Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Fusie RTL en Talpa van de baan: kansen voor Ziggo?

  De Autoriteit Consument & Markt (ACM) geeft geen toestemming voor de fusie van RTL Nederland en Talpa Network. Hoe nu verder? Zijn er kansen voor nieuwkomers als DPG Media of VodafoneZiggo?
  Jarco Kriek
  30 januari 2023
  comments 8
  Fusie RTL en Talpa van de baan: kansen voor Ziggo?
  Foto Getty Images

  De fusie tussen RTL Nederland en Talpa Network werd in de zomer van 2021 aangekondigd. Toezichthouder ACM moest echter nog wel toestemming geven. Verwacht werd dat dit afgelopen zomer al zou gebeuren, maar er kwam uitstel omdat diverse marktpartijen zoals DPG Media en de Bond van Adverteerders bezwaren hadden tegen de fusie. Een zogenoemde remedie, waarbij de reclameactiviteiten van Talpa Network bij Mediahuis ondergebracht zouden worden, heeft ACM onvoldoende kunnen overtuigen om alsnog toestemming voor de fusie te geven. De bedrijven moeten nu zelfstandig verder.

   

  Nieuwe spelers

  Het lijkt echter aannemelijk dat RTL Nederland en/of Talpa Network toenadering gaan zoeken tot andere bedrijven om hun activiteiten gezamenlijk voort te zetten. België geldt in de tv- en mediamarkt vaak als voortuin van nieuwe ontwikkelingen. Met de Belgische markt als voorbeeld zijn er kansen voor bedrijven als DPG Media en VodafoneZiggo – eigenaar van kabelbedrijf Ziggo – om hun Nederlandse activiteiten uit te breiden.

   

  DPG Media

  Voor DPG Media is het een uitgelezen kans om de Nederlandse tv-markt te betreden. Televisie is een ontbrekende factor in de huidige Nederlandse activiteiten van het Belgische mediabedrijf. In België is DPG Media als eigenaar van VTM actief op zowel de lineaire als OTT tv-markt. DPG Media is op de Nederlandse radiomarkt regelmatig marktleider met de zender Qmusic.

   

  VodafoneZiggo

  Maar de huidige situatie kan ook voor VodafoneZiggo aanleiding zijn om naar Belgisch voorbeeld als contentaanbieder de tv- en radiomarkt te betreden. Op dit moment biedt VodafoneZiggo met betaalzender Ziggo Sport Totaal al content aan providers als KPN, T-Mobile, Delta en Caiway. Naar voorbeeld van de Play-zenders van het Belgische zusje Telenet – VodafoneZiggo en Telenet hebben in Liberty Global dezelfde belangrijke aandeelhouder – kan door een samenwerking met RTL Nederland of Talpa Network de Nederlandse tv-markt binnen het non-premium aanbod worden betreden. In het geval van een samenwerking met Talpa Network kan het mediabedrijf ook in de Nederlandse radiomarkt stappen.

   

  Content

  Dat content belangrijk is voor VodafoneZiggo blijkt uit de aankoop van de uitzendrechten van alle Europese UEFA voetbalcompetities voor clubteams. Ook heeft VodafoneZiggo de ambitie uitgesproken voor aankoop van de uitzendrechten van het Nederlandse Eredivisie voetbal vanaf medio 2025. Eigen lineaire open net kanalen kunnen bij de nu ingezette weg een belangrijke ondersteuning zijn. Het verruimen van de focus van VodafoneZiggo op andere marktsegmenten kan eveneens worden ingegeven door de grotere concurrentie die kabelbedrijf Ziggo op de providermarkt ondervindt door de snelle uitrol van glasvezel in Nederland. De synergie tussen het aanbieden van diensten als provider en contenteigenaar kan voor VodafoneZiggo een overweging zijn om de huidige situatie met het afketsen van de fusie goed te evalueren.

   

  ACM

  Maar de grote vraag is natuurlijk hoe ACM een mogelijke fusie of samenwerking tussen DPG Media of VodafoneZiggo met RTL Nederland of Talpa Network gaat beoordelen bij het verlenen van een toestemming. De Belgische markt is anders ingericht dan de Nederlandse. Het is daarom te makkelijk om te veronderstellen dat als dergelijke constructies in België zijn geoorloofd dat dit ook automatisch in Nederland tot goedkeuring zal leiden.

  Autoriteit Consument & MarktACMfusieRTL NederlandTalpa NetworkVodafoneZiggoZiggoDPG MediaHDTVdigitale kabeltelevisieradio

  Reacties

 1. TV-TIP Waku Waku

  Waku Waku
  NPO 3 om 18:21 uur
  Jarenlang werd Waku Waku gepresenteerd door Rob Fruithof, de quizmaster die vorige maand op 71-jarige leeftijd overleed. De dieren- en natuurquiz keerde vorig jaar terug op tv, met dit keer Sosha Duysker aan het roer. In het tweede seizoen doen onder andere Bracha van ­Doesburgh, Roy Donders, Nicolette Kluijver en Steven Kazàn een poging om met hun flora- en faunakennis zoveel mogelijk aapjes bij elkaar te sprokkelen. De winnaar maakt kans op 1500 euro voor een goed doel.

  TV-TIP Ice Road Rescue

  Ice Road Rescue
  National Geographic om 19:35 uur
  Thord Paulsen heeft zich alvast warm ingepakt voor het zevende seizoen van Ice Road Rescue en dat is maar goed ook. Vanwege een koude winter vol zware stormen, regenbuien en dikke ladingen sneeuw krijgen de helden van de gladde weg het lastiger dan ooit. Thord en collega Bjørn hebben veel meegemaakt, maar in dit seizoen hebben ze de zwaarste klussen uit hun carrière. De mannen moeten daardoor nog meer op elkaar vertrouwen. In het noorden heeft Jo Roger het ook zwaar en heeft hij de hulp van Stig nodig, maar is deze beginneling klaar voor het echte werk?

  Interview

  • *

   Harm Edens

   Dit Was Het Nieuws

   Hij heeft de rol van voorleesmoeder in Dit Was Het Nieuws én is een van de breinen achter legendarische comedyseries als In de Vlaamsche Pot en Het Zonnetje in Huis. Ja, Harm Edens (62) weet wel wat van humor.
   Reacties0 reactie(s)