Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Gaan Ziggo-klanten volgend jaar meer aan abonnementen betalen?

  Het voordeel van exclusieve content gaat vanaf volgend jaar wellicht als nadeel voor Ziggo gelden. Zeker nu belangrijk content bij het kabelbedrijf gaat verdwijnen.
  Jarco Kriek
  6 oktober 2021
  comments 15
  Gaan Ziggo-klanten volgend jaar meer aan abonnementen betalen?
  Foto ProShots

  Ziggo wordt in de komende maanden geconfronteerd met het verdwijnen van exclusieve content waarmee het in de afgelopen jaren bestaande klanten tevreden kon houden en nieuwe klanten kon werven. Nu het succes van Max Verstappen in de Formule 1 naar een hoogtepunt lijkt te klimmen, gaat Ziggo Sport medio december de voorlopig laatste Grand Prix live uitzenden. Ziggo Sport – dat in de afgelopen jaren een belangrijke factor was in de stijgende populariteit van Formule 1 in Nederland – verliest namelijk voor minimaal drie jaar de uitzendrechten aan Nordic Entertainment Group (NENT) dat deze racesport gaat aanbieden voor de op de Nederlandse markt nieuwe streamingdienst Viaplay. Alle Ziggo-klanten konden de afgelopen jaren zonder extra te betalen naar Formule 1 kijken. Bij concurrenten als KPN, Canal Digitaal, T-Mobile en Delta Fiber (Delta en Caiway) moesten klanten rond de 15 euro per maand betalen voor een Ziggo Sport Totaal-abonnement om naar Formule 1 te kijken.

   

  HBO

  Ook film- en serieliefhebbers die een tv-abonnement kopen, worden met een aderlating geconfronteerd. Ziggo verliest namelijk de exclusieve uitzendrechten van HBO. WarnerMedia gaat in 2022 in Nederland streamingdienst HBO Max op de markt brengen.

   

  Onderhandelingen

  Of Formule 1 en HBO-content volledig uit de abonnementstructuur van Ziggo verdwijnt is nog niet duidelijk. Ziggo is onderdeel van VodafoneZiggo dat voor de helft eigendom van Liberty Global is. Het is niet ondenkbaar dat VodafoneZiggo of Liberty Global met NENT en/of WarnerMedia overeenkomsten sluit waardoor de streamingdiensten Viaplay en/of HBO Max onderdeel van Ziggo-abonnementen worden. Of dat de streamingdiensten via een app direct beschikbaar komen op de Ziggo-bruikleendecoders Mediabox XL of Mediabox Next. In ieder geval hebben VodafoneZiggo en WarnerMedia de intentie om HBO-content op een bepaalde maar tot nu toe nog onbekende manier samen te blijven werken bij het leveren van content aan Nederlanders. NENT heeft onlangs met Liberty Global voor de Poolse markt een samenwerkingsovereenkomst beklonken waardoor Viaplay direct via de decoder van UPC Polen en in bepaalde abonnementen van deze distributeur beschikbaar komt. Voor een soortgelijke samenwerking in Nederland zijn er aanwijzingen dat NENT met zowel Ziggo als KPN in gesprek is.

   

  Meer betalen?

  Door de huidige ontwikkelingen lijkt het niet te voorkomen dat Ziggo-klanten die ook in 2022 naar Formule 1 en HBO-content willen blijven kijken meer aan abonnementsgeld gaan betalen. Wat de extra meerkosten op jaarbasis zijn, kan op dit moment om meerdere redenen niet gezegd worden. Zo zijn de abonnementstarieven van Viaplay en HBO Max nog niet bekend. Ook kan nog niets over het verloop van de onderhandelingen met de eigenaren van beide streamingdiensten en de mogelijke samenwerkingen gezegd worden. Dit kan mogelijk tot voordeligere abonnementstarieven voor Ziggo-klanten leiden. Wel kan gesteld worden dat in het meest ongunstige geval Ziggo-klanten die in 2022 naar dezelfde content als nu willen kijken meer dan honderd tot tweehonderd euro per jaar extra gaan betalen. Dit bedrag kan gecompenseerd worden door bijvoorbeeld het aanvullende tv-abonnementen op te zeggen. Al gaat Ziggo natuurlijk alles uit de kast trekken om deze aanvullende abonnementen ook in 2022 aantrekkelijk voor klanten te maken dat zij niet tot deze stap zullen overgaan.

  ZiggoVodafoneZiggocontentexclusieve contentabonnementprijsverhogingZiggo SportZiggo Sport TotaalFormule 1HBOHBO MaxWarnerMediaNordic Entertainment GroupNENTViaplay

  Reacties

 1. TV-TIP Too Large

  Too Large
  TLC om 19:30 uur
  Een maagverkleining kán een manier zijn om gewicht te verliezen, en voor sommige mensen is het zelfs de enige hoop op een normaal leven. Maar wat als je te zwaar bent om zo’n operatie te ondergaan? In Too Large zien we dokter Charles Procter, die patiënten op het goede pad probeert te houden, zodat ze naar een gezond leven kunnen toe­werken. Da’s extreem ingewikkeld, want sommige deelnemers zijn zó zwaar dat ze nauwelijks een vin kunnen verroeren.

  TV-TIP Green Book

  Green Book
  SBS9 om 20:30 uur
  Voor zijn tournee door de zuidelijke staten van Amerika heeft de Afro-Amerikaanse pianist Dr. Don Shirley (Mahershala Ali) een chauffeur nodig. Hij geeft de Italiaans-Amerikaanse uitsmijter Tony Lip (Viggo Mortensen) de baan. Aanvankelijk liggen de twee elkaar niet, maar langzaam maar zeker ontstaat er een bijzondere vriendschap.

  Interview