Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Geluid en ontvangst DAB+ wordt beter

  De komende periode wordt de geluidskwaliteit van de publieke regionale omroepen op het digitale radionetwerk DAB+ verbeterd.
  Jarco Kriek
  12 augustus 2022
  comments 8
  Geluid en ontvangst DAB+ wordt beter
  Foto Getty Images

  De overkoepelende organisatie Stichting Regionale Publieke Omroep (RPO) meldt dat de bandbreedte waarmee enkele regionale omroepen via DAB+ worden uitgezonden wordt verhoogd van 64 naar 96kbps. Een hogere bandbreedte zorgt voor een betere geluidservaring en geluidskwaliteit. Dit is in het oosten en het zuiden van het land het geval. In andere delen van Nederland zijn regionale radiozenders al met een bandbreedte van 96kbps via DAB+ te beluisteren.

   

  Stoelendans

  De verhoging van bandbreedte gaat gepaard met een grote frequentiestoelendans. Vanwege nieuwe internationale afspraken moeten regionale publieke en commerciële omroepen in heel Nederland van frequentie veranderen. Deze frequentieaanpassing betekent dat er meer bandbreedte voor het verbeteren van het geluid vrijkomt, maar volgens RPO wordt ook de dekking verbeterd waardoor een betere ontvangst mogelijk is.

   

  FM groter bereik

  De overkoepelende organisatie stelt expliciet dat de dekking van DAB+ nog wel achterblijft bij die van de FM-band. RPO laat wel weten dat de ambitie er wel is, maar dat er geen verplichting is opgelegd om de dekking van DAB+ gelijk te maken aan die van de FM. Om de dekking uit te breiden zijn meer zendmasten nodig of moet het vermogen omhoog van de vanaf 1 september gebruikte zendmasten, want dan moet de frequentiestoelendans zijn afgerond. En dergelijke aanpassing moet ook binnen de internationale afspraken over gebruik van frequenties vallen.

  RPOregionale omroepenDAB+digitaalradio

  Reacties

 1. TV-TIP Too Large

  Too Large
  TLC om 19:30 uur
  Een maagverkleining kán een manier zijn om gewicht te verliezen, en voor sommige mensen is het zelfs de enige hoop op een normaal leven. Maar wat als je te zwaar bent om zo’n operatie te ondergaan? In Too Large zien we dokter Charles Procter, die patiënten op het goede pad probeert te houden, zodat ze naar een gezond leven kunnen toe­werken. Da’s extreem ingewikkeld, want sommige deelnemers zijn zó zwaar dat ze nauwelijks een vin kunnen verroeren.

  TV-TIP Green Book

  Green Book
  SBS9 om 20:30 uur
  Voor zijn tournee door de zuidelijke staten van Amerika heeft de Afro-Amerikaanse pianist Dr. Don Shirley (Mahershala Ali) een chauffeur nodig. Hij geeft de Italiaans-Amerikaanse uitsmijter Tony Lip (Viggo Mortensen) de baan. Aanvankelijk liggen de twee elkaar niet, maar langzaam maar zeker ontstaat er een bijzondere vriendschap.

  Interview