Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  FM blijft in Nederland minimaal tot 2035 naast DAB+ in de lucht

  Het einde van analoge radio via FM is nog lang niet in zicht. De nieuwe uitzendlicenties hebben een duur van twaalf jaar. FM blijft dus in ieder geval tot 2035 bestaan.
  Jarco Kriek
  17 februari 2023
  comments 3
  FM blijft in Nederland minimaal tot 2035 naast DAB+ in de lucht
  Foto Getty Images

  Minister van Economische Zaken Micky Adriaansens heeft de Tweede Kamer de definitieve veilingregeling voor de commerciële landelijke radiovergunningen gestuurd. Hieruit blijkt dat deze uitzendlicenties een duur van twaalf jaar hebben en dus pas in 2035 verlopen. De biedingsstrijd barst over enkele maanden - medio juni - los. De nieuwe uitzendlicenties worden daarna op 1 september van kracht.

   

  Op de schop

  Omdat een mediabedrijf maximaal drie uitzendlicenties mag kopen, zorgt dit voor een grote verandering in de ether. Talpa Network bezit op dit moment bijvoorbeeld vier uitzendlicenties en raakt dus in ieder geval een licentie kwijt. Omdat aan de landelijke FM-uitzendlicenties voor commerciële omroepen ook de uitzendlicentie van DAB+ gekoppeld is, wordt tevens het aanbod van dit digitale radionetwerk opgeschud.

   

  FM gaat door

  Een ander opvallend feit is dat de nu te vergeven uitzendlicenties een duur van twaalf jaar hebben. Dit betekent dat de volledige uitschakeling van analoge radio via FM niet voor 2035 te verwachten is. De minister zegt voor deze lange termijn te hebben gekozen om nieuwe partijen de kans te geven om aanloopverliezen terug te verdienen.

  FMDAB+uitzendlicentieuitzendvergunningfrequentieveilingradio

  Reacties

 1. Interview

  • *

   Leo Blokhuis

   Top 2000 Quiz

   Het was het jaar waarin Coldplay definitief doorbrak, het internet ontplofte, maar ook de onzekerheid of er nog wel leven zou zijn na 2000. Het jaar 1999 herinnert fans van NPO Radio 2 echter nog aan iets heel ánders, namelijk aan de start van de Top 2000.
   Reacties0 reactie(s)