Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  FM blijft in Nederland minimaal tot 2035 naast DAB+ in de lucht

  Het einde van analoge radio via FM is nog lang niet in zicht. De nieuwe uitzendlicenties hebben een duur van twaalf jaar. FM blijft dus in ieder geval tot 2035 bestaan.
  Jarco Kriek
  17 februari 2023
  comments 3
  FM blijft in Nederland minimaal tot 2035 naast DAB+ in de lucht
  Foto Getty Images

  Minister van Economische Zaken Micky Adriaansens heeft de Tweede Kamer de definitieve veilingregeling voor de commerciële landelijke radiovergunningen gestuurd. Hieruit blijkt dat deze uitzendlicenties een duur van twaalf jaar hebben en dus pas in 2035 verlopen. De biedingsstrijd barst over enkele maanden - medio juni - los. De nieuwe uitzendlicenties worden daarna op 1 september van kracht.

   

  Op de schop

  Omdat een mediabedrijf maximaal drie uitzendlicenties mag kopen, zorgt dit voor een grote verandering in de ether. Talpa Network bezit op dit moment bijvoorbeeld vier uitzendlicenties en raakt dus in ieder geval een licentie kwijt. Omdat aan de landelijke FM-uitzendlicenties voor commerciële omroepen ook de uitzendlicentie van DAB+ gekoppeld is, wordt tevens het aanbod van dit digitale radionetwerk opgeschud.

   

  FM gaat door

  Een ander opvallend feit is dat de nu te vergeven uitzendlicenties een duur van twaalf jaar hebben. Dit betekent dat de volledige uitschakeling van analoge radio via FM niet voor 2035 te verwachten is. De minister zegt voor deze lange termijn te hebben gekozen om nieuwe partijen de kans te geven om aanloopverliezen terug te verdienen.

  FMDAB+uitzendlicentieuitzendvergunningfrequentieveilingradio

  Reacties

 1. TV-TIP The Hitman's Bodyguard

  The Hitman's Bodyguard
  RTL 7 om 20:25 uur
  Dictator Dukhovich staat terecht voor genocide, maar alle getuigen overlijden voor ze in de rechtbank kunnen verschijnen. Nu is huurmoordenaar Darius Kincaid (Samuel L. Jackson) bereid om tegen Dukhovich te getuigen. Bodyguard Michael Bryce (Ryan Reynolds) moet Kincaid zien te beschermen, maar ze kunnen elkaar niet luchten of zien.

  TV-TIP Avastars

  Avastars
  SBS 6 om 20:30 uur
  Hoewel juryleden Nick & Simon, Dan Karaty en Nicky Romero de Avastars ‘uniek, fris en van een hoog niveau’ vonden, was de kijker een stuk minder onder de indruk van de dansende en zingende virtuele poppetjes. Nadat het soortgelijke Alter Ego in 2021 al flopte aan de overkant van de Grote Plas, bleek ook Avastars een flinke zeper. In het slot­­­akkoord gaan de vier finalisten nog één keer de strijd met elkaar aan. Wie gaat er vandoor met de titel en neemt een single én videoclip op met Davina Michelle?

  Interview

  • *

   Paul de Leeuw

   Niet Klein Te Krijgen

   Voor Niet Klein Te Krijgen volgde Paul de Leeuw vijf ongeneeslijk zieke kinderen. En dat was – en is – voor iedereen even slikken.
   Reacties0 reactie(s)