Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Geluid en ontvangst DAB+ wordt beter

  De komende periode wordt de geluidskwaliteit van de publieke regionale omroepen op het digitale radionetwerk DAB+ verbeterd.
  Jarco Kriek
  12 august 2022
  comments 8
  Geluid en ontvangst DAB+ wordt beter
  Foto Getty Images

  De overkoepelende organisatie Stichting Regionale Publieke Omroep (RPO) meldt dat de bandbreedte waarmee enkele regionale omroepen via DAB+ worden uitgezonden wordt verhoogd van 64 naar 96kbps. Een hogere bandbreedte zorgt voor een betere geluidservaring en geluidskwaliteit. Dit is in het oosten en het zuiden van het land het geval. In andere delen van Nederland zijn regionale radiozenders al met een bandbreedte van 96kbps via DAB+ te beluisteren.

   

  Stoelendans

  De verhoging van bandbreedte gaat gepaard met een grote frequentiestoelendans. Vanwege nieuwe internationale afspraken moeten regionale publieke en commerciële omroepen in heel Nederland van frequentie veranderen. Deze frequentieaanpassing betekent dat er meer bandbreedte voor het verbeteren van het geluid vrijkomt, maar volgens RPO wordt ook de dekking verbeterd waardoor een betere ontvangst mogelijk is.

   

  FM groter bereik

  De overkoepelende organisatie stelt expliciet dat de dekking van DAB+ nog wel achterblijft bij die van de FM-band. RPO laat wel weten dat de ambitie er wel is, maar dat er geen verplichting is opgelegd om de dekking van DAB+ gelijk te maken aan die van de FM. Om de dekking uit te breiden zijn meer zendmasten nodig of moet het vermogen omhoog van de vanaf 1 september gebruikte zendmasten, want dan moet de frequentiestoelendans zijn afgerond. En dergelijke aanpassing moet ook binnen de internationale afspraken over gebruik van frequenties vallen.

  RPOregionale omroepenDAB+digitaalradio

  Reacties

 1. TV-TIP Jaimie: in the Vaes Lane

  Jaimie: in the Vaes Lane
  TLC om 22:30 uur
  Nadat haar vriend Jorik Scholten (Lil’ Kleine) begin van het jaar een auto-portier tegen haar hoofd ­besloot te rammen, was het voor Jaimie Vaes klaar. Ze pakte haar koffers om met zoontje Lío voorgoed te vertrekken. In het derde seizoen van Jamie: in the Vaes Lane probeert de realityster de scherven van haar leven te lijmen met hulp van boezemvriendinnen Estelle Cruijff en Koen Kardashian.

  TV-TIP Time

  Time
  NPO 2 om 23:09 uur
  Mark Hebden belandt in de gevangenis nadat hij per ongeluk een man uit zijn schoenen heeft gereden. Verteerd door schuld­gevoelens probeert hij zich staande te houden in een voor hem totaal onbekende wereld. Intussen doet ­gevangenisbewaarder Eric McNally zijn best om de rust en orde in de petoet te bewaren. Hij raakt chantabel als een van de gedetineerden ontdekt dat ook Erics zoon zijn dagen achter de tralies slijt.

  Interview