Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Experiment NPO 1 4K voorbij: wisselend succes, werk aan de winkel

  Het experiment dat NPO met NPO 1 4K uitvoerde tijdens het Euro2020 EK voetbal is vanmorgen definitief stopgezet.
  Jarco Kriek
  12 juli 2021
  comments 5
  Experiment NPO 1 4K voorbij: wisselend succes, werk aan de winkel
  Foto ProShots

  De uitkomst van het experiment is dat de technische afdeling van NPO (Nederlandse Publieke Omroep) voldoende huiswerk heeft om 4K-distributie in combinatie met de technieken HDR en HLG meer te stroomlijnen en te verbeteren. Als iets in de afgelopen vier weken wel duidelijk is geworden, is dat met de huidige uitzendinstellingen niet alle Nederlanders van het meest optimale 4K-beeld kunnen genieten. Bij sommigen bleef het beeld – ook na diverse wijzigingen aan parameters binnen de uitzendstraat van NPO 1 4K – flets, donker maar vooral 4K onwaardig.

   

  Onduidelijkheid

  Waar de problemen bij een deel van de kijkers vandaan komen, is op dit moment nog niet duidelijk. Het meest waarschijnlijke is een probleem in de samenwerking tussen de in bruikleen geleverde decoders van distributeurs als Ziggo en KPN en door de klant gebruikte 4K-televisie, ook wel handshake genoemd. De meeste problemen lijken als onderliggende ondergrond het gebruik van HDR en HLG te hebben.

   

  Einde uitzendingen

  Het experiment met NPO 1 4K eindigde gisterenavond net voor middernacht na de finale van het EK voetbal. Op NPO 1 4K werden alleen de wedstrijden van het voetbaltoernooi in volwaardige 4K Ultra HD uitgezonden die op NPO 1 werden uitgezonden. De overige programma’s werden van Full HD naar 4K opgewaardeerd. In Nederland boden onder meer Ziggo, KPN en distributeurs die aangesloten zijn bij belangenvereniging NLconnect – zoals Stichting Kabelnet Veendam (SKV) – NPO 1 4K via vaste netwerken aan. Bij deze distributeurs wordt maandag 12 juli de doorgifte van NPO 1 4K gestaakt. Canal Digitaal bood de tijdelijke 4K-zender ook via de Astra3-satelliet aan eigen klanten aan. De satellietdistributie van NPO 1 4K is inmiddels al gestaakt.

  NPOpublieke omroepNPO 1 4K4KUltra HDUHD

  Reacties

 1. TV-TIP 70 jaar na de Watersnoodramp

  70 jaar na de Watersnoodramp
  NPO 1 om 10:30 uur
  In Ouwerkerk, het Zeeuwse dorp waar in 1953 het laatste dijkgat werd gedicht met behulp van caissons, een soort enorme betonnen blokkendozen, herdenkt Nederland de Watersnoodramp. Onder de sprekers zijn een overlevende van de ramp en burgemeester Jack van der Hoek van Schouwen-Duiveland. Winfried Baijens, tevens het gezicht van de serie Het water komt, presenteert.

  TV-TIP Jurassic World

  Jurassic World
  Veronica om 20:30 uur
  Ruim twintig jaar na de problematische opening van Jurassic Park, functioneert Isla Nublar eindelijk als het dinosaurus-themapark dat John Hammond ooit voor ogen had. Om de bezoekersaantallen hoog te houden, creëren de wetenschappers op het eiland een nieuwe attractie: een genetisch gemodificeerde dino. Hiermee brengen ze echter een monster tot leven dat alles en iedereen in het park in groot gevaar brengt.

  Interview

  • *

   Anne-Mar Zwart

   Blauw Bloed

   Anne-Mar Zwart (37) is de nieuwe presentator van Blauw Bloed, het royalty-programma van de EO dat na ruim een jaar afwezigheid, terugkeert op tv.
   Reacties0 reactie(s)