Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Geluid en ontvangst DAB+ wordt beter

  De komende periode wordt de geluidskwaliteit van de publieke regionale omroepen op het digitale radionetwerk DAB+ verbeterd.
  Jarco Kriek
  12 augustus 2022
  comments 8
  Geluid en ontvangst DAB+ wordt beter
  Foto Getty Images

  De overkoepelende organisatie Stichting Regionale Publieke Omroep (RPO) meldt dat de bandbreedte waarmee enkele regionale omroepen via DAB+ worden uitgezonden wordt verhoogd van 64 naar 96kbps. Een hogere bandbreedte zorgt voor een betere geluidservaring en geluidskwaliteit. Dit is in het oosten en het zuiden van het land het geval. In andere delen van Nederland zijn regionale radiozenders al met een bandbreedte van 96kbps via DAB+ te beluisteren.

   

  Stoelendans

  De verhoging van bandbreedte gaat gepaard met een grote frequentiestoelendans. Vanwege nieuwe internationale afspraken moeten regionale publieke en commerciële omroepen in heel Nederland van frequentie veranderen. Deze frequentieaanpassing betekent dat er meer bandbreedte voor het verbeteren van het geluid vrijkomt, maar volgens RPO wordt ook de dekking verbeterd waardoor een betere ontvangst mogelijk is.

   

  FM groter bereik

  De overkoepelende organisatie stelt expliciet dat de dekking van DAB+ nog wel achterblijft bij die van de FM-band. RPO laat wel weten dat de ambitie er wel is, maar dat er geen verplichting is opgelegd om de dekking van DAB+ gelijk te maken aan die van de FM. Om de dekking uit te breiden zijn meer zendmasten nodig of moet het vermogen omhoog van de vanaf 1 september gebruikte zendmasten, want dan moet de frequentiestoelendans zijn afgerond. En dergelijke aanpassing moet ook binnen de internationale afspraken over gebruik van frequenties vallen.

  RPOregionale omroepenDAB+digitaalradio

  Reacties

 1. TV-TIP Jurassic World

  Jurassic World
  Veronica om 20:30 uur
  Ruim twintig jaar na de problematische opening van Jurassic Park, functioneert Isla Nublar eindelijk als het dinosaurus-themapark dat John Hammond ooit voor ogen had. Om de bezoekersaantallen hoog te houden, creëren de wetenschappers op het eiland een nieuwe attractie: een genetisch gemodificeerde dino. Hiermee brengen ze echter een monster tot leven dat alles en iedereen in het park in groot gevaar brengt.

  TV-TIP Little People, Big World

  Little People, Big World
  TLC om 20:30 uur
  De verkoop van een gedeelte van de familieboerderij zorgde voor kift tussen Matt en Zach en de lucht is nog steeds niet geklaard. Als Matt een update over de verkoop stuurt, krijgt hij dan ook geen enkele reactie van zijn zoon. En dat schiet Matt weer in het verkeerde keelgat.

  Interview

  • *

   Anne-Mar Zwart

   Blauw Bloed

   Anne-Mar Zwart (37) is de nieuwe presentator van Blauw Bloed, het royalty-programma van de EO dat na ruim een jaar afwezigheid, terugkeert op tv.
   Reacties0 reactie(s)