Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Geluid DAB+ in toekomst veel beter

    DAB+ wordt door velen gezien als een goede digitale uitzendtechniek. Het grote nadeel is echter de geluidskwaliteit. Maar daar komt verandering in.
    Jarco Kriek
    26 juli 2020
    comments 12
    Beter geluid DAB  in aantocht
    Foto ProShots

    Dat de geluidskwaliteit van DAB+ in Nederland – zeker voor gebruik in de huiskamer – onder de maat is, komt door bepalingen in de uitzendvergunning die door de overheid zijn opgesteld. Zo moeten landelijke commerciële zenders namelijk in de uitzendvergunning bepaalde bandbreedte – meestal 128kbps – verdelen over twee zenders. Omdat 64kbps de ondergrens voor een radiozenders via DAB+ is om uit te zenden, gebruiken veel commerciële zenders voor het hoofdkanaal meer dan 64kbps. Dit betekent dat het subkanaal het met minder dan 64kbps dient te doen. Hierdoor is de geluidskwaliteit uiterst belabberd te noemen.

     

    Uitzendvergunning

    De overheid heeft nu voor een nieuw landelijk dekkend netwerk voor commerciële zenders bepaald dat elke uitzendplek een bandbreedte van 96kbps krijgt. Dit nieuwe landelijke DAB+ netwerk krijgt door de vastgestelde bandbreedte ruimte voor twaalf radiozenders. Dat zijn er zes minder dan nu op de uitzendfrequentie van landelijke commerciële radio worden uitgezonden. Het nieuwe DAB+ netwerk gaat in heel Nederland uitgezonderd Limburg uitzenden op frequentie 9C. Welke frequentie in Limburg ingezet wordt, is nog niet bekend. Evenmin is bekend wanneer het netwerk operationeel is. De overheid is namelijk deze week met de voor de uitzendvergunningen noodzakelijke consultatie begonnen. De twaalf plekken in het nieuwe netwerk worden geveild. Bij de biedingen op de nieuwe DAB+ ruimte lijken vanwege de machtspositie alleen restricties aan Talpa Network opgelegd te worden.

    radioDAB+geluidgeluidskwaliteitbandbreedtecommerciële radioetheruitzendvergunning

    Reacties

  1. TV-TIP Bad Boys

    Bad Boys
    RTL 7 om 20:25 uur
    Familieman Marcus Burnett (Martin Lawrence) en rokkenjager Mike Lowry (Will Smith) werken allebei bij de politie van Miami. Als er een lading drugs met een waarde van een slordige 100 miljoen dollar uit het politiebureau verdwijnt, hebben tegenpolen Marcus en Mike 72 uur de tijd om het gestolen bewijsmateriaal terug te vinden.

    TV-TIP De Jeugdkliniek: Als Niets Meer Werkt

    De Jeugdkliniek: Als Niets Meer Werkt
    RTL 5 om 20:30 uur
    Nederland kent veel instanties die kwetsbare jongeren proberen te helpen: soms zitten ze in zó’n rotsituatie dat zelfs de experts het niet meer weten. Ewout Genemans keert terug naar de Yes We Can Clinics in Hilvarenbeek. Hier wordt een ultieme poging gedaan om jongeren met zware psychische problemen of drugsverslavingen er bovenop te helpen. Ewout heeft openhartige gesprekken met de jongeren, en volgt ze op hun traject naar verbetering.

    Interview