Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  FM blijft in Nederland minimaal tot 2035 naast DAB+ in de lucht

  Het einde van analoge radio via FM is nog lang niet in zicht. De nieuwe uitzendlicenties hebben een duur van twaalf jaar. FM blijft dus in ieder geval tot 2035 bestaan.
  Jarco Kriek
  17 februari 2023
  comments 3
  FM blijft in Nederland minimaal tot 2035 naast DAB+ in de lucht
  Foto Getty Images

  Minister van Economische Zaken Micky Adriaansens heeft de Tweede Kamer de definitieve veilingregeling voor de commerciële landelijke radiovergunningen gestuurd. Hieruit blijkt dat deze uitzendlicenties een duur van twaalf jaar hebben en dus pas in 2035 verlopen. De biedingsstrijd barst over enkele maanden - medio juni - los. De nieuwe uitzendlicenties worden daarna op 1 september van kracht.

   

  Op de schop

  Omdat een mediabedrijf maximaal drie uitzendlicenties mag kopen, zorgt dit voor een grote verandering in de ether. Talpa Network bezit op dit moment bijvoorbeeld vier uitzendlicenties en raakt dus in ieder geval een licentie kwijt. Omdat aan de landelijke FM-uitzendlicenties voor commerciële omroepen ook de uitzendlicentie van DAB+ gekoppeld is, wordt tevens het aanbod van dit digitale radionetwerk opgeschud.

   

  FM gaat door

  Een ander opvallend feit is dat de nu te vergeven uitzendlicenties een duur van twaalf jaar hebben. Dit betekent dat de volledige uitschakeling van analoge radio via FM niet voor 2035 te verwachten is. De minister zegt voor deze lange termijn te hebben gekozen om nieuwe partijen de kans te geven om aanloopverliezen terug te verdienen.

  FMDAB+uitzendlicentieuitzendvergunningfrequentieveilingradio

  Reacties

 1. TV-TIP Downey's Dream Cars

  Downey's Dream Cars
  discovery om 17:30 uur
  Robert Downey Jr. werd een van de grootste filmsterren van de 21ste eeuw, door de rol van Tony Stark in de Marvel-films. In deze reeks documentaires hangt Robert écht de uitvinder uit. De acteur heeft een grote verzameling auto’s; de tijd is rijp om ze om te bouwen naar elektrische voertuigen. Downey trapt af met een Chevrolet K10 pick-uptruck die nú nog 1 op 6 rijdt. Verder op de planning staan een Corvette Stingray én het up-to-date brengen van een klassieke Volkswagen T1-bus.

  TV-TIP Assassin's Creed

  Assassin's Creed
  RTL 7 om 20:25 uur
  Callum (Michael Fassbender) wordt wegens moord ter dood veroordeeld. Het vonnis wordt nooit voltrokken: het bedrijf Abstergo laat Callum via een geavanceerde techniek in de huid van zijn vijftiende-eeuwse voorvader Aguilar kruipen. Als Aguilar moet hij de Tempeliers uitschakelen.

  Interview