1. Nieuws

  Gehele RTBF aanbod op Astra

  Alle TV- en Radioprogramma's van de Belgisch-Waalse omroep RTBF zullen binnenkort via Télésat worden aangeboden op de Astra satelliet.
  Jan-Hein Visser
  25 april 2008
  comments 0
  Gehele RTBF aanbod op Astra
  TéléSAT moet officieel nog starten maar het zusterbedrijf van satellietaanbieder TV Vlaanderen Digitaal heeft in ieder geval één van de belangrijkste partijen binnengehaald. Deze week werd een overeenkomst getekend met de Franstalige Belgische publieke omroep RTBF die voor Brussel, Wallonië en Eupen radio en televisie verzorgt.

  Télésat is een nieuw digitaal satellietplatform dat de Waalse regio voor het eerst van satelliet-tv en radio gaat voorzien. Kurt Pauwels, directeur van TV Vlaanderen heeft geen groot aandeel in het opzetten van dit pakket waarmee een gewaagde stap wordt gezet. Immers is Wallonië vrij dicht bekabeld en moet er dus een compleet nieuwe doelgroep worden aangeboord.

  In ieder geval zal het pakket in heel België én Luxemburg legaal verkrijgbaar zijn. Doorgifte in Nederland is vrij onwaarschijnlijk, al was het maar omdat het pakket volgens de eerste persberichten in de nieuwe MPEG-4 norm zal worden uitgezonden en ook direct HD-ready zijn. Gedeeltelijk althans want veel zenders zullen in het nog gangbare MPEG-2 overgenomen kunnen worden van TV Vlaanderen of bijvoorbeeld CanalSat France.

  In elk geval zal het pakket, naast de al op Astra 1 aanwezige RTBF Sat (derde TV kanaal) en RTBF International (Radiozender die een mix is van La Première en Vivacité) de binnenlandse stations La Une, La Deux en radiozenders La Première, Viva Bruxelles, Musique 3, Classic 21 en Pure FM gaan omvatten. Ook valt te verwachten dat in Wallonië geliefde stations als France 2,3 en TF1 in het aanbod zullen komen. Vooral TF1 is daarbij wel een te nemen horde omdat die bekend staan om het vragen van vrij hoge doorgifte vergoedingen.

  Met commerciële zenders als RTL TVi worden door Télésat ook nog besprekingen gevoerd. Deze zijn nu via de kabel te ontvangen en die exclusiviteit zal doorbroken moeten worden. Het definitieve pakket en de officiële start zijn nog niet bekend gemaakt maar wel is onze redactie bekend dat alles technisch al voorbereid en is er intussen ook al een dealer netwerk opgezet.

  RTBFTélésatWalloniëBelgiëAstra

  Reacties

 1. TV-TIP Formule 1 Race

  Formule 1 Race
  Ziggo Sport Select om 14:00 uur
  Het is niet altijd even makkelijk om de teamgenoot te zijn van Max Verstappen. Daniel Ricciardo moet af en toe flink op zijn tong bijten. In Bakoe botsten de Red Bull-coureurs tegen elkaar, maar ze rookten gelukkig al snel de vredespijp. In Monaco is Ricciardo misschien wel favoriet, het circuit ligt hem namelijk goed.

  Doe mee en win!

  • *

   5X BLU-RAY THE FLORIDA PROJECT

   De zesjarige Moonee woont met haar moeder Halley in een motel in de schaduw van Disney World Florida. Motelmanager Bobby lijkt de enige volwassene in de omgeving te zijn die de kinderen in het gareel probeert te houden. Totaal TV mag de Blu-ray van deze dramafilm vijf keer weggeven.

  TV-TIP Wielrennen

  Wielrennen
  Eurosport 1 om 15:45 uur
  Bij QuickStep zitten de goede sprinters, dat is al jarenlang een gegeven. Elia Viviani won beide sprintetappes in Israël aan het begin van deze Giro en de Italiaan is erop gebrand ook de prestigieuze slotetappe in Rome op zijn naam te schrijven. En wij hopen natuurlijk dat Tom Dumoulin de roze trui weer mag aantrekken.