Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Frequenties KPN Digitenne naar T-Mobile

    De frequenties die KPN in de afgelopen maanden in het 700MHz-frequentiebandb heeft leeggeruimd, worden vanaf 2 oktober gedeeltelijk door T-Mobile in gebruik genomen.
    Jarco Kriek
    27 september 2019
    comments 0
    Frequenties KPN Digitenne naar T-Mobile
    Foto ANP

    Het 700MHz-frequentiespectrum wordt al sinds 2002 gebruikt voor het uitzenden van digitale ethertelevisie. In Nederland werd in 2006 analoge tv via de ether uitgeschakeld en kon vanaf dat moment alleen digitaal naar tv via de ether gekeken worden. Enkele jaren geleden werd in Europees verband besloten dat het 700MHz-frequentiespectrum niet meer voor digitale tv maar in de toekomst vanaf uiterlijk 2020 voor digitale datadiensten gebruikt zou gaan worden. In de afgelopen maanden heeft KPN het signaal van Digitenne van DVB-T naar het bandbreedte besparende DVB-T2 omgezet. Hierdoor kan KPN Digitenne niet alleen in HD maar ook via minder frequenties uitzenden.

     

    T-Mobile test 5G

    Nu KPN de frequentie binnen het 700MHz-frequentiespectrum heeft leeggeruimd, heeft toezichthouder Agentschap Telecom (AT) twee frequenties met een bandbreedte van 10MHz aan T-Mobile vergund. T-Mobile krijgt deze zogenaamde testvergunningen om een landelijk dekkend 5G-testnetwerk in te richten. Niet alleen T-Mobile gaat deze frequenties voor testen met 5G gebruiken. Ook het AT gaat dit netwerk voor onder meer metingen gebruiken. T-Mobile brengt als eerste het nieuwe 5G-testnetwerk in Den Haag in de lucht.

    Reacties

  1. TV-TIP Nederland op Film

    Nederland op Film
    NPO 2 om 22:07 uur
    Veel Nederlanders bewaarden tijdens de Tweede Wereld­oorlog een rol film, in afwachting van de bevrijding van ons land. Hierdoor zijn er bijzonder veel opnames van de laatste dagen van de oorlog. Het nieuwe seizoen van Nederland op Film start met een ‘bevrijdingsspecial’, waarin we zien hoe het einde van de oorlog in verschillende steden gevierd werd. Natuurlijk werd er gefeest, maar we zien ook hoe er meteen na de bevrijding rekeningen vereffend werden met collaborateurs.

    TV-TIP Bevrijdingsfestivals 2024

    Bevrijdingsfestivals 2024
    NPO 3 om 22:24 uur
    Bij Bevrijdingsdag hoort muziek, en dit jaar zijn Son Mieux, Claude, Flemming en Wende (Snijders) benoemd tot Ambassadeurs van de Vrijheid. De artiesten vliegen van podium naar podium, en geven optredens op de verschillende festivals in Nederland. De muzikanten staan uitgebreid stil bij wat vrijheid voor ze betekent, en natuurlijk valt er ook te genieten van muziek en sfeerimpressies van de afgelopen feestdag.

    Interview