Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Geluidskwaliteit VRT Radio op Astra satelliet verder omlaag

    De geluidskwaliteit van de VRT Radiozenders via de satelliet Astra-1 is nog verder naar beneden geschroefd. Volgens de VRT zit het nog ruim boven de norm van wat is afgesproken met de distributeur.
    Jan-Hein Visser
    1 mei 2013
    comments 0
    Geluidskwaliteit VRT Radio op Astra satelliet verder omlaag
    De geluidskwaliteit van de VRT Radiozenders via de satelliet Astra-1 is nog verder naar beneden geschroefd. Volgens de VRT zit het nog ruim boven de norm van wat is afgesproken met de distributeur.

    Via de Astra-1 positie op 19,2 graden oost worden VRT Radio 1 en VRT Radio 2 sinds het stopzetten van de uitzendingen van Radio Vlaanderen Internationaal ongecodeerd doorgegeven voor luisteraars in heel Europa. M7 Group S.A. uit Luxemburg, dat ook het aanbod van CanalDigitaal en TV Vlaanderen exploiteert, is verantwoordelijk voor de uitzendingen.

    Kwaliteit Belgische radiozender op satelliet matig

    Alhoewel digitaal en dus altijd zonder ruis, speelt bandbreedte bij de geluidskwaliteit van digitale audiosignalen een grote rol. Zo biedt het gehele Duitse publieke pakket de zenders aan in 320 Kbps. De VRT Radiozenders werden aanvankelijk in een kwaliteit van 192 KbpS (wat het dichts in de buurt komt van een goede FM-ontvangst) doorgegeven. Later werd dit bij VRT Radio 1 en 2 teruggeschroefd naar 160 KbpS en nu is deze nog verder terug gegaan naar 128 KbpS. De motivatie hiervoor is onbekend, maar de VRT heeft al laten weten dat het nog steeds ruim boven de met de distributeur afgesproken norm is.

    Nieuwe 8PSK transponder heeft wel meer bandbreedte

    De VRT Radio zenders zijn - net als alle andere Vlaamse en Waalse radiozenders - via Astra ook alleen nog met MPEG4/HD decoders te beluisteren via 12.722Ghz. De signalen in DVB-S op de oude frequentie 11.053 Mhz. zijn na een korte overgangsperiode uitgezet. Op de nieuwe transponder is na de omzetting naar 8PSK veel meer bandbreedte beschikbaar, maar deze wordt vooralsnog niet voor de radiozenders ingezet, integendeel zelfs. Van alle Waalse en Vlaamse radiozenders worden enkel Radio Nostalgie (Vlaanderen) en VRT Klara in 192 kbps doorgegeven. Alle andere stations en met name de Waalse geven een matige geluidskwaliteit met een bandbreedte van 128 KbpS.
    SatelllietAstraM7 GroupVRT Radio 1VRT Radio 2TV VLaanderenCanalDigitaalBitrateBandbreedteGeluidskwaliteitNostalgieKlaraMNMJoe FMStudio BrusselRTBFQ Music

    Reacties

  1. TV-TIP Departure

    Departure
    SBS9 om 20:30 uur
    Kendra Malley, speurneus bij het Canadese Transport Safety Investigation Bureau (TSIB), wordt opgetrommeld wanneer BGA vlucht 716 boven de Atlantische Oceaan van de radar verdwijnt. Voor Kendra is het een stap om weer aan de slag te gaan; de briljante luchtvaartexpert was met verlof, nadat haar echtgenoot omkwam bij een ongeluk. Terwijl de hele wereld toekijkt, werken Kendra en haar team koortsachtig om het vermiste vlieg­tuig te lokaliseren en mogelijke over­levenden op te snorren.

    TV-TIP Flikken Maastricht

    Flikken Maastricht
    NPO 1 om 20:33 uur
    Tijdens een etentje wordt Nico belaagd door een groepje opgeschoten jongens. Wolfs schiet te hulp en slaat hierbij een van de belagers knock-out. Terwijl Eva naar Groningen gaat om met de vriend van Maurice in de tbs te praten, krijgt Wolfs van Zitman de opdracht om haar buurman bij te staan. Die is opgelicht bij de aankoop van een gebruikte sportauto. Intussen wordt Romeo opgehouden door een verlate bezorger, waardoor Marion er alleen voor staat.

    Interview