Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Gaan Ziggo, KPN en andere providers de stap naar Full HD 1080p maken?

  Het nieuwe jaar is begonnen. 2024 belooft een moeilijk jaar te worden voor lineaire tv bij providers als Ziggo, KPN, Odido en Delta.
  Jarco Kriek
  1 januari 2024
  comments 7
  Gaan Ziggo, KPN en andere providers de stap naar Full HD 1080p maken?
  Foto Getty Images

  Lineaire tv staat onder druk door de opmars van online kijken. Streamingdiensten en het online zenderaanbod van NLZIET en Canal Digitaal weten steeds beter de weg te vinden naar de Nederlandse huishoudens. Toch hebben lineaire providers als Ziggo KPN, Odido en Delta nog een sterke troefkaart in handen. Via de eigen netwerken kunnen ze - eenvoudiger dan de concurrerende online diensten - content leveren met een hogere bandbreedte en dus een betere beeldkwaliteit. Ook kan de beeldresolutie van het huidige 1080i worden opgeschaald naar 1080p of 1080p met HDR. Dit los van andere ontwikkelingen, zoals HBR HD (HD in 1080i met veel hogere bandbreedte) en 4K. Er zit dus nog veel technische groei in lineaire tv.

   

  4K

  Wat betreft het leveren van zenders in 4K-beeldkwaliteit zijn de vooruitzichten niet gunstig. De kans dat kanalen van de belangrijkste Nederlandse mediagroepen NPO, RTL Nederland en Talpa Network komend jaar structureel in 4K beschikbaar komen is uiterst klein. Van de NPO kan wellicht verwacht worden dat tijdens de aankomende sportzomer met de Olympische Spelen en het EK voetbal een tijdelijke 4K-zender het daglicht ziet. Maar de kans is ook aanwezig dat NPO tijdens deze sportzomer 4K wederom buitenspel zet en kiest voor het uitzenden in wat men 'UHD' noemt: 1080p met HDR. Mogelijk dat Eurosport de Olympische Spelen wel in 4K gaat aanbieden in Nederland. In andere Europese landen, zoals Duitsland, is dit wel het geval. Ziggo-klanten die hopen op sport in echte 4K – en dus niet in opgewaardeerde Full HD – komen naar alle waarschijnlijkheid van een oude kermis thuis. Technische keuzes van Ziggo maken een dergelijke stap moeilijk nu steeds meer klanten gebruikmaken van de op IPTV gebaseerde bruikleendecoder Next Mini.

   

  HD

  Enige hoop is er op een levering van betere HD-beelden. Op dit moment bieden de belangrijkste providers de HD-kanalen aan in 1080i. De overstap naar 1080p kan een duidelijke verbetering van beeldkwaliteit betekenen. Hiermee kunnen providers de onderlinge strijd met online kijken beter voeren. Maar providers hebben hierbij de hulp nodig van contentaanbieders, dus de eigenaren van tv-zenders. Het aanvoersignaal dat providers ontvangen is namelijk in 1080i. Dat Digitenne van KPN alle zenders in 1080p levert, wil niet zeggen dat dit echte 1080p content is. KPN bewerkt het aanvoersignaal om technische redenen namelijk van 1080i naar 1080p. Dat providers wel actief nadenken over een toekomst waarin 1080p als beeldkwaliteit een prominentere rol speelt, blijkt uit de levering van zenders via online tv-diensten als Ziggo GO en KPN TV App. De belangrijkste Nederlandse zenders worden bij deze diensten namelijk al in 1080p geleverd.

   

  UHD

  Dat providers direct naar 1080p met HDR – wat in Nederland UHD wordt genoemd – is klein. Om UHD te leveren moeten providers hun oudere bruikleendecoders bij klanten op grote schaal vervangen. Alleen 4K-decoders zijn namelijk geschikt voor de weergave van UHD. Ziggo heeft te maken met een deel van de klanten met eigen apparatuur. In veel gevallen zijn deze apparaten niet geschikt voor 4K en dus UHD. Wat betreft de eigen 4K-bruikleendecoders is Ziggo met de Mediabox Next en Next Mini wel een heel eind op de goede weg. Dit is bij KPN, Odido en Delta anders. Het grootste deel van de klanten met naast een internetabonnement ook een tv-abonnement gebruikt dit abonnement in combinatie met een ‘normale’ HD-ontvanger, waarmee dus niet naar een UHD-kanaal kan worden gekeken. Deze providers moeten dan ook tientallen miljoenen in een decoderruil investeren voordat alle klanten UHD-ready zijn.

  ZiggoVodafoneZiggoKPNDelta FiberDeltaOdidotvtelevisiebeeldkwaliteitHDFull HDUltra HDUHD4K

  Reacties

 1. TV-TIP Voor het Blok

  Voor het Blok
  NPO 3 om 18:16 uur
  Britt Dekker heeft haar blokkendoos weer uitgepakt voor de spannende familiequiz Voor het Blok. Twee teams nemen plaats voor de bewegende blokkenmuren, die de kandidaten omver proberen te duwen. Om de baldadige blokken te verslaan moet je niet alleen veel kennis in huis hebben: soepele gewrichten zijn ook een must. Naast haar kinderprogramma's bij Zapp presenteert Britt sinds kort ook Lachen om Home Video’s op SBS6. Ze verving Airen Mylene, die na zes jaar wel genoeg had gelachen.

  TV-TIP Star Trek: Picard

  Star Trek: Picard
  Veronica om 20:00 uur
  Starfleet-kapitein Jean-Luc Picard geniet van een wel­verdiend pensioen totdat hij een nood­oproep ontvangt van oud-collega Beverly Crusher. De kapitein verzamelt zijn oude crew van de USS Enterprise en stuit op een intergalactische samenzwering. Het derde seizoen zit barstensvol bekende gezichten uit Star Trek: The Next Generation en is het laatste avontuur van Picard en zijn bemanning: Patrick Stewart is inmiddels ook alweer 83.

  Interview