Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Experiment NPO 1 4K voorbij: wisselend succes, werk aan de winkel

  Het experiment dat NPO met NPO 1 4K uitvoerde tijdens het Euro2020 EK voetbal is vanmorgen definitief stopgezet.
  Jarco Kriek
  12 july 2021
  comments 5
  Experiment NPO 1 4K voorbij: wisselend succes, werk aan de winkel
  Foto ProShots

  De uitkomst van het experiment is dat de technische afdeling van NPO (Nederlandse Publieke Omroep) voldoende huiswerk heeft om 4K-distributie in combinatie met de technieken HDR en HLG meer te stroomlijnen en te verbeteren. Als iets in de afgelopen vier weken wel duidelijk is geworden, is dat met de huidige uitzendinstellingen niet alle Nederlanders van het meest optimale 4K-beeld kunnen genieten. Bij sommigen bleef het beeld – ook na diverse wijzigingen aan parameters binnen de uitzendstraat van NPO 1 4K – flets, donker maar vooral 4K onwaardig.

   

  Onduidelijkheid

  Waar de problemen bij een deel van de kijkers vandaan komen, is op dit moment nog niet duidelijk. Het meest waarschijnlijke is een probleem in de samenwerking tussen de in bruikleen geleverde decoders van distributeurs als Ziggo en KPN en door de klant gebruikte 4K-televisie, ook wel handshake genoemd. De meeste problemen lijken als onderliggende ondergrond het gebruik van HDR en HLG te hebben.

   

  Einde uitzendingen

  Het experiment met NPO 1 4K eindigde gisterenavond net voor middernacht na de finale van het EK voetbal. Op NPO 1 4K werden alleen de wedstrijden van het voetbaltoernooi in volwaardige 4K Ultra HD uitgezonden die op NPO 1 werden uitgezonden. De overige programma’s werden van Full HD naar 4K opgewaardeerd. In Nederland boden onder meer Ziggo, KPN en distributeurs die aangesloten zijn bij belangenvereniging NLconnect – zoals Stichting Kabelnet Veendam (SKV) – NPO 1 4K via vaste netwerken aan. Bij deze distributeurs wordt maandag 12 juli de doorgifte van NPO 1 4K gestaakt. Canal Digitaal bood de tijdelijke 4K-zender ook via de Astra3-satelliet aan eigen klanten aan. De satellietdistributie van NPO 1 4K is inmiddels al gestaakt.

  NPOpublieke omroepNPO 1 4K4KUltra HDUHD

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • *

   Win een thuiscode voor Fortress

   Fortress draait om een topgeheim resort voor gepensioneerde Amerikaanse inlichtingenofficieren. Als een groep criminelen het complex binnendringt, is het aan een gepensioneerde officier en zijn zoon om in te grijpen. Totaal TV mag vijf keer een Pathé Thuis-code voor deze spraakmakende actiethriller weggeven.

  TV-TIP Hummingbird

  Hummingbird
  RTL 7 om 20:00 uur
  Ex-commando Joseph Smith zwerft getraumatiseerd door Londen. Op de vlucht voor gewelddadige criminelen belandt hij in een luxe appartement.

  TV-TIP The Connection

  The Connection
  NPO 1 om 20:29 uur
  Was Matthijs van Nieuwkerk vroeger niet achter zijn talkshowtafel weg de slaan, inmiddels klimmen hij en zijn getuite lippen zelfs op de quizbok.

  Interview

  • *

   Sander Lantinga

   Vier is te veel

   De gloednieuwe quiz Vier is te veel vraagt meer dan kennis alleen: zonder overtuigingskracht en eigenwijsheid schoppen de kandidaten het niet ver. In de zoektocht naar een spitsvondige presentator kwam SBS6 uit bij Radio 538-dj Sander Lantinga.
   Reacties0 reactie(s)