van de weinige landen in de wereld waar de keuze wordt gemaakt voor UHD bij het uitzenden van voetbal. In de meeste landen wordt namelijk gewoon de volwaardige 4K-standaard gebruikt. Dit is onder meer het geval bij de grootste Europese voetbalcompetities, zoals de Premier League (Engeland), Bundesliga (Duitsland) en La Liga (Spanje).

  ESPNEredivisievoetbalDisneyDisney BeneluxESPN UHD4K

  Reacties

 1. TV-TIP Guilty Pleasures

  Guilty Pleasures
  24 Kitchen om 18:00 uur
  Van goulash uit blik en kant-en-klare broodjes hamburger tot een bord macaroni met ketchup. De een gruwelt ervan, bij de ander draait de ­magnetron overuren. Toch staat bij ieder­­een wel eens een guilty pleasure op het menu; een gerecht dat funest is voor je taille, maar dat je het liefst dagelijks voor de tv weglepelt. In Guilty Pleasures nodigt chef Perry in elke aflevering een BN’er uit, wiens guilty pleasure schreeuwt om in een wat culi­­nairder jasje gestoken te worden. Dit keer is dat de kaassoufflé met satésaus van Glen Faria.

  TV-TIP Ik Weet Er Alles Van!

  Ik Weet Er Alles Van!
  RTL 4 om 20:00 uur
  Een quiz waarin de kandidaten worden getest op hun kennis van een eigen specialisme, dat klinkt een beetje als een kruising tussen appeltje-eitje en Per seconde wijzer. Niets is minder waar, er staan namelijk nog vijf anderen in de quiz-arena. Elk met een eigen vakgebied, waar je als kandidaat dus óók verstand van moet hebben. Ik Weet Er Alles Van! doet het zo lekker als zomer-vervanger van GTST, dat Ruben Nicolai dit jaar een maand eerder op de bok staat.

  Interview

  • *

   Bob Sikkes

   De Moeite Waard?!

   Terwijl Kopen zonder Kijken nog loopt, is Bouwkundige des Vaderlands Bob Sikkes (57) alweer aan een nieuw project begonnen: De Moeite Waard?!, waarin landgenoten huizen kopen, verbouwen en direct weer verkopen.
   Reacties0 reactie(s)