Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  ESPN raakt grip op eredivisierechten kwijt: Disney vindt bod te gortig

  De kans dat het eredivisievoetbal na medio 2025 niet via ESPN te zien is maar via kanalen van een consortium van KPN, Ziggo, Delta en T-Mobile, wordt groter.
  Jarco Kriek
  31 mei 2023
  comments 0
  ESPN raakt grip op eredivisierechten kwijt: Disney vindt bod te gortig
  Foto Getty Images

  Disney Nederland – waar ESPN onderdeel van is – is teruggefloten door het Amerikaanse hoofdkantoor van Disney Group. Dit is op zijn beurt weer onderdeel van The Walt Disney Company. Dit bedrijf is het laatste jaar verliesgevend geweest en voert op dit moment een grote bezuinigingsronde door. Dit betekent dat jaarlijks minimaal drie miljard op de kostenpost contentrechten bespaard moet worden. Ook worden 7.000 werknemers ontslagen. Dit melden De Telegraaf en sportmarketeer Chris Woerts in het tv-programma Vandaag Inside.

   

  Geen garantie

  Het eerdere bod dat Disney Nederland voor ESPN deed - een gegarandeerde afdracht van 168 miljoen euro per jaar voor de uitzendrechten na medio 2025 voor een periode van tien jaar - krijgt hierdoor geen goedkeuring van Disney Group. Ook de afgesproken verdeling van eventuele winst – 80 procent voor Eredivisie CV en 20 procent voor Disney – wordt niet door de Amerikaanse eigenaar geaccepteerd. De afwijzing is een tegenvaller voor de eredivisieclubs verenigd in Eredivisie CV, dat op weg leek om maandag 5 juni met een hamerslag de uitzendrechten meerjarig te verkopen aan de huidige rechtenhouder Disney.

   

  Consortium

  Het bod van het consortium van tv-providers KPN, VodafoneZiggo (Ziggo), Delta Fiber (Delta en Caiway) en T-Mobile blijft staan. Dit consortium heeft een gegarandeerde afdracht van 180 miljoen euro per jaar in het vooruitzicht gesteld bij een contract met de duur van zeven jaar met een optie van vijf jaar. De providers willen alle wedstrijden van de Eredivisie, KNVB Beker, Keuken Kampioen Divisie en Eredivisie voor vrouwen live uitzenden. Het consortium belooft ook alle huidige medewerkers en productiefaciliteiten van ESPN over te nemen. Hierdoor blijft voor de kijker alles hetzelfde en verandert alleen de naam van de zender en het logo in beeld.

   

  Overleg

  Eredivisie CV en het consortium van tv-providers gaan nog deze week opnieuw met elkaar in gesprek. Ook wordt met Disney Nederland deze week nog overleg gevoerd. Aan de hand van deze gesprekken wordt beslist of maandag 5 juni een besluit over de uitzendrechten wordt genomen, of dat dit besluit wordt uitgesteld. Overigens heeft het consortium van providers al aangekondigd dat bij een nieuwe deal met Disney Nederland (ESPN) toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) wordt gevraagd de overeenkomst te onderzoeken omdat er geen openbare biedingsprocedure heeft plaatsgevonden.

  Disney NederlandThe Walt Disney CompanyESPNEredivisievoetbaluitzendrechtenVodafoneZiggoZiggoDelta FiberDeltaaCaiwayKPNT-Mobile

  Reacties

 1. TV-TIP UEFA Women's Nations League: België - Nederland

  UEFA Women's Nations League: België - Nederland
  NPO 3 om 20:00 uur
  Jill Roord verraste afgelopen zomer met een transfer van VfL Wolfsburg naar Manchester City, de club die vorig seizoen als vierde eindigde in de Women’s Super League. De Oranje-speelster heeft 26 september direct een interland tégen Engeland en dus haar nieuwe teamgenoten. Maar eerst staat vanavond België op het programma: het eerste duel in de UEFA Women's Nations League.

  TV-TIP Scott & Bailey

  Scott & Bailey
  RTL 8 om 20:25 uur
  In een meertje wordt het lijk gevonden van Mandy Sweeting, die al twintig jaar wordt vermist. Dat betekent niet dat de zaak gesloten kan worden, want het lichaam is pas recent gedumpt. Een lange tijd was haar echtgenoot de hoofdverdachte, maar hij is al een tijdje overleden, waardoor Scott en Bailey op zoek gaan naar een nieuwe verdachte. Ze ontdekken dat Mandy zwanger was en laten een DNA-test uitvoeren. De schokkende resultaten brengen hen op een nieuw spoor.

  Interview

  • *

   Harm Edens

   Dit Was Het Nieuws

   Hij heeft de rol van voorleesmoeder in Dit Was Het Nieuws én is een van de breinen achter legendarische comedyseries als In de Vlaamsche Pot en Het Zonnetje in Huis. Ja, Harm Edens (62) weet wel wat van humor.
   Reacties0 reactie(s)